La un deceniu si jumatate dupa revolta anticomunista din '87 de la Brasov,

15 Noiembrie - "o aniversare trista, cu gust amar"

"Am ramas ultimii naivi din Romania, niste prosti la fel de saraci si nevoiasi ca si atunci, in '87. Buni, in toti astia 15 ani, doar sa fim bataia de joc a alora care ne-au anchetat, torturat si condamnat si care au ajuns, dupa aia, chiar si in Parlament, ca Priboi de la PSD sau Brudascu de la PRM, care atunci ceruse sa fim condamnati la moarte. Avea dreptate Goma cand mi-a spus ca, in '90, trebuia sa le rupem gatul la toti!". Cuvintele lui Florin Postolachi, presedintele Asociatiei 15 Noiembrie, cad ca un epitaf. La un deceniu si jumatate de la revolta anticomunista din 15 noiembrie '87 de la Brasov, aniversarea de la sfarsitul acestei saptamani "o sa fie una trista, cu gust si mai amar decat in ceilalti ani", adauga si vicepresedintele Danut Iacob.
Vineri vor avea loc actiunile pe care, cu mare greutate, Asociatia 15 Noiembrie a izbutit sa le organizeze pentru a marca 15 ani de la revolta: un simpozion-retrospectiva a rezistentei anticomuniste din Romania in perioada 1945-1989, lansarea volumului de marturii "15 Noiembrie. Ziua care nu se uita" (autori Marius Oprea si Stejerel Olariu) si o festivitate de decernare a titlului de "Cetatean de Onoare al Municipiului Brasov" unui numar de 71 din cei 123 de membri ai asociatiei. Sambata, aniversarea va continua cu alte actiuni.
Pentru acestea, Executivul a alocat prefecturii 750 milioane lei, in vreme ce Asociatia 15 Noiembrie a primit cu chiu, cu vai, dupa discutii penibile, 350 milioane din partea Consiliului Judetean si "fabuloasa" suma de 23 milioane din partea Consiliului local Brasov! "E o bataie de joc, o sa le dam banii inapoi, n-avem nevoie de ei dupa cata mojicie ne-au facut sa induram, tinandu-ne cateva ore la usa, ca pe cersetori", a declarat Florin Postolachi, marti, intr-o conferinta de presa. El a aflat, de la o functionara a primariei, ca... nu se afla printre aceia care, vineri, vor primi diplomele de "Cetatean de Onoare" al orasului. Acestia sunt cei 61 de condamnati in farsa de proces din 3 decembrie '87 si ulterior deportati, dintre care 6 au decedat pana in prezent. "Asa inteleg primarul Ghise si Consiliul local sa respecte simbolul 15 Noiembrie. Timp de 5 ani n-au gasit vreme sa ne dea diplomele, cica nu gasea o sala pentru ceremonie... Asa ca s-ar putea sa le refuzam "cinstea" si, cine stie, poate la anu' o sa mutam aniversarea la Tg. Mures sau la Topoloveni, unde locuiesc acum cativa dintre membrii nostri, daca cei care conduc Brasovul ne trateaza in felul asta", a comentat amar presedintele Asociatiei 15 Noiembrie.

Adrian POPESCU