PNL i-a cerut lui Iliescu sa faca lumina in reprimarea miscarii din 15 noiembrie

Deputatul PNL Mona Musca a mentionat, ieri, ca i-a cerut presedintelui Ion Iliescu, in cadrul intalnirii de la Cotroceni, sa faca lumina in cazul reprimarii revoltei de la Brasov din 1987. "Am convingerea ca seful statului, in baza prerogativelor sale, va face acest lucru. I-am spus ca, la cincisprezece ani de la evenimente, nu sunt cunoscuti vinovatii si nici ceea ce s-a intamplat acolo, iar opinia publica, conform Legii privind accesul la infomatiile publice are dreptul sa stie", a declarat Mona Musca. Ea a subliniat ca, la intalnirea dintre PNL si CNSAS, reprezentantii Colegiului au spus ca dosarul Brasov este unul "foarte subtire, avand cateva foi, ceea ce arata ca CNSAS atat a primit. Or, e imposibil sa existe doar atat, pentru ca se stie cate anchete au avut loc atunci", a spus Mona Musca.

Comisia parlamentara de control a activitatii SRI a ajuns, ieri, la concluzia ca nu este de competenta sa sa faca lumina in cazul Ristea Priboi. Liberalul Titu Ghiorghiof, membru al Comisiei, ne-a precizat ca probele referitoare la ancheta de la Brasov au fost la Directia 6 cercetare penala, iar arhiva cu pricina a fost predata Ministerului Justitiei. "Colegii de la Comisia de control a activitatii SIE s-au spalat pe maini si ne-au pasat noua cazul. Noi nu putem sa anchetam cazul Brasov tocmai pentru ca arhivele sunt la Justitie", ne-a precizat deputatul libral. El spune ca doar CNSAS are dreptul de a scotoci prin arhive, oriunde ar fi ele, pentru ca parte din dosare s-au dus la Justitie, altele la MApN, la SRI sau la MI. (Bogdana PAUN)

Iliescu: Luna revoltei devine luna NATO

Presedintele Ion Iliescu a afirma, intr-un mesaj prilejuit de comemorarea revoltei muncitoresti din 15 noiembrie 1987, ca "luna revoltei muncitorilor brasoveni poate fi luna in care Romania este invitata sa adere la NATO, semnul cel mai clar al rupturii definitive de trecutul totalitar". Seful statului si-a exprimat dezamagirea ca multi romani traiesc mai rau ca inainte de 1989, subliniind ca spre deosebire de trecut, acum cei care nu-si respecta angajamentele pot fi sanctionati. "Cinstind amintirea victimelor totalitarismelor care au izolat Romania de aliatii si partenerii ei firesti din Occident, facem un gest de demnitate nationala si de recuperare a valorilor europene, valori pe care dorim sa construim un viitor mai bun intr-o lume pasnica si prospera", a mai aratat presedintele Iliescu. (R.A.)

Nastase: Sa pretuim curajul celor care au infruntat dictatura

Ridicandu-se impotriva dictaturii, muncitorii brasoveni si-au manifestat optiunea ferma pentru valorile universale ale democratiei moderne: libertate, dreptate, justitie sociala si respect pentru demnitatea fiintei umane, le-a transmis premierul Adrian Nastase, cetatenilor din Brasov, la 15 ani de la miscarile sociale. "Participantii la revolta populara din noiembrie 1987 au demonstrat ca aceste valori pot sa functioneze numai daca sunt insusite si promovate de cetateni responsabili, de oameni care nu se tem de greutati, care stiu sa lupte pentru a-si apara si a-si impune idealurile. Actiunile de protest care au inceput pe marea platforma industriala de la uzinele de autocamioane, nu au ramas izolate. Lor li s-au alaturat mii de locuitori ai municipiului Brasov, iar miscarea revendicativa s-a bucurat de un larg ecou. Avem datoria sa pretuim curajul celor care au infruntat dictatura si sa le exprimam recunostinta noastra pentru sacrificiul pe care l-au facut ca, astazi, Romania sa fie o tara cu adevarat libera si democratica", a spus Adrian Nastase. (I.T.)

PER: Demascarea tuturor calailor muncitorilor brasoveni

Partidul Ecologist Roman este alaturi de muncitorii brasoveni care, in urma cu 15 ani, ieseau in strada pentru a protesta impotriva comunismului ce transformase Romania in una dintre cele mai oribile dictaturi de pe planeta, se arata intr-un comunicat semnat de Ninel Peia, seful Departamentului de imagine al PER. "Din nefericire, PER constata ca nici pana in prezent calaii muncitorilor brasoveni - securisti, activisti PCR, militieni - nu sunt cunoscuti. Mai mult, din declaratiile supravietuitorilor constatam ca cei care i-au anchetat, torturat, deportat si condamnat au ajuns in Parlament si in alte inalte demnitati, amenintandu-i, acum, cu procese pentru calomnie. Partidul Ecologist face apel catre toate institutiile statului, in special catre CNSAS si SRI, sa faca un gest de minima reparatie morala pentru eroii de la Brasov prin deschiderea arhivelor si punerea la dispozitia opiniei publice a intregului adevar despre cei implicati in reprimarea revoltei din 15 noiembrie 1987", se mai spune in comunicat. (M.T.)