Paharul plin al democratiei

Dan PAVEL

Din decembrie 1989 incoace, lumea se plange de ceea ce se petrece in jur. Ni se pare ca nimic nu merge, ba chiar ca lucrurile merg mai rau. Si cum sa nu mearga rau, din moment ce totul se afla sub presiunea obsesiei noastre de a le face sa mearga perfect sau mai bine? Faptul ca ne asteptam ca totul sa mearga mai bine ne face sa percepem tot ce se petrece ca mergand prost. Orizontul nostru de asteptare stabileste standarde imposibil de atins. Din aceasta cauza, nu vedem ce merge mai bine sau ce merge bine. Nu percepem paharul plin al democratiei. Ca sa intelegi ceea ce se petrece, trebuie sa renunti la propriul orizont de asteptare. Sa respingi adica si demersurile supraoptimiste de interpretare a ceea ce se petrece ca fiind o varianta a trairii in cea mai buna dintre lumile posibile. Aceasta maladie a perceptiei i-a afectat pe multi, pe cei care se afla la putere si pe predecesorii lor.

Partea plina a paharului s-a umplut constant in ultimii 13 ani, in ritm inconstant, reversibil si cu modificari imperceptibile. Uneori, partea plina s-a evaporat putin. Cum se intampla si acum. La prima editie a premiilor diplomatiei romane, desfasurata in superbul palat al Muzeului National "George Enescu," primul ministru Adrian Nastase semnala modul in care analistii si jurnalistii (inclusiv cei ostili actualei puteri sau partea nonclientelara) vorbesc despre Mircea Geoana, ca fiind "ministrul nostru de Externe". Referirea este valabila si pentru Adrian Nastase, pentru multi "premierul nostru". si mai sunt cativa ministri (nu in exces) care merita calificativul: "ministrul nostru de Interne" sau as indrazni sa spun (chiar daca o parte a breslei jurnalistice m-ar contrazice) "ministrul nostru de Justitie". Daca la vreunul dintre cei mentionati ne putem contrazice, cu argumente comparabile ca forta, nici unul nu va spune vreodata "Priboiul nostru" sau "deputatul nostru". Sustinerea lui Ristea Priboi de catre PSD si Adrian Nastase este un gest cu mult mai grav si negativ decat a fost pe vremuri sustinerea lui Gabriel Bivolaru. Este o sursa de subminare a prestigiului partidului de guvernamant si a primului ministru.

Cand liderii PDSR se stransesera la Parchetul General in jurul deputatului Gabriel Bivolaru, gestul nu era de solidaritate intru coruptie - cum au interpretat gresit cei aflati atunci la putere si presa clientelara lor - ci un protest impotriva faptului ca respectivul fusese condamnat "vinovat" inainte ca justitia sa se pronunte. Verdictul fusese antepronuntat in presa. Atunci ar fi fost imoral pentru un partid de opozitie sa se desolidarizeze de un coleg aflat la greu, inainte de pronuntarea sentintei, chiar daca se banuia ca Bivolaru nu era usa de biserica. Gestul de atunci nici nu a fost perceput de catre alegatorii care se duc la vot drept o manifestatie in sprijinul coruptiei, asa ca PDSR a castigat alegerile si a revenit la putere. Iar Gabriel Bivolaru nu a reintrat in Parlament ca deputat. In cazul solidaritatii aratate de PDSR (PSD) si Nastase fata de Ristea Priboi, lucrurile stau exact invers. In prezent, PSD se afla la putere si guverneaza in exces si cu impunitate. Or, tocmai cand suspiciunea generala este ca justitia e subordonata puterii, PSD il protejeaza pe Priboi, despre care au iesit la iveala dosare clare de implicare in politia politica facuta de fosta Securitate.

Iliescu si Nastase vor fi cu adevarat politicieni democrati, oameni de stat fauritori de istorie democratica, abia cand vor intelege si recunoaste public ca Securitatea a fost serviciul de politie politica al regimului comunist totalitar, pe deplin ilegitim. A venit vremea ca Iliescu si Nastase sa recunoasca deschis ca regimul comunist a fost criminal si ca instrumentele de putere ale acelui regim erau de natura represiva, imorala, antinationala, antidemocratica (nu numai Securitatea si militia, dar si justitia, armata, sistemul de invatamant, propaganda din cultura si presa, sistemul de comanda din economie etc. - si sa nu amageasca aceia care nu au fost disidenti, pentru ca in rest toti au fost complici cu sistemul!). Nu mai este vorba acum de rafuieli cu lucratorii din acele domenii, ci de a face curatenie. Nu vorbim de epurare a unor persoane, ci de un act de catharsis, de o epurare morala. Cum isi inchipuie Iliescu, Nastase, dar si "ministrii nostri" ca se poate face dreptate in tara asta, ca poate exista justitie cind PSD nu a condamnat niciodata in istoria sa caracterul profund nedrept al comunismului? Cum sa fie deconspirata Securitatea ca politie politica in conditiile in care fostilor ofiteri ai Securitatii li se asigura imunitate parlamentara sau de alta natura de catre partidul de guvernamant?

PSD trebuie sa se delimiteze explicit de Ristea Priboi. Sa iasa din captivitatea "expertizei" fostilor securisti. Si de sub presiunea amenintarilor acelora, din cauza intelegerilor facute sub presiunea evenimentelor incerte. Iliescu & FSN s-au folosit pana la un punct destul de eficient de serviciile fostelor departamente ale Securitatii in proiectul de cucerire si pastrare a puterii. Asocierea a devenit insa contraproductiva in eforturile de reforma democratica si economica, de servire a interesului public si crestere a bunastarii populatiei, de integrare in NATO si UE. Fostii securisti nu au expertiza in aceste domenii. Sunt diletanti. Si inutili. Cine joaca pe mana lor pierde. Daca PSD vrea sa probeze ca este partid democratic, demn de Internationala Socialista, atunci functia selectarii cadrelor trebuie sa fie similara celor din partidele democratice. Vechile cadre trebuie inlocuite de noua generatie de specialisti, educata dupa 1989 la universitatile Occidentului. Multi au avantajul de a fi cunoscut experienta educatiei si specializarii de dinainte si de dupa 1989. Ei inteleg ce se potriveste Romaniei din transferul informational, institutional, atitutinal si de mentalitate operat acum. Altii sunt chiar copiii si rudele securistilor, nomenclaturistilor, privilegiatilor si creatiilor Vechiului Regim. Cata vreme au optat liber pentru valorile democratiei si capitalismului, merita judecati dupa propriile merite. Au mai venit si multi dintre cei fara trecut si familii cu privilegii in comunism, care vor sa-si afirme calitatile, indiferent cine este la putere. Cata vreme actioneaza in interes public, sunt bineveniti.

Mentinerea Priboilor in prima linie si acoperirea faradelegilor acestora din trecut si prezent, sub motivatia ca au lucrat in "interesul national" pe vremea cand nu serveau altceva decat un regim totalitar represiv si criminal, nu numai ca va duce la scaderea nivelui in paharul pe jumatate plin al democratiei, dar si la completa lui varsare. La procesele intentate de fostul agent al politiei politice unor reprezentanti ai "Asociatiei 15 Noiembrie 1987" din Brasov, istoricului Marius Oprea, ziaristilor de la "Romania Libera" si "Evenimentul zilei," intelectualitatea critica si societatea civila si-au aratat din nou fata, vointa de a face politica, de asta data impreuna cu partea cea mai nemultumita a proletariatului industrial. O asemenea alianta poate rasturna chiar si paharele umplute artificial. S-ar putea ca PSD sa nu perceapa riscurile la care se expune, dar cind ratezi simultan consolidarea democratiei si castigarea alegerilor, nimic nu te mai poate salva