Procesul Priboi - Sommerauer este dirijat din Sos. Kiseleff

Cateva sute de oameni au umplut pana la refuz sala unde s-a judecat al treilea termen din procesul intentat de fostul securist, deputatul Ristea Priboi, lui Werner Sommerauer, Marius Oprea, "Romaniei libere" si "Evenimentului zilei". Evenimentul a starnit interesul mass-media, nu mai putin de 30 de ziaristi, reporteri, fotografi si cameramani asteptand inca de la primele ore ale diminetii aparitia partilor.

Urmand apelul lansat joi de Grupul pentru Dialog Social, o seama de personalitati ale scenei publice romanesti au venit sa-l sustina pe muncitorul brasovean torturat in timpul revoltei din 1987: Ana Blandiana, Ticu Dumitrescu, Romulus Rusan, Radu F. Alexandru, Adrian Niculescu, Doina Jela, Horia-Roman Patapievici, Dan Pavel s.a. Printre sustinatorii lui Sommerauer s-au numarat membri ai Asociatiei "15 Noiembrie", dar si reprezentanti ai AFDPR din toata tara.

Judecatoarea State Ungureanu raspunde la comanda politica

Avocata lui Priboi a cerut conexarea celor patru dosare motivand ca au un subiect comun. Avocata lui Sommerauer a formulat o cerere de recuzare a judecatoarei Ana-Maria State Ungureanu motivand ca aceasta se afla in relatii de dusmanie cu " Romania libera", una dintre partile implicate in proces. Ziarul nostru a semnalat, pe parcursul mai multor articole, implicarea judecatoarei respective in scandalul "Morti in instanta" care a dus la arestarea unei judecatoare.

La precedentul termen al procesului, avocata lui Priboi depusese cerere de recuzare a judecatoarei aflate atunci in fruntea instantei. In mod oficial, cererea a fost respinsa, Gratiela Lazureanu urmand sa prezideze instanta si acum. Numai ca judecatoarea care o suparase pe avocata lui Priboi, Gratiela Lazureanu, a fost nevoita sa se imbolnaveasca subit, in locul ei fiind numita, ati ghicit, Ana-Maria State Ungureanu.

4 ore pentru a solutiona cererea de recuzare

Timp de 4 ore, intreaga asistenta a fost nevoita sa astepte la usa salii de judecata solutionarea cererii de recuzare. Dupa indelungile asteptari, bine ticluite (o astfel de cerere se poate rezolva in maximum 30 de minute), iritat de nepasarea presedintelui Judecatoriei Sectorului 1, Nicu Jidovu, multimea a protestat in fata usii acestuia. Rezultatul? O ora de asteptare in plus. La capatul acestei asteptari, in mod previzibil, cererea de recuzare a judecatoarei State Ungureanu a fost respinsa. Ea a revenit in sala surazatoare, spre linistea lui Priboi si a partidului sau. E santajabila, deci dirijabila. Urmare acestei solutionari, avocata lui Sommerauer a depus cerere pentru recuzarea intregii instante a Judecatoriei Sectorului 1. Intrebat de ziaristi ce facea in 1987, Priboi a declarat: "Probabil, in acea perioada, eram in strainatate si voi face tot posibilul pentru a ma documenta unde eram atunci. In acest sens, voi incerca sa aduc in instanta probele nevinovatiei mele. Cei care m-au acuzat si m-au calomniat se codesc sa-si dovedeasca nevinovatia pentru ca este foarte greu". Marius Oprea, aflat langa Priboi, a replicat numaidecat: "Daca ne-am fi ferit sa ne probam nevinovatia nu veneam la proces, cautam si noi tot felul de subterfugii sa amanam acest proces la nesfarsit, pentru ca se poate, nu? Ne putem si noi imbolnavi, cum v-ati imbolnavit dvs. la termenul trecut. Intrebat daca la termenele viitoare PSD va fi alaturi de el, asa cum a procedat si-n cazul lui Gabriel Bivolaru, Priboi a evitat un raspuns.

Ion-Traian Stefan