Trei "lichele"

 

Se ingroasa numarul celor care sustin ca Revolutia din 1989 si Iliescu sunt o creatie a Moscovei * Pentru asemenea afirmatii, presedintele l-a numit pe Gusa lichea * Liderului Initiativei 2003 i se alatura miliardarul Iosif Constantin Dragan si renumitul disident rus Vladimir Bukovski * Iliescu l-a facut pe Bukovski "stalinist" * Gusa a cerut o dezbatere asupra evenimentelor din '89

Initiativa 2003, al carei presedinte este Cozmin Gusa, face apel la reprezentantii societatii civile si partidelor politice sa se implice in organizarea unei dezbateri publice, in luna decembrie, care sa-si propuna elucidarea momentului '89, se spune intr-un comunicat transmis redactiei. Initiativa 2003 constanta ca numarul "lichelelor"(potrivit presedintelui Iliescu, persoane care vor sa discute despre evenimentele din '89) se inmultesc si face referire la lucrarile de pozitie ale lui Vladimir Bukovski si Iosif Constantin Dragan, care au apreciat zilele trecute ca Revolutia romana a fost dirijata de la Moscova si ca de fapt a fost vorba despre o lovitura de stat pentru inlaturarea presedintelui Ceausescu si a regimului comunist. "Ii reamintim presedintelui Ion Iliescu ca mentinem invitatia facuta in urma cu doua luni, aceea de a contribui in mod sincer, cu informatiile pe care le detine, la o discutie menita sa ajute Romania sa-si redobandesca demnitatea in plan international", se mai spune in comunicat.

Iliescu crede ca afirmatiile lui Bukovski au fost "injectate"

Presedintele Ion Iliescu considera insa ca declaratiile disidentului rus Vladimir Bukovski sunt idei care nu-i apartin acestuia si i-au fost "injectate" de niste "faliti romani, care le-au tot vehiculat de-a lungul vremii", transmite Mediafax. Iliescu s-a declarat dezamagit ieri de declaratii lui Bukovski in legatura cu Revolutia romana, adaugand ca avea o anumita stima pentru Bukovski, mai ales pentru "rezistenta sa antistalinista". "De fapt, cred ca nu-i apartin ideile domnului Bukovski. Cineva de la noi i le-a injectat. Insa, este regretabil ca un om de tinuta dansului repeta niste sloganuri care au dominat viata politica romaneasca la inceputul anilor '90", a afirmat seful statului. Presedintele Iliescu a mai spus ca, daca Vladimir Bukovski ar gandi asa cum se exprima, ar fi si mai regretabil, deoarece "inseamna ca inocularea mentalitatii staliniste a patruns pana si in gandirea pe fond a domnului Bukovski". Ion Iliescu a precizat ca Stalin si-a trimis la moarte toti adversarii politici, aplicandu-le tot felul de asemenea etichetari, cum ar fi "agenti ai imperialismului". "Domnul Bukovski nu face decat sa repete aceleasi istorii. Dar, cum spuneam, cred ca nu-i apartin domnului Bukovski", a mai spus Ion Iliescu. Intrebat cine sunt falitii despre care vorbeste, Ion Iliescu a raspuns: "Ii stiti foarte bine".

Mihai TOADER