Priboi, dusmanul scriitorilor pesimisti

 

Cristian Sutu
Vineri, 06 Decembrie 2002

 

Documente din Arhivele Securitatii dovedesc ca omul de casa al premierului Nastase a facut politie politica

Senatorul PNL Radu F. Alexandru a prezentat ieri mai multe documente din arhiva CNSAS din care reiese ca deputatul PSD Ristea Priboi a facut politie politica inainte de 1989. “Este limpede ca Ristea Priboi a mintit atunci cind a afirmat ca si-a desfasurat activitatea numai in probleme de siguranta externa”, a spus senatorul liberal, care a venit la conferinta de presa insotit de victima, poetul Ion Gheorghe. Deputatul PSD nu a putut fi contactat ieri, fiind plecat din tara, dupa cum ne-a explicat secretara lui Priboi.

“Un popor de pesimisti construieste socialismul”

Nota informativa a fost redactata in primavara anului 1969 si poarta semnatura dactilografiata a locotenentului Ristea Priboi, de la Inspectoratul de Securitate al Municipiului Bucuresti. In fapt, este vorba despre o nota in care Priboi informeaza pe cale ierarhica asupra relatarilor obtinute de la sursa “Gheorghe Lupu” despre situatia de la revista “Romania literara”. Asa cum se afirma acolo, in revista urma sa apara un poem al lui Ion Gheorghe, ce “fusese paginat, dar a fost scos de Geo Dumitrescu care l-a considerat o diversiune, cu atit mai grava cu cit ar fi aparut chiar intr-un numar de 1 Mai”. Priboi mai informeaza ca “in revista se strecoara unele formulari care sursei i se par de natura a prezenta o imagine deprimanta, maladiva, a vietii noastre”. Spre exemplificare sint redate unele extrase din revista, fiind citat Aurel Dragos Munteanu care afirma ca “omul nu este o fiinta recuperabila”, iar unul dintre personajele cartii sale vorbeste despre “adincul sau pesimism care este al nostru, al tuturor”. Concluzia lui Ristea Priboi fata de toate acestea (o concluzie care se transforma intr-un avertisment) este urmatoarea: “Deci un popor de pesimisti care construieste, azi, socialismul”.

Linia marxist-leninista

Faptul in sine ii pare destul de grav locotenentului de Securitate Ristea Priboi. In consecinta, el trimite Directiei I a Consiliului Securitatii Statului dosarul “Romania literara”, la care ataseaza fotocopia poemului scris de Ion Gheorghe. “Persoanele ce apar in nota sint intr-un obiectiv deservit de Directia I in care sens vom trimite nota spre exploatare organelor competente”, explica Ristea Priboi.
In finalul notei redactate de Priboi, acesta isi informeaza superiorii ca a stat de vorba cu sursa “si i s-a spus ca in toata activitatea sa sa aiba drept tel invatatura marxist-leninista, politica partidului nostru si sa fie foarte atent la discutiile ce se poarta deoarece astfel de discutii au loc”.

PNL cere Parchetului sa se autosesizeze

In opinia lui Radu F. Alexandru, aceste documente reprezinta o proba de necontestat ca Ristea Priboi a facut politie politica. Mentionind ca in anul 2000 actualul deputat PSD a dat, la fel ca toti parlamentarii, o declaratie prin care nega faptul ca a facut politie politica, senatorul liberal solicita Parchetului General sa se autosesizeze in legatura cu acest caz. “Sintem in fata unei infractiuni de fals si uz de fals”, mai spune Radu F. Alexandru, care-i solicita, de asemenea, ministrului justitiei sa declansese “in procedura de urgenta” demersurile necesare ridicarii imunitatii parlamentare”. Nu in ultimul rind, Radu F. Alexandru a reamintit declaratiile de sustinere ale premierului Adrian Nastase in favoarea fostului sau colaborator si prieten, precizind ca in cazul in care acesta stia despre activitatea lui Priboi s-ar impune ca premierul sa-si prezinte demisia. Documetele care-l incrimineaza pe Ristea Priboi au fost aduse senatorului PNL de poetul Ion Gheorghe, care primise copii dupa dosarul sau de la Securitate in urma cu numai citeva zile. Presedintele Uniunii Scriitorilor, Eugen Uricariu, s-a aratat mirat ca scriitorul Ion Gheorghe a fost urmarit de Securitate, poetul fiind, in opinia sa, “fundamendalist de stinga”. Uricariu a adaugat insa ca tocmai “excesele de stinga” e posibil sa-l fi adus in atentia Securitatii.  (Cristian Sutu)

Horia Roman Patapievici: “E un document autentic”

Despre nota atribuita lui Ristea Priboi, Horia Roman Patapievici afirma ca “e un document autentic produs de fosta Securitate. Interesul acestui document este foarte mare pentru ca el arata ca domnul Priboi a trecut prin etape ale activitatii sale care nu sint doar cele cu care domnia sa se lauda, ca a servit patria facind spionaj in favoarea ei. Poate fi considerat o proba de politie politica in masura in care a stringe informatii din redactiile revistelor literare si a folosi aceste informatii impotriva unor oameni reprezinta politie politica. In mod clar, activitatea aceea e de politie politica. Domnul Priboi trebuie sa-si aplice din proprie initiativa lustratia si sa se retraga din viata publica.”