Scenarii la zi

Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator

Infrangerea fricii

Sorin ROSCA STANESCU

Un biped devine om abia atunci cand reuseste pentru prima data si intr-un mod decisiv sa-si infranga frica. In acelasi fel, un popor devine natiune. Comunismul a denationalizat statele din fostul imperiu sovietic. Ele s-au renationalizat pe rand, abia atunci cand au reusit sa-si invinga frica. Cand Budapesta s-a ridicat prima, neinfricata, pentru a spune nu agresiunii comuniste. Atunci ungurii au murit, dar nu s-au predat. Iar natiunea maghiara a renascut. Cand Praga primaverii din 1968 a fost inecata in sange, dar nu a mai tremurat in fata agresiunii Moscovei. Cand studentul Jan Palach s-a autoincendiat anuntandu-i pe ocupanti ca a sosit inceputul sfarsitului. Cand Polonia lui Lech Walesa a uluit intreaga planeta opunand ocupantului extern si intern o Solidaritate care a adunat laolalta milioane de oameni. Si in Romania, o tara mai incercata decat celelalte, pentru ca era mai aproape de inima imperiului, au existat o greva a minerilor care a pus la grea incercare regimul politic si marea revolta si demonstratie de la Brasov din 1987 cand, asa cum ne reaminteste Vladimir Bukovski in ultimele doua episoade ale interviului acordat in exclusivitate ziarului Ziua, s-a cantat din nou, dupa decenii de intuneric, "Desteapta-te romane". Marele disident rus spune ca acesta este momentul cand natiunea romana s-a redescoperit pe sine. Infrangandu-si frica.

Nu pot rezista tentatiei de a atrage atentia asupra perspectivei extrem de interesante din care acest monstru sacru al rezistentei anticomuniste, scriitor si politolog de prima marime al lumii contemporane, Vladimir Bukovski, analizeaza destramarea imperiului sovietic si Golgota crearii unei noi lumi din cenusa comunismului. El face o afirmatie socanta. Si anume ca numai Republica Ceha a scapat. Ca celelalte tari central si est-europene, fost comuniste, se afla inca intre ape. In deriva. Chiar daca, nu o spune el, o spun eu, toate au devenit membre NATO. Si unele sunt state ale Uniunii Europene. Chiar daca in toate frica a fost invinsa fie si partial, iar natiunea a reinviat. De ce numai Praga? Bukovski demonstreaza ca, doar in Republica Ceha, fosta politie politica a putut fi pulverizata si revenirea ei la putere impreuna cu nomenclatura comunista din esaloanele doi si trei a fost definitiv blocata. La Praga, democratia este autentica, spune politologul rus, iar economia de piata s-a dezvoltat sanatos, de jos in sus, fara ca spiritul concurential sa poata fi alterat de succesorii liderilor comunisti. Evident, asa stau lucrurile. In celelalte state comuniste, in frunte cu Federatia Rusa, sub o forma sau alta, succesorii nomenclaturii comuniste si-au prezervat accesul la puterea politica, economica, financiar-bancara si a serviciilor inteligente. Cel mai ilustrativ exemplu in viziunea lui Bukovski este insasi Moscova. Acolo, dar nu numai acolo, comunismul a fost privatizat. Acolo, dar nu numai acolo, reprezentantii "tineretului revolutionar" au fost specializati si pregatiti pentru a deveni oligarhii noii ere. Acolo si nu numai acolo, atunci cand partidul a disparut, iar politia politica s-a cosmetizat, acesti oligarhi au luat-o pe cont propriu incercand sa se transforme in capitalisti pur sange. Acolo si nu numai acolo, serviciile inteligente inmultite, diversificate, mult mai laminate decat in trecut, dar conservandu-si aceeasi structura genetica, le-au dat peste degete miliardarilor facuti peste noapte, chemandu-i la ordine. Iar cand nu s-au executat, acestia au fost fie suprimati in chip mafiot, fie pusi in catuse, fie transformati in transfugi. Acolo, la Moscova si nu numai acolo, din substanta serviciilor secrete a fost creata si economia subterana si organizatiile de tip mafiot care acorda protectie ori executa sentinte. Acolo si nu numai acolo, a fost creat "Institutul tovarasilor de incredere" prin care erau desemnati viitorii oligarhi carora insusi statul le acorda protectie si care le jurau supunere mostenitorilor politici ai comunismului. Parca imi amintesc ca prin 1994-1995 si la Bucuresti se punea la cale ceva asemanator cu complicitatea a 20-30 de mari afaceristi ai momentului, fara exceptie apartinand in trecut serviciilor secrete.

Dar inca si mai socanta este afirmatia ca dizolvarea fara gloante a imperiului sovietic a fost un act deliberat si uluitor de mult timp atat de bine controlat, incat doar jumatate dintr-un fost stat a scapat. Care jumatate este Republica Ceha. Maine voi reveni.