“O greseala copilareasca a puterii de la Bucuresti”

Camelia Csiki
Marti, 18 Noiembrie 2003

Dennis Deletant, specialist in istoria recenta a Romaniei, despre interpretarea pozitiva data de PSD raportului de tara

Dennis Deletant, scriitor si profesor de istorie la Universitatea de Studii Slavonice din Londra, este specialist in istoria recenta a Romaniei, precum si in istoria Securitatii. In aceasta calitate, el a fost unul dintre invitatii de onoare la simpozionul international de la Brasov, organizat de Asociatia “15 Noiembrie 1987”. Dennis Deletant a venit pentru prima oara in Romania ca student de limbi romanice, in anul 1965. In vara lui 1969 a devenit profesor universitar la Londra, de atunci datind si preocuparea sa fata de istoria Romaniei. Deletant obisnuieste sa spuna ca, pentru el, Romania reprezinta cea de-a doua tara. Scriitorul britanic a acceptat sa comenteze pentru “Evenimentul zilei” cum percepe actuala situatie politica si sociala din tara noastra.
Cum vedeti Romania de astazi din perspectiva unei persoane care traieste in Occident?
Cred ca opinia publica internationala, in masura in care urmareste evenimentele din Romania, este sub influenta raportului de la Bruxelles, adica raportul Comisiei Europene privind progresele sau lipsa de progrese, in anumite zone, pe care le-a facut tara dumneavoastra in aderarea la Comunitatea Europeana. La noi in presa s-a comentat mai mult despre aspectele negative ale acestui raport decit despre progresele pe care le-a marcat Romania.
Fiindca ati adus vorba despre raport, vi se pare normal faptul ca Adrian Nastase si PSD, in general, nu recunosc ca Romaniei i s-a dat o bila neagra de catre Comunitatea Europeana?
Aceasta a fost o greseala cam copilareasca a conducerii de la Bucuresti. S-a aflat si in Occident, din presa, ca guvernantii romani nu recunosc faptul ca au primit o bila neagra de la Comisia Europeana. Aceasta in conditiile in care oricine stie engleza a inteles ca a fost adoptat acest mod de exprimare de catre Comisia Europeana ca sa nu se foloseasca un altul prea dur fata de Romania. In acelasi timp, se spun in raport lucruri care, sigur, nu sint pe placul guvernului de la Bucuresti. Negarea guvernului fata de concluziile din raport ca in Romania nu exista o economie de piata functionala mi se pare, cum am mai spus, un gest copilaresc.
Credeti ca actuala putere are capacitatea de a rezolva situatia economica a Romaniei?
Ar avea capacitatea daca ar avea vointa politica. Si aici este un mic semn de intrebare, cred, si anume: in ce masura e capabil primul-ministru sa se debaraseze de anumite presiuni care vin din interiorul PSD-ului pentru a putea sa ia masurile cerute de Comisia Europeana? Este, de fapt, un fel de lupta, spun eu, in sinul PSD-ului in momentul de fata, pentru ca primul-ministru, desigur, stie care sint cerintele stabilite de Comisia Europeana, pe cind altii din cadrul PSD-ului, dupa parerea mea, sint ingrijorati si vor numai sa-si faca avere pe spinarea populatiei din Romania.
Ati auzit cred ca guvernul a sters datoriile nu numai la companiile de stat, ci si la cele private. Aveti cunostinta de cazuri similare in alte tari?
Asa ceva nu s-a petrecut in nici una dintre tarile membre ale Comisiei Europene pentru ca este un exemplu negativ pentru cei care platesc la zi impozite. Adica de ce sa plateasca o firma impozitele, chiar daca e de stat sau privata, cind vede ca alte societati care nu au fost asa de competente nu au platit? Ce interes are, de fapt, in aceste conditii o firma particulara sa respecte legea?
Cum percepeti coruptia din Romania?
Problema coruptiei este foarte importanta, dupa cum s-a aratat si in raportul de tara primit de Romania de la Comisia Europeana. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Guvernul Romaniei este sa recunoasca amploarea acestei probleme, sa nu o tot nege si sa spuna ca cei din Occident exagereaza fenomenul. In momentul in care recunosti ca exista acest fenomen si gravitatea lui, atunci poti lua masuri. Poti incepe sa ataci problema si sa o rezolvi. Atita vreme cit se va tot incerca sa se minimalizeze gravitatea acestei probleme sint sanse foarte mici de a se rezolva problema coruptiei in tara dumneavoastra.
Mai cunoasteti alte tari in care sa existe atit de multe acuzatii de coruptie indreptate catre persoane ce fac parte din partidul de guvernamint, ca in Romania?
As spune ca fenomenul coruptiei exista in toate tarile. In cazul Romaniei insa, problema se pune legat de gravitatea si amploarea fenomenului. Si in alte tari exista persoane care fac parte din patura conducatoare si nu au respectat legi sau profita de legi incoerente, dar nu exista coruptie intr-o stare atit de agravata ca in Romania. Fenomenul nu este asa de raspindit printre cei care conduc in alte tari.
Ce credeti despre faptul ca se doreste ca alegerile generale sa se desfasoare la anul in perioada Craciunului?
Aici este o problema legata de Legea electorala si de Constitutie. Cred ca guvernul ar trebui sa inceapa inca din vara pregatirile pentru a organiza alegerile la inceputul lui noiembrie. Parerea mea este ca atunci ar fi cel mai bine, pentru ca nu s-a mai auzit in nici o tara ca de Craciun oamenii sa vina la alegeri. Desi nu pare nimic sinistru in acest lucru.
Cum comentati despre faptul ca PSD a propus sa se renunte la al doilea tur de scrutin la alegerile locale si ca, astfel, primarii sa fie alesi indiferent de prezenta la urne?
Acest lucru mi se pare exagerat, in sensul ca tinde sa confirme o impresie care incepe sa se raspindeasca in Occident, si anume ca PSD incearca sa revina la o situatie in care este singurul partid in stat si aminteste, desigur, de perioada comunismului. Chiar se foloseste in legatura cu Romania, in anumite cercuri din Occident, expresia “state capture”, care sa defineasca aceasta problema, adica faptul ca PSD incearca sa puna mina pe absolut tot. Abandonarea turului doi de scrutin vine sa confirme aceasta impresie in mintea unor oameni. Sigur, nu vreau sa spun ca intr-adevar acesta este motivul pentru care se renunta la al doilea tur de scrutin, dar totusi, luat in contextul altor masuri care s-au adoptat si in problema transparentei, in general, si a posibilitatii celorlalte partide sa porneasca de la un teren egal la alegeri, toate aceste lucruri arunca o lumina destul de negativa asupra evaluarilor din ultima vreme din Romania.
Cum s-a comentat in presa occidentala ceea ce s-a intimplat la referendumul organizat pentru noua Constitutie a Romaniei?
Dupa parerea mea s-a comentat destul de superficial. Adica rezultatul a contat pentru cele mai multe ziare. In unele s-a atras atentia ca ar fi existat anumite nereguli la anumite sectii de votare. Dar din momentul ce s-a dorit un rezultat pozitiv ca Romania sa adere si ca populatia sa fie de acord cu noua Constitutie, care a fost proiectata pe modelul mai multor Constitutii ale statelor deja membre ale Uniunii Europene, atunci presa din Occident a fost mai blinda in legatura cu ce s-a intimplat la referendumul din Romania.
Pentru ca sinteti un fin cunoscator al problemelor cu care s-a confruntat intotdeauna Romania si al istoriei noastre, gasiti vreo asemanare intre PCR si PSD?
O asemanare, in primul rind, exista din punctul de vedere al componentei, intr-o anumita masura. Si din cel al mentalitatii. Ma refer la problema mentalitatii vechi a celor care fac parte din PSD, ca o amprenta a comunismului, iar acest lucru pentru Romania este primejdios. Daca anumiti oameni au reflexe comuniste si nu reusesc sa scape de acestea, atunci inseamna ca mereu se va trai cu posibilitatea ca acestia sa gaseasca un mijloc pentru a reimprima sistemul din trecut si de a se folosi de o anumita lipsa de vigilenta a populatiei, in general. Mass-media au rolul de a impiedica acest lucru, de a garanta democratia in Romania si de a scrie lucruri incomode pentru guvernanti pentru a nu le permite sa faca ce vor.