15 ANI
Luptatorii anticomunisti au aniversat Revolta din 15 Noiembrie 1987

 

Sebastian OLTEANU

Aniversarea revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987 din Brasov a prilejuit ieri dezbateri la care cei prezenti au evocat intamplarile petrecute in urma cu 15 ani, evidentiind, insa, un fapt si mai dramatic in opinia lor: acela ca nici pana in prezent adevarul despre evenimentele cu pricina nu a fost scos la iveala si, mai mult, ca acest lucru nici nu se vrea. Invitat la manifestari, Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) spune ca "nu este nici corect si nici normal ceea ce se intampla cu membrii Asociatiei 15 Noiembrie 1987. Observam ca la ora actuala nu se doreste rezolvarea problemelor lor si nici deconspirarea tortionarilor. Punerea la dis-pozitie a dosarelor de Securitate intocmite in acea perioada ar releva faptul ca multi dintre securistii care s-au ocupat de protestatari se gasesc acum in functii importante in diferite institutii de stat. Doar refacerea solidaritatii intre asociatiile societatii civile ar putea sa scoata adevarul la iveala".
La randul ei, Doina Cornea, cunoscuta luptatoare anticomunista, este de parere ca membrii organizatiei sunt marginalizati: "Romanii au obiceiul sa uite. Este ceva specific acestui popor. In plus, din punct de vedere politic, nu exista nici un interes sa fie dezvaluit adevarul si nici ca luptatorii anticomunisti sa fie promovati. Asociatiile, cei care apara drepturile omului, societatea civila trebuie sa intreprinda actiuni comune de presiune asupra actualei puteri, astfel incat sa se cladeasca o societate bazata pe adevar".
"Trebuie date cartile pe fata. Jocul dublu facut de cei care au fost desemnati sa limpezeasca lucrurile trebuie sa inceteze. In plus, este nevoie de o revolutie a constiintelor. Acest lucru va mai dura. Sa nu ne trezim insa prea tarziu. Sa nu ajungem in situatia de a spune «operatia a reusit, dar bolnavul este mort»" este de parere si Ionel Cana, cel care in timpul regimului comunist a avut curajul sa infiinteze Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din Romania.
"Ii cauta pe teroristii din Afganistan, nu pe cei din tara"
Multi din cei care au luat cuvantul au fost revoltati de faptul ca toti cei aflati la putere dupa 1989 s-au ocupat de "Holocaustul altora si nu de al nostru". "Ii cautam pe te-roristii din Afganistan, si nu pe cei din tara", "Dupa Revolutia din '89 a inceput reabilitarea Securitatii comuniste. Toate guvernele post-decembriste au contribuit la acest lucru", s-a afirmat de la tribuna. Tot ieri, primarul Ioan Ghise a inmanat participantilor la revolta anticomunista titluri de Cetatean de Onoare al Brasovului. El a precizat ca intarzierea acestui moment s-a datorat faptului ca reunirea tuturor celor care au suferit represiuni dupa participarea la protestul de atunci s-a facut anevoios, cei mai multi fiind imprastiati prin tara.
De asemenea, ziua de ieri a reprezentat si un prilej pentru lansarea cartii "Ziua care nu se uita - 15 Noiembrie 1987, Brasov", a istoricilor Marius Oprea si Stejarel Olaru. Cartea, aparuta la Editura Polirom, poarta girul Institutului Roman de Istorie Recenta si este, potrivit autorilor, "o incercare de istorie orala, pentru a reconstitui ceea ce s-a petrecut in Brasov la 15 noiembrie 1987. Interviurile realizate in acest scop sunt numeroase, dar nu putem afirma ca sunt complete. Unii dintre muncitorii protestatari, deportati in diverse zone ale tarii, nu s-au mai intors in Brasov dupa 1990, iar identificarea lor continua sa fie dificila. Altii intre timp au decedat". Interviurile realizate in carte insumeaza peste 100 de ore de convorbiri, din care autorii au incercat sa extraga episoadele cele mai semnificative pentru ca ziua de 15 noiembrie 1987 sa nu fie uitata niciodata. "Am avut o misiune dificila pentru ca arhivele sunt in continuare inchise si e foarte greu sa ajungi la documente. Totusi, ezitarile mele nu au fost de durata, intrucat am considerat ca este o datorie de onoare fata de orasul meu sa scriu aceasta carte. Personal as fi vrut ca pandantul cartii sa fie documentele, dar nu s-a putut. Asa ca protagonistii sunt cei care au participat efectiv la evenimente", a declarat Marius Oprea, unul dintre autori. Manifestarile organizate de Asociatia 15 Noiembrie vor continua si astazi, la ora 10.00, la monumentul din fata Spitalului Judetean fiind programata o depunere de coroane. Incepand cu orele 12.00 la Teatrul Muzical va avea loc un spectacol, iar apoi se vor decerna diplome omagiale membrilor asociatiei.