Mesaj de la Ion Iliescu

 

Presedintele Ion Iliescu afirma, intr-un mesaj transmis cu ocazia implinirii a 15 ani de la revolta muncitorilor de la Brasov, ca, desi multi romani traiesc mai rau decat inainte de 1989, acum exista "libertatea de a-i sanctiona pe cei care nu-si respecta angajamentele, incalca legea, drepturile si libertatile cetatenesti si nesocotesc interesul public".

Seful statului afirma ca muncitorii brasoveni, care in 15 Noiembrie 1987 au iesit in strada pentru a protesta fata de conditiile grele de munca si de viata, isi exercitau un "drept cetatenesc fundamental", inscris chiar in Constitutia in vigoare atunci.

In mesaj, Ion Iliescu aminteste ca s-au facut arestari, oamenii au fost interogati, batuti, supusi la presiuni psihice, deportati in alte localitati, fiind victime ale unui "sistem opresiv care nu mai avea legitimitate si nu mai putea dialoga cu societatea, pentru ca nu mai intelegea mersul vremurilor".

Iliescu subliniaza ca actiunile muncitorilor brasoveni au evidentiat falimentul politicilor economice si sociale ale regimului ceausist, incapacitatea lui de a se reforma, dar si nevoia democratizarii Romaniei.