INTEGRARE Adrian Nastase recunoaste ca NATO a trecut peste respectarea unor criterii

Problema fostilor securisti nu intereseaza Alianta

In urma cu doar cateva zile, premierul Adrian Nastase a recomandat sa se apeleze la intelepciune pentru rezolvarea cazului „Ristea Priboi“, fostul sau consilier personal si bine cunoscut deputat PSD, acuzat de muncitorul brasovean Werner Sommerauer ca l-ar fi batut in timpul anchetarii revoltei petrecute in 1987 in orasul de sub Tampa. Iata insa ca prim-ministrul revine si extinde aria de aplicare a sfatului si pentru judecarea situatiei celor care au activat in serviciile secrete inainte de 1989. „Trebuie facuta o departajare intre cei care au facut politie politica si cei care au fost in serviciile de informatii si nu au facut politie politica“, a declarat, joi, la Praga, seful Executivului.
Cu toate ca sugestia a fost facuta cu titlu general, din subtext pare sa reiasa ca, oricat de subtile sau de ocolite ar fi afirmatiile, tot Ristea Priboi este subiectul discutiei. Fiindca, mai ales dupa izbucnirea scandalului care il are ca personaj principal, Ristea Priboi are nevoie neaparat de o departajare. Adica pana la urma sa fie clar pentru toata lumea ca Priboi este ori baiat bun, adica fost ofiter al serviciilor secrete, actualmente parlamentar serios care se bucura de increderea partidului si de aprecierea liderului ori baiat rau, adica fost tortionar cu acte de politie politica in spate. Numai ca, pana una-alta, Priboi a facut si face parte din prima categorie si chiar premierul ii ia apararea pana la proba contrarie. Care s-ar putea sa se tot lase asteptata din moment ce SIE refuza sa puna la dispozitia CNSAS dosarul lui Ristea Priboi pe motiv ca „tine de siguranta nationala“. Asa ca si pana la departajare o sa se mai scurga ceva vreme.
Primul-ministru a mai explicat ca serviciile de informatii au procedat deja la excluderea persoanelor care ar putea aduce deservicii Romaniei. „Serviciile de informatii nu au asteptat ziua de astazi pentru a incepe sa comunice intre ele. Ele au raporturi de colaborare extrem de stranse, stiu exact cine este denuntator si cine nu“, a spus Adrian Nastase.
In acelasi timp, premierul Adrian Nastase a aratat ca persoanele care nu mai fac parte din sistemul de informatii nu mai reprezinta o problema a NATO, ci una interna, pentru a carei rezolvare e nevoie, desigur, tot de intelepciune. Iar pentru a-si intari spusele Adrian Nastase a tinut sa sublinieze ca Alianta Nord-Atlantica insasi „lucreaza foarte bine cu cineva care a activat in serviciile de informatii din Rusia, presedintele Putin“.
„Eu cred ca nu trebuie sa ne autoculpabilizam“, a concluzionat premierul referindu-se la problema fostilor ofiteri care au facut politie politica. Dar, in urma cu o saptamana, in mesajul transmis cu ocazia comemorarii revoltei de la Brasov, tot prim-ministrul a fost cel care a subliniat ca fata de evenimentele de atunci nu trebuie sa existe deculpabilizari iar adevarul trebuie sa iasa la iveala.
„Daca vor exista dovezi impotriva cuiva, atunci vom examina aspectele respective in mod concret si pentru aceasta exista instante, exista CNSAS, care, in opinia mea, va reincepe sa functioneze“, a explicat premierul Adrian Nastase, marturisind ca nu si-a propus niciodata sa fie „judecatorul“ semenilor sai. Iar daca, totusi, CNSAS, instanta de judecata morala, nu va incepe sa functioneze, exista o solutie: departajarea.

Alina Voaides