Declaratie soc a disidentului rus Vladimir Bukovski

“FSN era o agentura sovietica”

Camelia Csiki
Luni, 17 Noiembrie 2003

La Brasov s-au incheiat, ieri, lucrarile simpozionului international “Miscari si actiuni disidente in perioada comunismului tirziu”. Timp de trei zile s-au rostit adevarate lectii despre istoria romanilor din perioada comunismului. Printre oaspetii de seama veniti din strainatate la simpozionul organizat de Asociatia “15 Noiembrie 1987” si Institutul Roman de Istorie Recenta se afla si cunoscutul disident rus Vladimir Bukovski, care a povestit cu originalitate cum a reusit sa fotocopieze arhivele secrete ale Rusiei si teroarea pe care a trait-o in inchisorile staliniste. Scriitorul rus a facut vilva printre participanti cu declaratiile sale potrivit carora Moscova ar fi avut un amestec in Revolutia din 1989.
“Moscova a inceput operatiunile din '89 pentru a schimba puterea si in Romania. Revolutiile din Europa de est au inceput ca o operatiune sovietica a KGB-ului. La sfirsitul anului 1988 s-a cerut pregatirea unei operatiuni privind schimbarea regimurilor din Europa de est. Aproximativ jumatate din liderii politici aflati la putere in tarile fost comuniste sint fosti agenti KGB. Moscova a inceput operatiunile din Ô89 pentru a schimba puterea si in Romania, si in tot ce s-a petrecut in aceea perioada in Europa de est. Si in Romania liderii Revolutiei au fost infiltrati in agentura sovietica, care era dirijata sa schimbe regimul ceausist”, a declarat Vladimir Bukovski, citat de corespondentul Mediafax. Bukovski a mai afirmat ca “FSN-ul era o agentura sovietica de care se stia de mult”.

Coen Stork, diplomat olandez, ambasador al Regatului Olandei in Romania in perioada 1988-1993, a fost si el prezent la Brasov. Stork a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai disidentilor regimului comunist din Romania, printre ei numarindu-se Mircea Dinescu, Doinea Cornea, Silviu Brucan sau Andrei Plesu. Ieri, fostul ambasador a povestit cum s-a folosit de vernisaje sau alte manifestari care aveau loc in perioada comunismului pentru a-i cunoaste pe disidenti, cu care vorbea pe soptite despre situatia din Romania. Mai tirziu, casa sa din Bucuresti a devenit locul de intilnire cu unii dintre acestia. Datorita lui Coen Stork, celebra “Scrisoare a celor sase” a ajuns sa fie difuzata la BBC si Europa Libera, dupa ce i-a fost data pe ascuns de Silviu Brucan. Stork a predat o copie a acelei scrisori unui jurnalist britanic.

La simpozion a raspuns invitatiei si istoricul Georg Herbstritt, expert al Autoritatii Gauk de la Berlin, specialist in istoria STASI. El a povestit cum securitatea est-germana a fost panicata cind a aflat de revolta de la Brasov. STASI s-a temut ca revolta din Romania s-ar putea transforma intr-un protest muncitoresc de amploare, asa cum a fost Miscarea Populara din Germania, din 16-17 iunie 1953, care a inceput tot ca un protest muncitoresc si caruia i s-au alaturat un milion de oameni.