Proces Justitia romana face sluj in fata Puterii

Ristea Priboi se simte ca acasa in instanta

Lovitura de teatru, ieri, la Judecatoria sectorului 1, in procesele intentate de Ristea Priboi brasoveanului Werner Sommerhauer - cel care a declarat ca a fost batut in 1987, in ancheta, de deputatul PSD, pe cand acesta activa in Securitate - si ziaristilor de la Evenimentul zilei si Romania libera. Desi, in urma cu o saptamana, lui Ristea Priboi i s-a respins cererea (neintemeiata) de recuzare a judecatoarei Gratiela Lazureanu, ieri presedinta de instanta a fost o alta judecatoare, Ana Maria State Ungureanu, care a inlocuit-o pe titulara, pe motiv ca aceasta ar fi bolnava. Schimbarea a trezit suspiciuni in randul aparatorilor adversarilor lui Priboi, care au considerat ca este posibil sa fie vorba de o acceptare mascata a recuzarii, deci a rezolvarii indirecte a cererii acestuia. Suspiciuni a generat si numirea inlocuitoarei judecatoarei titulare, Ungureanu fiind deja recuzata de avocatii Romaniei libere intr-un alt proces, judecat in urma cu trei zile. Modul in care s-a desfasurat sedinta acrediteaza ideea ca suspiciunile erau intemeiate. Procedurile au fost incalcate, noua judecatoare chemand partile la bara la ora 9.15, desi se stabilise la termenul anterior ora 11.00. Mai mult, in lipsa adversarilor lui Priboi, judecatoarea Ana Maria State Ungureanu a acceptat solicitarea avocatei acestuia de a se pronunta in vederea conexarii tuturor celor trei dosare in care deputatul PSD este reclamant, desi, tot in sedinta anterioara, se stabilise ca in primul rand instanta urma sa se pronunte asupra cererii Evenimentului zilei de a fi judecat separat de Romania libera. Avand in vedere ca judecatoarea a dat peste cap toate deciziile luate anterior si aratand ca intre ziarul Romania libera si judecatoare exista un conflict mai vechi, avocata lui Sommerhauer a cerut recuzarea judecatoarei si a procurorului Elena Petrescu. S-a cerut totodata ca judecarea cererii de recuzare sa nu fie oficiata de presedintele Judecatoriei sectorului 1, Nicolae Jidovu, deoarece avocata lui Sommerhauer ii solicitase in urma cu doua zile ministrului Rodica Stanoiu destituirea acestuia (Jidovu a interzis xeroxarea fotografiilor prezentate de avocata lui Priboi la termenul anterior, desi acestea erau probe la dosar si legea permite fotocopierea).
Au urmat trei ore de nervi pentru intreaga asistenta (pentru sustinerea morala a lui Sommerhauer, in afara de cca 20 de „rebeli“ brasoveni au mai fost Ana Blandiana, Ticu Dumitrescu, Doru Braia, senatorul PNL Radu F. Alexandru, analistul Dan Pavel, liderul AC, Serban Radulescu Zoner, Horia Roman Patapievici s.a.), desi o cerere de recuzare simpla se poate judeca si in 10 minute. Dupa ce intreaga asistenta, extrem de iritata de intarziere, s-a deplasat in fata biroului presedintelui Judecatoriei sectorului 1, acesta a declarat ca pronuntarea „dureaza mult, deoarece trebuie analizate toate afirmatiile facute in instanta, inclusiv reclamatia judecatoarei, care a mentionat ca nu a putut sa stapaneasca sedinta din cauza presiunilor avocatei inculpatilor“. Declaratia lui Nicola Jidovu a fost una naucitoare, deoarece in instanta nu s-au petrecut „evenimente“, iar judecatoarea nici nu a uzat de dreptul legal de atentionare si apoi amendare a avocatului. „Credem ca in acest moment firul scurt cu Rodica Stanoiu si Adrian Nastase este inrosit, pentru a se primi indicatii“.
La ora 14.35, o instanta neutra a anuntat respingerea cererii de recuzare a judecatoarei si a procurorului, sedinta s-a reluat si, imediat, procurorul si-a dat acordul conexarii dosarelor, asa cum ceruse de dimineata avocata lui Priboi. Sedinta insa nu a mai continuat, deoarece toti aparatorii celor acuzati de Priboi au depus de aceasta data cereri de recuzare a Judecatoriei sectorului 1, cereri ce se vor judeca la TMB, saptamana viitoare.
De obicei, o astfel de cerere reprezinta o bila neagra la adresa unei judecatorii. La iesire, foarte calm, Ristea Priboi a declarat presei ca partea adversa trage de timp pe motiv ca nu poate proba afirmatiile facute la adresa lui si ca se incearca transformarea confruntarii intr-un proces politic. „Rezulta acest lucru din faptul ca unul dintre inculpati a fost consilierul lui Emil Constantinescu, iar in sala au fost numerosi politicieni ai Opozitiei“, a conchis Priboi.

Lucian Gheorghiu