Axa potlogariilor din teritoriu se intinde spre varful PSD

Priboi face afaceri cu Oprisan pe banii Consiliului Judetean Vrancea

O tranzactie de o jumatate de miliard a fost incheiata in noiembrie anul trecut, in perioada in care opinia publica astepta cu sufletul la gura verdictul conducerii PSD in privinta coruptiei liderilor din teritoriu.

Amanarea dezbaterii de catre PSD a rapoartelor grupurilor operative, trimise in teritoriu pentru a cerceta acuzatiile de coruptie aduse unor lideri locali ai PSD, s-ar putea sa nu aiba nici o legatura cu lipsa de timp sau cu ierarhia prioritatilor - pretextele sub care conducerea centrala a partidului de guvernamant tine opinia publica, de cinci luni de zile, cu sufletul la gura. Mult mai plauzibila pare a fi ipoteza, care deja incepe sa se confirme, ca "baronii" PSD cotizeaza in continuare cu bani publici in buzunarele private ale unor lideri de la centru, fapt care, evident, le taie acestora din urma orice chef de lupta anticoruptie.
Exemplul vine de la cel care era de asteptat sa fie primadona judecarii de catre PSD a propriilor baroni: Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea. Autosuspendat din functia de lider al PSD Vrancea in urma unor acuzatii de coruptie, Marian Oprisan pare sa si-l fi castigat ca aliat, inclusiv cu bani publici, pe unul dintre cei mai de seama sfetnici ai premierului Nastase: Ristea Priboi, deputat tot de Vrancea. In noiembrie anul trecut, Marian Oprisan a avut din nou una din initiativele sale excentrice: sa-i cadoriseasca pe consilierii din subordinea sa, in asteptarea sarbatorilor de iarna, cu o serie intreaga de ustensile de birou: mape de piele de aproape 3 milioane de lei bucata, pixuri, agende, calendare etc. Oportunitatea si necesitatea unei asemenea investitii, cifrata la aproape o jumatate de miliard de lei, o lasam pe seama contribuabililor din Vrancea. Mai mult ne intereseaza unde au ajuns banii.
Potrivit documentelor pe care le detinem, firma furnizoare a fost Management Marketing. SRL din Bucuresti, infiintata in noiembrie 2000 si ai carei patroni, sotii Constantin si Ecaterina Buciu, au acum 84, respectiv 80 de ani. Ratiunea pentru care doi octogenari si-au infiintat o firma de "consultanta in domeniul afacerilor" se gaseste in numele celei care a fost desemnata administrator si care e fiica celor doi: Mariana Priboi, sotia deputatului PSD de Vrancea Ristea Priboi. Remarcabil e faptul ca, dupa numai doua luni de activitate, firma cu pricina izbutise, la finele anului 2000, o cifra de afaceri de peste 360 de milioane de lei. Rezultatele financiare pe 2001 nu sunt cunoscute, intrucat societatea nu a depus bilantul nici pana acum.
Mariana Priboi ne-a confirmat relatiile de afaceri pe care le-a avut cu Consiliul Judetean Vrancea, insa nu a vrut sa intre in alte detalii decat in prezenta avocatului sau. Apelul telefonic pe care ni l-a promis, pentru stabilirea detaliilor intrevederii, nu a mai sosit. Marian Oprisan nu tinea minte, aseara, detaliile tranzactiei si ne-a declarat ca achizitia, din cate stie el, s-a facut cu respectarea procedurilor legale privind publicitatea. A ramas sa ne edificam - si noi, si el - in cursul zilei de astazi, la directoarea economica a Consiliului Judetean.

Liviu AVRAM