Potrivit disidentului rus Vladimir Bukovski

Revolutia din decembrie ´89 a fost opera KGB

Disidentul rus Vladimir Bukovski a facut ieri valva in cadrul lucrarilor simpozionului international "Miscari si actiuni disidente in perioada comunismului tarziu", desfasurat la Brasov, cu declaratiile sale potrivit carora Moscova ar fi avut un amestec in Revolutia din decembrie 1989.

"Moscova a inceput operatiunile din ´89 pentru a schimba puterea si in Romania. Revolutiile din Europa de Est au inceput ca o operatiune sovietica a KGB. La sfarsitul anului 1988 s-a cerut pregatirea unei operatiuni privind schimbarea regimurilor din Europa de Est. Aproximativ jumatate din liderii politici aflati la putere in tarile foste comuniste sunt fosti agenti KGB. Moscova a inceput operatiunile din ´89 pentru a schimba puterea si in Romania si in tot ce s-a petrecut in aceea perioada in Europa de Est. Si in Romania liderii Revolutiei au fost infiltrati in agentura sovietica, care era dirijata sa schimbe regimul ceausist", a declarat Bukovski, citat de Mediafax.

Disidentul si scriitorul rus Vladimir Bukovski, nascut in 1942, a intrat in contradictie cu regimul sovietic inca de la 16 ani, cand a fost pentru prima data retinut de KGB pentru "activitati subversive".

In 1961 a fost exclus din facultate, unde studia neurofiziologia, peste doi ani a fost arestat de KGB pentru confectionarea de manifeste antisovietice si pentru raspandirea de literatura interzisa. A fost inchis intr-un azil psihiatric si trimis in lagare de munca. La insistentele mediilor occidentale, in 1976, Moscova a fost de acord sa-l lase pe Bukovski sa plece din tara.

Iulia Nueleanu