"0544" (Ristea Priboi) a ordonat arestarea disidentilor Dan Petrescu si Alexandru Tacu pentru "organizarea" unui miting imaginar

Am intrat in posesia unui document din care rezulta cum Securitatea fabrica motive de arestare a celor care aduceau critici regimului comunist. Ordinul a fost dat sefului Serviciului III - Securitate Iasi de catre seful Directiei a III-a a DSS, generalul maior Stefan Alexie. Securistii le-au ordonat pe 13 noiembrie 1989 subalternilor de la Securitatea Iasi ("indicativului" 113/HG) sa lanseze un zvon din care sa rezulte ca in ziua de 14 decembrie 1989 la ora 16, in Piata Unirii din Iasi se va tine o adunare populara avand ca obiectiv imbunatatirea nivelului de trai. Insarcinati cu aceasta actiune erau "oameni de sprijin" tip "Gigel", de asta-data pe post de zvoneri. Ordinul insa le atrage atentia securistilor sa nu cumva sa se intample "evenimente". In final urmau sa fie intocmite raportul "Venus" si buletinul "Parvu" in care trebuia mentionat ca organele Ministerului de Interne i-au descoperit cu rapiditate pe "dusmanii poporului" si au dejucat planul de organizare a unei manifestatii de protest politic ce urma sa se desfasoare in ziua de 14 decembrie 1989, la ora 16, in Piata Unirii din Iasi (tare suntem curiosi daca CNSAS a cerut pana acum SRI si SIE sa-i transfere rapoarte de genul "Venus" si "Parvu").

Raspunderea pentru organizarea protestului urma sa fie pusa in carca bibliotecarului de la Combinatul de Utilaj Greu Iasi, Alexandru Tacu, si a scriitorului Dan Petrescu.

Pricaz de la Directia a III-a: cei doi sa fie arestati imediat, interogati si acuzati de instigare la revolta publica si crima de uneltire impotriva autoritatilor statului. Arestarea trebuia sa se execute de urgenta, conform ordinelor si dispozitiilor date de UM 0544 si de tovarasul general-locotenent Stamatoiu Aristotel. Dupa cum se vede, UM 0544 era mai puternica decat oricare alt serviciu din Securitatea interna. "0544" este taman unitatea in care isi desfasura activitatea "de monitorizare" tortionarul Ristea Priboi si care a fost implicata in numeroase operatiuni secrete de politie politica.

Scriitorul Dan Petrescu si bibliotecarul Alexandru Tacu au fost arestati la domiciliu incepand cu data de 12 octombrie 1989, imediat dupa interviurile in direct la "Europa Libera" date de Dan Petrescu pe 9, 10 si 11 octombrie '89. Dupa 13 noiembrie, data la care s-a trimis directiva 311, au fost arestati si interogati, chipurile, de Militie. Un asemenea document infirma "adevarurile incontestabile" ale unor Ristea Priboi ca n-ar fi fost politisti politici, ci doar ofiteri care culegeau informatii. Cand ordinul pentru arestarea celor doi venea de la UM 0544, asta nu-i politie politica?