17 ani de anticomunism

Revolta care s-a declansat la Întreprinderea de Autocamioane Brasov în duminica de 15 noiembrie 1987, a prevestit caderea sistemului comunist. Evenimentele petrecute acum 17 ani au fost comemorate ieri printr-un simpozion

Duminica, la Prefectura Brasov a avut loc o serie de evenimente menite sa marcheze 17 ani de la revolta anticomunista de la 15 noiembrie 1987. În cadrul simpozionului „Cum s-a nascut TJos Ceausescut”, organizat de catre Asociatia „15 Noiembrie” Brasov au avut loc diferite dezbateri, comunicari ale diferitilor istorici, precum si lansari de carte. Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor oaspeti distinsi printre care Ana Blandiana, istoricii Doina Cornea, Radu Filipescu, Ticu Dumitrescu, Radu Paraschiv, Denis Deletant. „Este un eveniment care ne readuce aminte de lupta anti-comunista, de curajul muncitorilor brasoveni care au iesit în strada. Practic am dorit evocam felul în care s-a nascut strigatul pentru liberate, modul în care au fost maltratati brasovenii care au avut curajul sa iasa în strada si cum a fost învins sistemul comunist” a declarat Florin Postolachi, presedintele Asociatiei „15 Noiembrie”.

„Totul depinde de noi”

Prezenta la eveniment, istoricul Doina Cornea a tinut sa precizeze ca tineretul nu mai este interesat de istorie si este indignata de acest fapt, întrucât de tineri depinde înlaturarea comunistilor de la putere. Cornea a precizat ca alegerile de luna acesta constituie un prilej de a scapa de coruptie si de a avea un stat cu adevarat democratic.

„Exista comunism în primul rând în mentalitatea conducatorilor care au fost scoliti la Moscova si care au facut parte din rândurile Securitatii si Militiei si care nu se pot debarasa de metodele comuniste. Se folosesc de dezinformare, de minciuna, la baza principiilor lor sta materialismul care înlocuieste scopurile spirituale, se folosesc de diversiune, care este tot o forma de inducere în eroare. Nu trebuie sa cautam în trecut, avem sub ochii nostri evolutia unor conducatori de astazi. Totul depinde de noi. Acum, în functie de ce votam, putem sa înlaturam coruptii care se mai regasesc printre conducatorii statului”, a tinut sa sublinieze binecunoscutul istoric Doina Cornea.

Tot pentru comemorarea luptatorilor anticomunisti, astazi, începând cu orele 12.00, la monumentul Eroilor Revoltei de la 15 noiembrie 1987, din zona Spitalul Judetean.

utor: Liviu CIOINEAG