reactie: Seful statului spune ca niste „faliti romani“ i-au injectat ipoteze lui Vladimir Bukovski

Iliescu, alergic la teoriile despre Revolutie

Ion Iliescu considera ca teoriile care explica caderea regimurilor comuniste din Europa de Est si prin aportul serviciilor secrete sovietice (KGB) sunt sloganuri emanate de niste „faliti romani“. Presedintele a afirmat ca acestia «le-au injectat» si reputatului specialist in istoria regimurilor comuniste din Europa de Est, Vladimir Bukovski, explicand astfel declaratiile acestuia facute la simpozionul organizat de Asociatia «15 noiembrie» din Brasov cu ocazia comemorarii a 16 ani de la revolta muncitorilor brasoveni.
„Ma dezamageste domnul Bukovski. Aveam o anumita stima pentru dansul, pentru rezistenta sa antistalinista. De fapt, nu cred ca ideile ii apartin domnului Bukovski. Cineva de la noi i le-a injectat, insa e regretabil ca un om de tinuta dansului repeta niste sloganuri care au dominat viata politica romaneasca la inceputul anilor ‘90. Daca ar gandi asa cum se exprima, ar fi si mai regretabil, pentru ca inseamna ca inocularea mentalitatilor staliniste a patruns si in gandirea pe fond a domnului Bukovski. E regretabil ca le-a preluat de la niste faliti romani, care le-au tot vehiculat de-a lungul vremii”, a declarat, ieri, la Cotroceni, Ion Iliescu. Intrebat cine sunt «falitii», Iliescu a raspuns: „Ii stiti dumneavoastra mai bine”.
Reamintim ca, prezent la Brasov, Bukovski a afirmat ca, „la sfarsitul anului 1988, Gorbaciov a cerut unor departamente din KGB sa-i avanseze rapoarte cu privire la posibilitatea de a schimba regimurile comuniste din Europa de Est. Aproximativ jumatate dintre liderii politici aflati la putere in tarile foste comuniste sunt agenti KGB. Si in Romania, liderii revolutiei au fost infiltrati de agentura sovietica, care era dirijata sa schimbe regimul ceausist. FSN era o agentura sovietica de care se stia de mult”. Referitor la declaratiile lui Bukovski, Radu Berceanu, vicepresedinte al aliantei PD-PNL, a apreciat ca „marea pacaleala a fost executarea lui Ceausescu, care ar fi vrut sa insemne ca totul s-a terminat, ca raul a fost alungat. De aceea, Iliescu a reusit sa creeze falsa impresie ca nu e nici o problema sa fi fost comunist sau sa fi facut politie politica”.
Potrivit politologului Dan Pavel, „se poate demonta usor «explicatia» domnului Iliescu. Bukovski a spus acum, la Brasov, ceea ce spusese in cartea sa Judecata la Moscova, aparuta la Paris, in 1995, si tradusa in romaneste in 1998, cu mult inainte de a veni prima oara in Romania. Deci, nu i-a «injectat» nimeni aceste idei. Nu este manipulat de nimeni. Credibilitatea lui Bukovski se bazeaza pe faptul ca a studiat arhivele PCUS. In al doilea rand, Bukovski a spus aceleasi lucruri despre toate tarile din estul Europei. Faptul ca Iliescu si toti ceilalti nu raspund acestor necesitati de clarificare a acelor evenimente nu ii scuteste de responsabilitati”, a comentat Dan Pavel, participant la dezbaterea de la Brasov.
Bukovski, cunoscut disident al regimului comunist din URSS, s-a reintors in 1990 la Moscova pentru a studia arhivele Partidului Comunist din URSS (PCUS) si ale KGB. Desi a obtinut aprobarea de a face cercetari in aceste arhive, i s-a interzis accesul in cladire. Dupa ce a castigat procesul cu institutiile care s-au opus, Bukovski a efectuat cercetari pe 400 tone de documente din arhivele PCUS si KGB.