Rechizitoriul procuraturii gaseste vinovatii

Laurentiu Solomon, Madalin Pribu

In fapt, potrivit rechizitoriului intocmit de Procuratura, revolta brasoveana, iscata in zi de alegeri, a pornit aproape din nimic, toata aceasta revarsare de nemultumire sociala care a cuprins orasul fiind declansata "la indemnul inculpatului Geneti Aurica, ce se afla sub influenta alcoolului pe care-l consumase inainte de a se prezenta la lucru". Mai precis, rechizitoriul stipuleaza ca, "In dimineata zilei de 15 noiembrie 1987, cei 53 inculpati incadrati la Intreprinderea de Autocamioane, in contrast cu activitatea de productie desfasurata in ordine si disciplina, de imensa majoritate a muncitorilor, aflati la lucru in schimbul 1, au parasit locurile de munca si s-au dedat la acte de huliganism, de natura sa tulbure ordinea si linistea in cadrul unor sectii ale intreprinderii". Astfel, in frunte cu "inculpatul Geneti", "Cojocea Niculaie, Sbirn Costica, Mutihan Florin, Bordei Neculai si altii au patruns cu forta, prin spargerea usilor si geamurilor cu o ranga, in mai multe sectii de productie, instigand pe muncitori sa inceteze lucrul. "Concret, «imensa majoritate» a muncitorilor seriosi ce lucra «in ordine si disciplina» intr-una dintre cele mai de frunte uzine ale patriei s-a pus la mintea unui palc de colegi condusi de unul «aflat sub influenta alcoolului» si s-a lasat dus de valul revolutionar. Dar, filmul descris de rechizitoriu are o continuare la fel de «palpitanta». Astfel, inculpatii, in jurul orelor 10.45 s-au deplasat la cladirea in care se aflau birourile conducerii intreprinderii si au inceput sa ameninte si sa injurieze unele cadre.

«Munca corectionala»

Cu aceasta ocazie, inculpatul Geneti Aurica a sfaramat doua scaune, a rasturnat un birou, iar dupa ce a parasit cladirea, impreuna cu coinculpatii Cojocea Nicusor si Sbirn Costica, a spart cu pietre geamurile de la ferestrele cladirii". Odata terminata "revolta" din uzina, grupul condus de "inculpatul Geneti" a purces spre centrul orasului. Rechizitoriul mentioneaza ca "pe strada, grupul inculpatilor a amenintat trecatorii, a oprit unele troleibuze, fortand calatorii sa coboare, iar pe cei care s-au opus i-a violentat. Ajunsi la consiliile populare judetean si respectiv municipal Brasov, inculpatii, au patruns in cladire si, in timp ce proferau injurii, amenintari si strigau cuvinte obscene, au distrus o serie de bunuri materiale, ca de exemplu: geamuri, birouri, aparate telefonice, televizoare si altele". Concluzia: "asemenea acte reprobabile au indignat opinia publica".

Este foarte adevarat ca, "in timp ce grupul inculpatilor se deplasa spre centrul municipiului, li s-au alaturat un numar de opt inculpati care se aflau ocazional pe strada ori in piata municipiului si anume: Duduc Gheorghe, Sommerauer Werner, Duduc Radu, Gergely Andras, Ricu Marian, Cocan Constantin, Hosszu Aurel si Banciu Gheorghe". Trecand peste umorul involuntar al autorilor rechizitoriului cu pricina, pentru o persoana care parcurge documentul respectiv este destul de dificil de inteles cum o mana de oameni a reusit sa ridice un oras in picioare mai ales ca erau destule persoane "care au incercat sa-i linisteasca, recomandandu-le o conduita civilizata". Oricum, in final, 61 de brasoveni au fost gasiti vinovati de catre anchetatori, instanta de judecata intrunita in sedinta publica din data de 3 decembrie 1987, hotarand ca "pedepsele ce se vor aplica sa se execute prin munca corectionala, in alte unitati socialiste, unde vor presta activitati direct productive". Totodata, potrivit cutumelor acelor timpuri, instanta a considerat ca "in scopul reeducarii tuturor inculpatilor, se impune ca Ministerul Muncii, Ministerul Constructiilor de Masini, conducerile unitatilor socialiste si directiile judetene pentru probleme de munca si ocrotiri sociale, sa asigure incadrarea de indata, in munca, a tuturor celor ce vor fi condamnati, iar dupa incadrare, inculpatii vor fi pusi sub supravegherea colectivelor de munca".

Oricum, in conformitate cu dispozitiile instantei, "toti inculpatii vor executa pedepsele in alte unitati socialiste, in afara Intreprinderii de Autocamioane". De fapt, dupa proces, toti cei 61 de brasoveni condamnati, pedepsele fiind intre 6 luni si 3 ani inchisoare, au fost stramutati in alte judete.