Joita Tanase nu mai are loc de intors

Priboi dat pe mana Parchetului

Radu F. Alexandru a declarat ca sesizeaza in scris Parchetul in cazul Ristea Priboi * Deputatul PSD se face vinovat de semnarea in fals a declaratiei prin care a certificat, inaintea alegerilor parlamentare, ca nu a facut politie politica * "Ristea Priboi a mintit in acea declaratie", a argumentat senatorul PNL * Directorul echipei de cercetatori din CNSAS, Germiona Nagat, a explicat pentru BBC ca ceea ce a facut Priboi este politie politica, pentru ca a incalcat drepturile omului existente in Romania chiar si la acel moment

Senatorul PNL, Radu F. Alexandru a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in aceasta saptamana va sesiza Parchetul CSJ in cazul Ristea Priboi. "Cand am cerut intr-o conferinta de presa Parchetului sa se autosesizeze in acest caz, procurorul general Joita Tanase a venit in fata presei si a sustinut ca aceasta institutie nu se va sesiza de fiecare data cand cineva arunca o vorba. Pentru a-l ajuta pe procurorul general ii voi cere in scris sa se sesize in dosarul de urmarire informativa a poetului Ion Gheorghe, in care exista dovezi clare cu privire la comiterea infractiunii de fals in declaratii, de catre deputatul PSD Ristea Priboi", a mentionat Radu F. Alexandru. El il acuza pe Priboi ca, acum doi ani, inaintea alegerilor parlamentare, a semnat in fals declaratia prin care afirma pe propria raspundere ca nu a apartinut ca agent sau colaborator organelor de Securitate, ca politie politica. Radu F. Alexandru a explicat ca fiecare candidat la alegerile parlamentare a semnat o declaratie prin care declara pe propria raspundere ca nu a facut politie politica. "Ristea Priboi a mintit in acea declaratie", a mai spus senatorul PNL.

Joita Tanase a incalcat Codul de Procedura Penala

Revenind la declaratia lui Joita Tanase referitoare la autosesizarea Parchetului, Radu F. Alexandru l-a acuzat pe procurorul general ca a incalcat Codul de Procedura Penala atunci cand a spus ca nu va lua in considerare solicitarile senatorului PNL, in cazul Priboi. "La articolul 221 din Codul de Procedura Penala se spune clar ca organul de urmarire penala se poate sesiza prin plangere sau prin denunt, sau se poate sesiza din oficiu cand afla, pe orice alta cale, ca s-a savarsit o infractiune. In cazul Priboi, dosarul poetului Ion Gheorghe aduce probe concludente ca deputatul PSD a semnat in fals declaratia legata de colaborarea cu fosta Securitate", a subliniat senatorul PNL. El a mai reamintit ca in nota in care apare semnatura lui Ristea Priboi mai sunt scrise si alte nume ale unor persoane care ar fi putut fi urmarite de actualul deputat PSD. "Este vorba despre scriitorii Fanus Neagu si Aurel Dragos Munteanu, precum si de poetii Ion Horia si Gheorghe Pitut. Este foarte probabil ca in dosarele fostei Securitati sa existe si alte note semnate de Priboi, in care sa fie vorba despre aceste persoane", a conchis Radu F. Alexandru. El s-a declarat surprins fata de declaratiile secretarului general al PSD, Cozmin Gusa in care isi exprima indoiala ca demersurile lui Ristea Priboi pot fi catalogate ca politie politica atata vreme cat este posibil ca ele sa fii fost facute ca sarcina de serviciu. "Il rog pe Gusa sa reciteasca stenograma procesului de la Nurenberg si sa vada cata greutate a avut in fata Justitiei scuza ca nu mi-am facut decat datoria de serviciu", a conchis Radu F. Alexandru.

Priboi a facut politie politica

Cazul Ristea Priboi a fost luat in discutie si intr-un interviu acordat de Germiona Nagat, directorul echipei de cercetatori din CNSAS postului de radio BBC, preluat de Rador. Germiona Nagat a explicat ca cele doua note informative care poarta semnatura lui Ristea Priboi pot constitui o proba a faptului ca deputatul PSD a facut politie politica. "Da, se poate spune. Aici raspunsul meu este sec si foarte clar: da, se poate spune. Ofiterul nu este conspirat, ofiterul este acolo cu nume in clar, nu exista elementul constrangere, ceea ce un civil poate sa invoce. Un informator poate sa spuna: am fost constrans sa dau un anumit lucru, am incercat sa nu il fac. Aici este vorba de un act de politie politica foarte limpede", a sustinut directorul echipei de cercetatori din CNSAS.

CNSAS nu are dosarul de securitate al lui Priboi

Referindu-se la declaratia semnata odata cu intarea in Parlament in care Priboi sustinea ca nu a facut politie politica, Germiona Nagat a sustinut ca "asta este perceptia subiectiva a dumnealui despre propria activitate". Ea a sustinut ca Priboi nu are la aceasta ora nici un dosar de ofiter, in CNSAS. "Verificarile la vremea respectiva s-au facut la SRI. Imi este foarte neclar si mie sa va spun cum anume s-a facut verificarea in cazul dumnealui. Eu stiu ca nu avem asa ceva in CNSAS. Legat de cele doua note informative aparute in presa, Germiona Nagat a sustinut ca lucrurile sunt cat se poate de clare, Legea definind politia politica ca o incalcare a drepturilor omului. "Ceea ce a facut domnul Priboi acolo se refera la un poet, la niste manuscrise. Sunt niste drepturi ale omului care functionau la vremea respectiva. Intamplator existau niste drepturi chiar si in Constitutia Romaniei, asa comunista cum era si acelea erau incalcate si alt comentariu cred ca este de prisos in cazul acesta", a spus Nagat.

Roxana ANDRONIC