REMEMBER
16 ani de la revolta anticomunista de la Brasov

A inceput simpozionul international “Miscari si actiuni disidente in perioada comunismului tarziu”

Liliana JIGHIRA & Ruxandra RAMNICEANU

Cei 16 ani trecuti de la revolta anticomunista din 15 Noiembrie 1987 - care a anticipat si grabit momentul Decembrie 1989 - sunt celebrati printr-un simpozion international dedicat luptei anticomuniste din perioada anilor '80.
Manifestarea, care se desfasoara intre 14-16 noiembrie, este organizata de Asociatia “15 Noiembrie 1987”, Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR) si Universitatea “Transilvania”.
La Simpozionul “Miscari si actiuni disidente in perioada comunismului tarziu”, participa personalitati marcante din tara si strainatate - cum ar fi disidentul Vladimir Bukovski, diplomatul olandez Coen Stork (cunoscut pentru sprijinul oferit mai multor disidenti romani: Doina Cornea, Mircea Dinescu, Silviu Brucan), istorici si experti din Germania, Anglia, Rusia, istoricii Marius Oprea si Stejarel Olaru, Ticu Dumitrescu, Doina Cornea, Leontin Juhasz, Emil Hurezeanu, Iulius Filip, Cristian Parvulescu, Mihai Creanga si analistul politic Dan Pavel, cel din urma in calitate de moderator. Prefectul Brasovului, Otilian Neagoe, a fost cel care a transmis salutul de apreciere si de respect al presedintelui Ion Iliescu, precum si din partea premierului Adrian Nastase si a Guvernului. “Momentul 15 Noiembrie 1987 a deschis calea catre democratie si Europa. Trebuie sa ne mandrim cu toti cei care, plini de curaj, au dat Europei un exemplu. Eu cred ca lectia aceasta de curaj si de demnitate trebuie sa ne dea mereu putere sa nu mai fie suferinta si persecutie”, a spus Neagoe. Cuvantul a fost luat apoi de primarul Ioan Ghise, viceprimarul Gheorghe Scripcaru, liderii filialelor de partid brasovene Constantin Nita (PSD), Nicolae Vlad Popa (PNL), Horia Salca (PNTCD) si din partea UDMR, Stefan Aranyos. Acestia au tras un semnal de alarma asupra pericolului creat de “fostele structuri care au inviat si se reorganizeaza”, mentionandu-se ca fostii securisti, care acum ocupa functii importante, au “un tupeu incredibil si o obraznicie fantastica” si ca ”merita sa fie facuti sa taca”.
“Fostii securisti merita sa fie facuti sa taca”
Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, a acuzat in termeni duri actuala guvernare, in frunte cu presedintele Ion Iliescu, sustinand ca acesta “si-a creat structura partidului pe fostii activisti de partid. Lumea pe care o construiesc ei este rea si nedreapta, facandu-i pe multi cetateni sa regrete perioada comunismului. Iliescu si ai lui au refuzat de la inceput orice dialog, favorizand mineriadele. Noi am solicitat lista tuturor ofiterilor de securitate, dar mai ales a celor acoperiti, acea categorie de 45-50 de ani, care acum conduc tara. Macar de-ar fi dus-o pe un drum fericit!. Dar, din zeci de mii de ofiteri de securitate, acum ni s-a dat o lista doar cu 33 de oameni. Oare cati ani trebuie sa mai treaca pana ca adevarul sa iasa la iveala?”
CNSAS va expune documente inedite din arhiva Securitatii
Astazi, chiar in ziua aniversara, participantii la simpozion, secondati de reprezentanti ai autoritatilor locale, ai sindicatelor din Roman SA, de unde au pornit “noiembristii”, si ai altor organizatii, vor lua parte la o depunere de coroane la Troita de la Judetean. De asemenea, celebrul disident rus Vladimir Bukovski isi va lansa cu acest prilej o carte in editie limitata, pentru sondarea pietii. Totodata, cartea istoricilor Marius Oprea si Stejarel Olaru, “Ziua care nu se uita. 15 Noiembrie 1987”, va avea parte de o noua lansare, in limba engleza. Volumul amintit a facut valva anul trecut, chiar inainte de publicare, fiindca in cuprinsul sau se afla marturia lui Werner Sommeruaer, care l-a identificat pe deputatul PSD Ristea Priboi drept unul dintre tortionarii participantilor la revolta din '87.
De altfel, procesul de calomnie intentat de Priboi lui Sommerauer si autorilor cartii se tergiverseaza de atunci. Manifestarea de la Brasov va fi onorata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cu o expozitie tematica ce cuprinde fotografii, documente si alte materiale, gasite in arhiva Securitatii si nefacute publice de CNSAS pana acum.