NOSTALGIE

“Stegarii” au protestat ieri cu Ceausescu in frunte

Ei l-au numit “creatorul locurilor de munca” si au atacat dur actuala guvernare

Liliana JIGHIRA

Peste 4.000 de salariati din Roman SA s-au aflat ieri pentru a patra zi de proteste pe DN1, revoltati nu doar de deciziile luate de guvernanti - care vor duce la concedierea a aproximativ 3.000 dintre ei, in conditii nu doar dezavantajoase, ci si incerte - ci si de lipsa de reactie a Puterii la iesirea lor in strada. Oamenii se tem ca nu vor mai avea cu ce sa isi creasca copiii, cum sa-si plateasca darile si facturile usturatoare si ca astfel isi vor pierde si bruma de agoniseala dupa o viata de munca. “Nu am cerut bani fara sa muncim, asa cum zic unii care trec pe aici. Am cerut sa ni se dea de lucru, ca nu pot eu ca strungar sa aduc comenzi de camioane sau de piese. Asta e treaba directorilor, care-s o gramada si iau niste salarii de te crucesti. Ei tot vorbesc de ordonanta, ca ne dau 24 de luni, ca 36. Si dupa aia? Eu am 44 de ani si o sa am 46 sau 47. Cine ma mai angajeaza pe mine sau pe colegi, ca toti am imbatranit in uzina asta? Si cu cat, cu 2 doua milioane pe luna sau cat o mai fi salariul minim, cand numai intretinerea este mai mare si am doi copii de tinut la scoala? O sa am datorii la asociatie si o sa ma dea afara din casa”, ne-a declarat un muncitor. Acesta se afla in grupul de protestari care blocau pasnic intersectia in zona restaurantului McDonald's.
Petarde si pietre, jurnalisti si politisti fugariti
Pe Calea Bucuresti, insa, a pus stapanire acelasi grup de cateva sute de ”stegari” mai infierbantati, care rabufnisera joi impotriva reprezentantilor presei. De data aceasta au adus cu ei mai multe tobe improvizate din butoaie goale, facand un zgomot infernal, dublat de huiduieli si scandari. Ei si-au ”asezonat” repertoriul cu mai multe petarde - “de unde or avea petarde acum?” se intrebau inciudati cativa pustani care cascau gura - pe care le-au aruncat in fata, e drept, nu prea aproape de jurnalisti, care s-au tinut, prudenti, la distanta, totusi, in “zona de tampon” dintre manifestanti si politisti. Desi mai putine, nu au lipsit pungile de lapte si pietrele aruncate spre reprezentantii mass-media si ai Politiei, care nu au scapat de scandarea ”Hotii de benzina!”, aluzie transparenta la colegii lor din Capitala.
Protestatarii au reactivat vechi simboluri comuniste, pe o pancarta, unde erau alaturate portretul lui Ceausescu si stema RSR, fiind scris “Creatorul locurilor de munca”, iar pe alta, “Cu Ceausescu am muncit, cu Nastase suferim! Rusine!”. Ei purtau si pancarte pe care scria “Mafia=PSD” o cruce albastra pe care scria PSD, si au injghebat un cosciug, “prohodind” guvernarea.
Grupul “exploziv”, masat pe Calea Bucuresti, a fost si cel care dadea tonul scandarilor: “'87, '87!”, “15 Noiembrie/22 Decembrie”, “Hotii!”, “Guvernare PSD/Viata noastra unde e?”, “Unitate!/Unitate!”, “Vrem sa muncim/Nu sa cersim!”, “Guverne dobitoace/Lasati Brasovu-n pace!”, “Brasov, Hunedoara/Si maine in toata tara”, “Roman SA/Nu te lasa!”, “Tot pe loc, pe loc, pe loc/Pana ia Guvernul foc”, “Cinste lor, cinste lor/Cinste brasovenilor!”. S-a facut auzit si refrenul uitat cu cucuveaua, Palatul Cotroceni, Iliescu si Nastase, ca si cantecelul: “Aici e Ardealul, e tara noastra/Si ne p... pe Capitala voastra!” Acelasi grup mai vehement a luat-o de cateva ori la vale pe Calea Bucuresti, ziaristii si politistii fiind de-a dreptul fugariti la un moment dat, cand muncitorii din primele randuri au sprintat cu indemnul “Hai la Prefectura/Sa le-o dam in gura!”
Imbranceli cu jandarmii si scuze sindicale
Acestia au fost opriti din marsul spre Prefectura - inconjurata de un baraj de protectie, format din garduri metalice, in spatele carora stateau jandarmii - chiar de unii din randurile lor, mai lucizi si mai ponderati. In iuresul creat, o parte din manifestanti s-au revarsat pe trotuar, de unde jandarmii i-au “indemnat” cu o usoara imbranceala spre carosabil. Ceea ce a dus la o mica busculada intre jandarmi si protestatari, coloana dand sa navaleasca pe trotuar. Conflictul a fost repede aplanat, o data cu intrarea in multime a sefului Comandamentului de Jandarmi Judetean, col. Vasile Salagean. Totusi, grupul de protestatari a inaintat 300 de metri pe Calea Bucuresti, rupandu-se de restul multimii ramase in intersectie. In curand, la acestia au sosit liderii sindicali Marius Stinghe si Fanica Gabor, care s-au facut cu greu ascultati. Stinghe a facut un apel la calm si respect si i-a anuntat pe oameni ca luni vor avea o intalnire cu ministrul delegat Marian Sarbu, la Bucuresti, pentru a renegocia componenta sociala a ordonantei de privatizare a uzinei ca parc industrial, anunt intampinat cu huiduieli, “Mincinosii!” si “La Prefectura!”. Intr-un final, protestatarii s-au intors in intersectie, unde au continuat sa scandeze, sa cante si sa bata in tobe. Putin dupa ora 15.00, ”blocada” de pe DN1 a fost ridicata, liderii sindicali promitand ca, cel putin deocamdata, protestele s-au incheiat. Marius Stinghe a tinut sa ceara scuze jurnalistilor pentru atacurile la care au fost supusi si le-a multumit pentru sprijin si toleranta.