Prin mesajele adresate participantilor la revolta din 1987, Iliescu si Nastase, cinici in fata muncitorilor brasoveni

Cristian Sutu
Lucian Purcareanu
Vineri, 15 Noiembrie 2002

Primii oameni in stat vorbesc despre “succesul reformei”, dar nu sufla un cuvint despre deputatul PSD Priboi, acuzat ca i-a batut pe cei anchetati de regimul comunist

Brasovul marcheaza astazi trecerea a 15 ani de la revolta muncitoreasca impotriva regimului comunist. Nici pina acum, protestatarii de atunci nu si-au putut vedea dosarele intocmite de fosta Securitate. Intre timp, au aparut marturii potrivit carora deputatul PSD Ristea Priboi, omul de incredere al premierului Nastase, ar fi intervenit brutal in timpul represiunii, batindu-i pe muncitorii brasoveni. Ion Iliescu si Adrian Nastase ar fi trebuit sa fie primii care sa-si arate vointa politica in sensul ca doresc limpezirea trecutului. N-au facut-o pina acum. In schimb, cei doi le-au transmis muncitorilor brasoveni mesaje despre cresterea economica, integrarea in NATO si  despre “succesul reformelor incepute in '89”. Muncitorii brasoveni astepau, poate, sa auda altceva.
Presedintele Asociatiei “15 noiembrie 1987”,  Florin Postolache, se aratase, recent, indignat ca anchetatorii de acum 15 ani ocupa azi demnitati in stat. Nici premierul Nastase, nici presedintele Iliescu n-au facut mare caz de scandalul Priboi, acuzat ca ar fi batut muncitori in timpul revoltei de la Brasov. In schimb, fiecare a dat publicitatii, ieri, cite un mesaj in care isi exprima “pretuirea fata de cei care, cu 15 ani in urma, au avut curajul sa se impotriveasca unui regim totalitar si opresiv” (Nastase) sau remarca “gestul de demnitate al muncitorilor brasoveni” (Iliescu) . “Urari de sanatate, fericire si succes in viata si in activitate”, le transmite Nastase. “Cinstim amintirea victimelor totalitarismului”, arata si Iliescu. “Vom asigura si in continuare crestere economica si pace durabila” (Nastase). “Printr-o fericita coincidenta, luna revoltei muncitorilor brasoveni poate fi luna in care Romania va fi invitata sa adere la NATO, dovada succesului reformelor incepute in decembrie '89 si semnalul cel mai clar al rupturii definitive de trecutul totalitar” (Iliescu).

Guvernul cumpara bunavointa fostilor protestatari

Printr-o hotarire de guvern, aparuta miercuri in Monitorul Oficial, cabinetul Nastase a alocat 750 milioane de lei pentru organizarea la Brasov a festivitatilor ocazionate de ziua de 15 noiembrie. Anul trecut, insa, guvernul Nastase nu a alocat nici un leu pentru festivitatile de la Brasov. Potrivit aceleiasi hotariri, executivul a alocat si  un miliard de lei pentru aniversarea in Alba Iulia a Zilei Nationale a Romaniei.(Cristian Sutu, Lucian Purcareanu)

Nastase si Iliescu nu se ating de dosarele trecutului

Presedintele si premierul n-au facut nici un fel de presiuni asupra celor care tin dosarele trecutului sub lacat. Astfel citite, mesajele celor doi suna cinic. (Iar sa le vorbesti tocmai muncitorilor de la Tractorul si
Roman de “succesul reformelor”, e totusi prea mult).
- Nastase, ca presedinte al PSD nu a luat nici o pozitie publica fata de scandalul Ristea Priboi.
- Nastase, ca premier, nu s-a implicat in nici un fel in inlaturarea blocajului CNSAS de a avea acces la arhivele SRI.
- Iliescu, ca sef al statului, nu a facut nici un gest de mediere intre CNSAS si SRI.
- Iliescu nu s-a implicat ca mediator nici in blocajul intern al CNSAS, desi o parte din membrii institutiei au cerut mediarea CSAT.
Au trecut 15 ani de la revolta, insa nici unul dintre reprezentantii institutiilor statului nu pare interesat in elucidarea multor aspecte de atunci.

PNL ii cere presedintelui dosarele revoltei

PNL a cerut presedintelui Ion Iliescu sa aduca la cunostinta publicului, in baza Legii accesului la informatiile publice, ceea ce s-a intimplat, de fapt, la revolta din 15 noiembrie 1987 de la Brasov. “Este o rusine ca nu se cunoaste adevarul si nici cine sint cei vinovati”, a declarat vicepresedintele PNL Mona Musca. Aceasta i-a amintit lui Iliescu ca CNSAS nu a obtinut de la SRI decit un dosar foarte subtire referitor la revolta de la Brasov. (A.M.)