Fotografii cu oameni ucisi de Securitate

Camelia Csiki
Sambata, 01 Noiembrie 2003

Novembristii aduc dovezile luptei anticomuniste, la Brasov

Asociatia “15 Noiembrie 1987” a inceput pregatirile pentru simpozionul international “Miscari si actiuni disidente in perioada comunismului tirziu”, care va fi organizat la Brasov pentru a comemora 16 ani de la revolta anticomunista a muncitorilor brasoveni. Manifestarea va avea loc in perioada 14-16 noiembrie, in aula Universitatii “Transilvania”, si este organizata in colaborare cu Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR). Cu aceasta ocazie, CNSAS intentioneaza sa verniseze o expozitie inedita cu documente si fotografii socante din arhiva Securitatii.

Totodata, in premiera, simpozionul novembristilor va aduce la Brasov istorici romani si straini, precum si personalitati care s-au remarcat in lupta impotriva comunismului, printre care Vladimir Bukovski, fost disident rus, inchis de autoritatile din Uniunea Sovietica intr-un azil psihiatric si trimis in lagare de munca. In 1976, Moscova a fost de acord sa-l elibereze si sa-l schimbe cu Luis Corvalan, prim-secretarul partidului comunist chilian, detinut politic al generalului Pinochet. Bukovski a fost imediat primit la Casa Alba si a continuat sa duca o activitate de convingere a Occidentului asupra caracterului criminal al regimurilor comuniste. Scriitorul si-a confirmat deja participarea la manifestarile novembristilor. Alti invitati de marca sint Dennis Deletant, specialist in istoria recenta a Romaniei, precum si in istoria Securitatii, Coen Stork - diplomat olandez, ambasador al Regatului Olandei in Romania in perioada 1988-1993, unul dintre cei mai infocati sustinatori ai celor care protestau fata de regimul comunist, Georg Herbstritt - istoric, expert al Autoritatii Gauck de la Berlin, specialist in istoria STASI. Istoricii Marius Oprea, Stejarel Olaru, Armand Gosu, de la IRIR, Ionut Dogaru, Ruxandra Cesereanu, Dorin Dobrincu, Ioana Boca si Maria Sipos vor expune cite o lucrare legata de politia politica si Securitate. Istoricul Adrian Cioroianu va participa ca moderator. Mai sint asteptati Emil Hurezeanu si Doina Cornea.

Dovezi socante scoase din arhiva CNSAS

In cadrul simpozionului, va fi lansata versiunea in limba engleza a volumului “Ziua care nu se uita - 1987”, semnat de istoricii Marius Oprea si Stejarel Olaru, carte care a facut vilva la aparitie, cu dezvaluirea ca deputatul PSD Ristea Priboi a fost tortionarul unuia dintre muncitorii brasoveni care au iesit in strada pe 15 noiembrie 1987. Cel mai asteptat moment este o expozitie pe care CNSAS intentioneaza sa o deschida si care va contine documente si fotografii din arhiva Securitatii, care nu au mai fost prezentate publicului. Acestea sint dovezi ale modului in care Securitatea incalca drepturile fundamentale ale omului. Vor fi expuse fotografii socante cu oameni ucisi de Securitate, imagini surprinse in timpul rezistentei fata de colectivizare, fotografii de filaj realizate de politia politica si cu asa-zisele “bande
din munti”.