Priboi la înghesuiala

Deputatul PSD Ristea Priboi, acuzat cã a participat la reprimarea brasovenilor participanti la mitingul anticeausist din 15 noiembrie 1987, riscã sã pãrãseascã scena politicã. Partidul i-a recomandat deja, printre rânduri, sã se retragã, dacã Justitia va stabili cã acuzatiile aduse de Werner Sommeraurer, unul dintre protestatari, sunt adevãrate. Astãzi, Comisia parlamentarã pentru controlul SIE va lua o decizie în privinta excluderii lui Priboi din comisie, lucru solicitat de PNL.

Hotãrârea va fi luatã pe baza datelor solicitate SIE despre activitatea desfãsuratã de Priboi în noiembrie '87.
AcuzaTii. Mãrturia lui Sommeraurer a fost inseratã în volumul “Ziua care nu se uitã. 15 noiembrie 1987, Brasov”, apãrut recent sub semnãtura istoricilor Marius Oprea si Stejãrel Olaru. Replica lui Priboi nu a întârziat: deputatul PSD îl va da în judecatã pe acuzatorul sãu. Anuntul a fost fãcut luni de secretarul general al PSD, Cozmin Gusã. Demersul lui Priboi însã s-ar putea întoarce împotriva lui. “În cazul în care justitia dovedeste cã a fãcut asa ceva, el trebuie sã facã gesturi decisive în ceea ce priveste cariera sa politicã (...) si nu mai are ce cãuta printre noi”, a spus Gusã.
Fãrã sprijin. Ministrul Administatiei Publice, Octav Cozmâncã, a spus ieri cã PSD va decide excluderea din partid a lui Priboi sau retragerea sprijinului politic doar dacã acuzele ce i se aduc vor fi confirmate de Comisia SIE. “Nu e vorba de solidaritatea PSD cu el de dragul solidaritãtii sau cã îmi este mie simpatic fãrã mãsurã Ristea Priboi”, a spus Cozmâncã.
Pe de altã parte, conducerea Asociatiei “15 Noiembrie 1987” a anuntat cã îl va sustine pe Sommeraurer, în eventualitatea unui proces.
Trecut controversat în rândurile fostei Securitãti
Înainte de decembrie '89, Ristea Priboi a lucrat în cadrul Directiei de Informatii Externe (DIE) a fostei Securitãti si a fost implicat în actiunile regimului comunist îndreptate împotriva postului de radio Europa Liberã. Dupã Revolutie, Priboi a rãmas în structurile informative, activând în cadrul Serviciului de Informatii Externe (SIE) pânã în anul 1994. Între 1994-1997, el a fost consilier pe probleme de apãrare al lui Adrian Nãstase, care, la acea vreme, era presedintele Camerei Deputatilor. Cu prilejul alegerilor din noiembrie 2000, Ristea Priboi a candidat pe listele PSD de Vrancea si a reusit sã obtinã un loc în Camera Deputatilor. Imediat dupã aceasta, proaspãtul deputat a fost instalat în functia de presedinte al Comisiei parlamentare de control al SIE, însã nu a rezistat în aceastã pozitie decât aproximativ patru luni.
La 19 aprilie 2001, el si-a dat demisia din aceastã functie, dupã ce presa a dezvãluit trecutul sãu de fost ofiter al Securitãtii.
Acuzatii respinse
Deputatul PSD Ristea Priboi a negat cã ar fi fost implicat în anchetarea muncitorilor brasoveni participanti la evenimentele de la 15 noiembrie 1987. “Nu am avut niciodatã nici un fel de legãturã cu faptele invocate si nu am întâlnit în viata mea persoanele la care se face referire. Este vorba din nou de un scenariu tipic de intoxicare si dezinformare, comandat de cei care urãsc stabilitatea politicã si perspectivele pe care aceasta le creeazã pentru viitorul României”. Deputatul PSD a sustinut cã, în urmã cu 10-12 ani, Sommeraurer i-a adus unui procuror o serie de acuzatii legate tot de evenimentele de la Brasov, însã atunci s-a demonstrat “cu acte în regulã” cã acuzatorul este bolnav psihic. (Sorina Matei, Silviu Sergiu)
“Eram dupã câteva zile de bãtãi. A intrat în încãpere si mi-a spus cã sunt un trãdãtor fascist, care nu meritã sã mãnânce pâinea socialismului. M-a bãtut cu o bucatã de lemn pânã am cãzut jos. Apoi a plecat. Nu i-am uitat fata. L-am vãzut dupã Revolutie într-un ziar si apoi pe lista deputatilor. Este Ristea Priboi” Werner Sommeraurer, 67 de ani