"Ristea Priboi a transformat procesul de calomnie intr-unul politic"

Acuza conducerea Asociatiei "15 Noiembrie 1987"

Liliana JIGHIRA

Conducerea Asociatiei "15 Noiembrie 1987" a declarat ieri, intr-o conferinta de presa ca deputatul PSD Ristea Priboi - care i-a actionat in judecata pentru calomnie atat pe fostul muncitor brasovean Werner Sommerauer, cat si pe istoricul Marius Oprea, pe Eugen Vancica si pe ziaristii Petre Mihai Bacanu si Cornel Nistorescu - a transformat procesul intr-unul politic. Sommerauer l-a identificat pe Ristea Priboi printre tortionarii participantilor la revolta anticomunista din 1987, iar marturia sa a fost publicata intr-o carte a istoricilor Marius Oprea si Stejarel Olaru, unele fragmente fiind preluate si de ziaristii mentionati.
Incercari de tergiversare si intimidare

Florin Postolachi, presedintele asociatiei - care ii cuprinde pe detinutii, deportatii si persecutatii politic din 1987 - reclama faptul ca la termenele de pana acum, judecatorii si chiar procurorii s-au dovedit extrem de binevoitori cu deputatul PSD, ca au fost numiti sa judece magistrati care pot fi partinitori, ca a fost dat in judecata doar Marius Oprea, care a fost consilierul lui Emil Constantinescu, nu si coautorul cartii si ca se incearca atat tergiversarea procesului, cat si tot felul de actiuni de intimidare atat a lui Sommerauer, cat si a celor care s-au solidarizat cu el. Astfel, la termenul din 24 ianuarie, avocatul lui Werner a cerut recuzarea judecatorului Ana Maria Ungureanu State, pentru ca aceasta ar fi putut fi partinitoare pe timpul derularii procesului, ca urmare a publicarii in cotidianul "Romania Libera" a unor articole incriminatoare la adresa ei. Cererea de recuzare a fost respinsa de presedintele Judecatoriei Sectorului 1, dar aceasta dupa patru ore de asteptare, ceea ce l-a facut pe Ticu Dumitrescu si alte 30 de persoane, printre care si membri ai Asociatiei "15 Noiembrie 1987" Brasov, sa protesteze. "La termenul anterior, audierea timp de mai multe ore a lui Sommerauer a semanat a interogatoriu, exact ca in 1987, iar prezenta unor politisti in spate i-a creat senzatia ca va fi dus din nou la beci. Cele 10 fotografii care i-au fost aratate lui Werner pentru a-l recunoaste pe Priboi nu au fost puse si la dispozitia avocatului sau, desi legea asa prevede. Ne socheaza mereu acest individ, Priboi, care a venit la proces si s-a plimbat printre noi, insotit de o armata de insi dubiosi, de parca era de-al nostru, incercand sa ne provoace in felul acesta", a afirmat Postolachi. Sursa citata a precizat ca li s-a alaturat in proces un martor din Craiova, ce are documente de la CNSAS ca generalul Alexie - care, in calitate de fost sef al deputatului PSD l-a aparat intr-o emisiune televizata, declarand Ristea Priboi ca nu a facut politie politica - la randul sau poate fi acuzat de asa ceva, fiind implicat in anchetarea si torturarea unor opozanti ai regimului comunist.
Calculatorul avocatei lui Sommerauer a fost atacat de un "hacker"
"Suntem supusi toti la o presiune psihologica extraordinara. Celalalt coleg al nostru, Gheorghe Duduc, care l-a recunoscut si el pe Ristea Priboi printre anchetatorii din 1987 a primit o gramada de vizite ciudate, dar nu si-a retractat declaratia. Ne asteptam la tot felul de stratageme si inscenari care sa ne faca sa renuntam, de exemplu, avocatei Liliana Poenaru, care il apara pe Sommerauer i-a umblat cineva azi-noapte (n.red. -ieri noapte) in baza de date si i-a sters totul. Este foarte greu pentru noi sa ne luptam nu doar cu Priboi, ci cu un sistem intreg, fiindca securistii ramasi printre noi il apara din toate puterile. Din fericire, avem sprijinul moral si chiar financiar al celor din Grupul de Dialog Social, al multor intelectuali, parlamentari, luptatori anticomunisti, pe care doamna Doina Cornea i-a strans in jurul nostru", a mai spus presedintele asociatiei.
Postolachi a mai anuntat ca va fi redactata in curand o scrisoare deschisa catre ministrul Justitiei,
primul- ministru si presedintele Romaniei, prin care va fi sesizat modul in care se deruleaza acest proces, despre care crede ca va ajunge la instantele internationale ale drepturilor omului.