REVOLTATOR:

Stabii PCR, marii beneficiari ai recorelarii pensiilor

Menita sa elimine inechitatile dintre pensionari, recalcularea anuntata zgomotos de PSD in campania electorala si pusa in pratica de cabinetul Tariceanu incepind cu aceasta luna este pe cale sa creeze o alta nedreptate. Activistii de partid vor avea pensii de doua, trei sau chiar patru ori mai mari decit cei care au muncit din greu, zeci de ani, in cocserie ori in mina.

Primele semnale ale noii discriminari - care, pe linga aspectul strict financiar, are si o sensibila componenta morala - apar chiar din rezultatele obtinute in prima faza a recalcularii. E vorba despre cea referitoare la pensionarii care s-au retras din cimpul muncii pina in 1980.
La nivelul judetului Hunedoara, din totalul de 96.000 de dosare prelucrate, in doar 38 la suta din cazuri procesul s-a soldat cu cresteri ale pensiilor. Maririle au fost cuprinse intre citeva zeci de mii de lei si aproximativ 2,9 milioane, dar au depasit un milion de lei doar in 2% din pensiile recalculate. In 9% din cazuri, pensiile au fost majorate cu sume cuprinse intre 500.000 si un milion de lei. In restul cazurilor a fost vorba doar de majorari de la citeva zeci de mii la o jumatate de milion.

Activisti privilegiati, pensionari bogati

Legea 19 a fost conceputa pe modelul legii pensiilor din Germania , aplicata dupa caderea Zidului Berlinului. Nemtii au fost insa mai precauti si au stabilit limite pentru cei care au facut parte din aparatul de stat al fostei RDG. Legea 19 nu contine vreo limitare in cazul fostilor activisti de partid.
Aplicindu-se algoritmul actului normativ rezulta ca un muncitor care a lucrat 30 de ani, platit la nivelul salariului mediu din acea perioada, va avea o pensie de opt ori mai mica decit un nomenclaturist. Explicatia e simpla: si la acea vreme, activistul de partid avea o leafa de opt ori mai mare decit muncitorul.
Pe linga diferenta salariala care a persistat la acea vreme, la pensia mai mare in favoarea nomenclaturistului contribuie si faptul ca acesta, avind parte de o munca mai mult decit usoara, si-a permis sa lucreze 40 sau chiar 50 de ani. Prin comparatie, visul muncitorului obisnuit era sa adune vechimea minima de 30 de ani.

Formula magica

Prin formula de recalculare prevazuta de Legea 19, muncitorul care a fost platit, timp de 30 de ani, cu o suma egala cu salariul mediu pe economie insumeaza ceva mai mult de un punct de pensie. Valoarea unui punct, stabilita pentru acest an prin Legea bugetului, este de trei milioane de lei. Astfel, pensia muncitorului va fi cuprinsa intre 3 si 5 milioane de lei.
Nomenclaturistul, care a avut un salariu de 10.000-11.000 de lei (cu atit erau platiti, in medie, slujitorii de seama ai comunismului: prim-secretari de partid la nivel de orase si judete, ministri, si chiar responsabili cu propaganda in marile fabrici si uzine), aduna sase sau chiar sapte puncte de pensie. Cum fiecare punct inseamna trei milioane de lei, rezulta o pensie de 18-21 de milioane de lei.

“Aceasta greseala nu se mai poate repara”

Unul dintre responsabilii Casei Judetene de Pensii Hunedoara, sub protectia anonimatului, ne-a declarat: “Este un efect colateral al modului in care se face recalcularea pensiilor. Cred ca nimeni nu s-a mai gindit ca, de fapt, inainte de 1989 aveau salarii mari tocmai acele persoane care, prin natura functiei lor, s-au compromis fata de societate in general. Acum procesul este deja pornit si nu vad cum s-ar mai putea repara aceasta greseala. Vom avea de-a face cu o noua inechitate in sistemul de pensii, poate si mai grava decit cele de pina acum.
Nu e in regula ca printre beneficiarii pensiilor mari se numara destule persoane care, poate, chiar au trimis oameni la inchisoare pe motive politice”.

Ion Iliescu, un pensionar de 70 de milioane pe luna

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, primeste pentru 40 de ani in cimpul muncii, din 1955 pina in 1996, o pensie de aproape 12.000.000 de lei. La aceasta se adauga o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din valoarea salariului pe care-l are presedintele in functie, adica 35.000.000 de lei. Ca senator in exercitiu, Ion Iliescu mai primeste inca 30.000.000 de lei. In total, fostul sef al statului incaseaza 77 de milioane lei pe luna, adica peste 2.000 de euro. Intrucit beneficiaza si de prevederile Legii 19/2000, acestuia i se recalculeaza pensia in fiecare an, de 1 aprilie.

Activisti grei si in faza a doua

Cea de-a doua etapa a recalcularii pensiilor va avea loc in octombrie 2005 si-i va include pe cei care au  fost salariati  pina in 1989. Printre acestia, activisti “grei” precum Ion Dinca sau Stefan Andrei. Si acestora li se va mari pensia. Daca luam in considerare veniturile de 15.000-20.000 de lei pe care  le incasau de la stat pe vremea cind erau in functie, rezulta in prezent o pensie icare bate spre 20 de milioane lei, in unele cazuri chiar mai mare. (Daniela Lita-Serb)

Indemnizatia de conducere face pensia mare

Purtatorul de cuvint al Casei Judetene de Pensii (CJP) Cluj, Georgeta Somesfalean, nu a putut confirma ca vechii nomenclaturisti primesc pensiile cele mai mari. Ea a subliniat insa ca indemnizatia de conducere, de care beneficiau aproape toti fostii activisti, este unul dintre sporurile permanente de care se tine cont in stabilirea punctajului, in conformitate cu Legea 19/2000. Cuantumul pensiilor clujenilor, stabilit in urma recorelarii, poate fi estimat numai dupa efectuarea platilor si transmiterea statisticilor de la Casa Nationala de Pensii. Potrivit informarii CJP, cea mai mare crestere a fost de 4,8 puncte, adica aproximativ 14 milioane pe an, pentru cei cu vechime si salarii mari. (Madalina Prundea)

Pensionar PCR, consilier PRM

Alexandru Georgescu, fost adjunct al ministrului industriei metalurgice in perioada 1986-1990, este acum consilier local la Galati , din partea PRM. El este pensionar, si in urma cu citiva ani a intrat in politica. A iesit la pensie in 1997, cu 800.000 de lei pe luna. Acum, cu toate indexarile,  fostul activist galatean primeste cu putin peste patru milioane, la care se adauga insa si indemnizatia de consilier local. (Alina Comsa-Durbaca)

“Aveau nenumarate privilegii”

Marius Oprea, istoric: “Fie ca aveau 7.000 de lei, fie ca aveau 10.000 de lei, activistii PCR nu traiau din acesti bani. In numele dictaturii proletariatului ei puneau in practica politica partidului. Nu aveau lipsuri de nici un fel, nici macar in anii 1950. Aveau o Gospodarie de Partid si un Protocol de Stat care le alimentau gratis existenta de zi cu zi. Si chiar o faceau, preturile erau mult inferioare celor de pe piata. Nu exista o fisa a postului pentru fiecare. Ei puneau in practica hotaririle Comitetului Politic Executiv de atunci. Adica ale lor”.