DUPA 16 ANI

“Nu te poti vindeca de cancer cu aspirina”

A afirmat celebrul disident rus Valdimir Bukovski, referindu-se la procesul “vindecarii” de comunism din Romania

Ruxandra RAMNICEANU & Liliana JIGHIRA

Cea de-a doua zi a Simpozionului International “Disidenta in perioada comunismului tarziu” s-a deschis sambata, 15 noiembrie, cu o masa rotunda avand ca tema “Obstacole in cercetarea trecutului recent”, la care a luat parte si celebrul disident rus, Vladimir Bukovski. Acesta a declarat ulterior ca ”procesul vindecarii de comunism este unul lung, mai ales ca mijloacele de insanatosire adoptate nu au fost cele mai radicale in Romania. Este ca si cum am incerca sa ne vindecam de cancer cu aspirina. Trebuie sa cerem sa fie deschise arhivele, sa cerem condamnarea acelui regim si, bineinteles, sa se tina acel proces care nu a avut loc pana acum. Acesti oameni nu mai pot ocupoa pozitii in societate”. Manifestarea a continuat cu o dubla lansare de carte, respectiv editia in limba engleza a cartii lui Marius Oprea si Stejarel Olaru ”Ziua care nu se uita” si “Reusesti sau mori, Interviuri cu Vladimir Bukovski” de Doina Jela. Vladimir Bukovski a spus ca interviurile au fost date prin Internet si ca nici nu stia in momentul in care coresponda cu autoarea ca totul se va concretiza intr-o carte. In ceea ce priveste primul volum “Ziua care nu se uita”, autorii au precizat ca aceasta a aparut ca urmare a ecoului pe care l-a avut prima editie - in limba romana - si a numeroaselor solicitari venite de peste granitele tarii. Autorii spera ca aceasta editie sa circule cat mai mult in lume, urmand a fi gasita in bibliotecile publice din Statele Unite.
Pentru a acoperi zgomotul strazii, preotii au intonat de doua ori Imnul
Toata suflarea prezenta la simpozion s-a deplasat, in jurul pranzului, la monumentul (Troita de la Spitalul Judetean) inchinat memoriei brasovenilor care au fost persecutati pentru curajul lor de a se revolta impotriva dictaturii comuniste. Unii dintre ei au ajuns deja intr-o lume mai buna - macinati, in cativa ani de la acel 15 Noiembrie 1987, de boli ciudate, capatate in urma torturii si a detentiei, in care se pare ca ar fi fost radiati - fiind evocati cu ochii inlacrimati de rude si prieteni. Amintirea eroismului lor, dar si al celorlalti luptatori pentru libertate si dreptate a fost pomenita ieri cu emotie si smerenie de catre membrii Asociatiei “15 Noiembrie 1987”, de disidentii din anii '80 si istoricii prezenti in aceste zile la Brasov, de liderii sindicatelor din uzina Roman, fosta “Steagul Rosu”, de unde a pornit revolta, de reprezentantii autoritatilor locale si de politicienii brasoveni. Un sobor format din opt preoti, in frunte cu PS Episcop-vicar Visarion Rasinareanul, a oficiat slujba de pomenire. Ceremonialul de depunere a coroanelor de flori a fost deschis de conducerea Asociatiei “15 Noiembrie 1987”, urmata de Prefectura, Consiliul Judetean, Primarie, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Asociatia Brasov Decembrie '89, sindicatele din Roman si Tractorul, Politie, Jandarmerie, partide politice. Constatand ca depunerea coroanelor risca sa se piarda, din cauza zgomotului strazii, in derizoriul unui gest formal, preotii prezenti au decis sa faca acompaniament ad-hoc, intonand de doua ori Imnul “Desteapta-te, romane”. In jurul Troitei s-au strans si alti brasoveni, simpli trecatori, care isi impartaseau in soapta motivul pentru care se stransese atata lume, chiar si copii cu lumanari aprinse si o batrana in haine cernite care a plans cat a tinut slujba. Dupa parastas, Doina Cornea s-a alaturat celor care au asezat lumanarile aprinse in rigolele de langa monument. Pe care sta scris: “A fost ridicat acest sfant monument in cinstea brasovenilor care, in acest loc, la 15 Noiembrie 1987, invingandu-si teama si dispretuind moartea, au cantat Imnul «Desteapta-te, romane» si au cerut caderea dictaturii comuniste”.
Duminica, cei care au conferentiat au fost Vladimir Bukovski, Coen Stork, Dennis Deletant, Armand Gosu, Ruxandra Cesereanu, Cristian Parvulescu, Dragos Petrescu, Lucian Orasel si Mircea Popescu.