Invitati de marca la Simpozionul „Dizidenta in comunismul tarziu”

• astazi, Asociatia „15 Noiembrie” va depune coroane de flori la monumentul de pe Calea Bucuresti

Revolta anticomunista a muncitorilor de la fosta Intreprindere de Autocamioane Brasov, actuala Roman SA, este comemorata si in acest an de catre membrii Asociatiei „15 Noiembrie” Brasov, printr-un simpozion pe tema „Dizidenta in comunismul tarziu”. Evenimentul se desfasoara in perioada 14-16 noiembrie, in Aula Universitatii „Transilvania”, si are ca invitati atat oaspeti de peste hotare, cat si istorici, politicieni si luptatori anticomunisti. Printre acestia se numara Doina Cornea, Stejarel Olaru, Marius Oprea, Mihai Pelin, Liviu Mihaiu, Vladimir Bukovsi, Ticu Dumitrescu si multi altii. Alaturi de cei care au avut curajul sa se ridice impotriva regimului comunist au venit sa asiste la manifestari si reprezentanti ai administratiei publice locale, printre care prefectul Otilian Neagoe, viceprimarul George Scripcaru, vicepresedintele Consiliului Judetean, Iancu Vespasian si cativa consilieri judeteni.

„15 Noiembrie este un moment de referinta pentru Brasov, este evenimentul care, in acea perioada, a facut sa se vorbeasca despre Brasov pe toate meridianele lumii. De aceea, eu cred ca dincolo de semnificatia politica putem vorbi de o valoare morala care s-a afirmat in acel context. Ma refer aici la curaj, la demnitate, la faptul ca s-a invins teama instaurata in Romania de o dictatura ce se manifesta extrem de dur. Lectia care s-a predat atunci reprezinta un simbol al comunitatii. Din acest motiv se cere sa analizam in continuare, din punct de vedere politic, istoric ce s-a intamplat atunci, ce fel de fundament socio-uman a stat la baza acelei revolte. Acel moment a fost un deschizator de drum catre democratie, catre o societate civilizata. Iata, acum ne aflam in procesul de aderare la structurile europene, iar pentru acest lucru trebuie sa le multumim si acelor oameni. Astfel, trebuie sa avem in vedere in permanenta nevoile lor, sa avem grija de ei, sa ocrotim Asociatia «15 Noiembrie». In acest an, Guvernul Romaniei a alocat 500 de milioane lei pentru organizarea evenimentelor prilejuite de aceasta comemorare. De asemenea, prin intermediul Prefecturii, am facut demersuri pentru amenajarea noului spatiu pe care l-a primit asociatia, iar la BCR am intermediat niste sponsorizari pentru o parte din obiectele necesare in acest sediu”, a declarat prefectul Brasovului, Otilian Neagoe.

Scopul simpozionului organizat in aceste zile este strangerea cat mai multor marturii si documente despre ce s-a intamplat in 15 Noiembrie 1987. „Maine (n.r. - azi) se vor dezbate teme propuse de istoricii prezenti aici, bineinteles pe subiectul simpozionului. Va urma o depunere de coroane, la orele 13.30, la monumentul de la Spitalul Judetean, si o lansare de carte, a istoricilor Marius Oprea si Stejarel Olaru, «Ziua care nu se uita», tradusa in limba engleza”, a declarat Florin Postolachi, presedintele Asociatiei „15 Noiembrie” Brasov.