Cu rabdare si tenacitate

Putine au fost, in anii de dupa caderea lui Ceausescu, proiectele de anvergura care sa fi fost implinite si sa fi marcat substantial schimbarea la care am sperat cu totii in zilele caderii comunismului. Se poate discuta daca Alianta Civica, nascuta in acel spatiu al sperantei si al credintei in renastere nationala, care a fost Piata Universitatii in primele luni ale anului 1990, a reusit sau nu sa redestepte si sa reconstruiasca societatea civila, oferind romanilor teme ale solidaritatii sociale si propunand solutii viabile pentru democratizarea societatii romanesti, militand (acesta e cuvantul!) pentru primenirea mentalitatilor, afectate de o dictatura dura si nemiloasa. Dar nu i se poate nega faptul ca a incercat sa atinga aceste obiective. Multi dintre liderii ei au cedat intr-un fel sau altul, nerezistand atacurilor directe sau insidioase indreptate impotriva Aliantei Civice atat din partea adversarilor, cat si - vai! - din partea unor fosti membri marcanti ai Aliantei. Au ramas, insa, destui cei care, absolut voluntar si adesea prea putin cunoscuti, nu inteleg sa-si abandoneze idealurile, desi insatisfactiile nu-i ocolesc, iar timpurile pe care le traim favorizeaza mai degraba deznadejdea decat speranta.

Insa exista un proiect pe care Alianta Civica a reusit, cu rabdare si tenacitate, sa il implineasca si sa-i asigure o lunga si bogata viata: este vorba de Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, amenajat in incinta fostei inchisori de la Sighet, locul in care a fost incarcerata in primii ani ai comunismului elita culturala, politica, economica si militara a Romaniei interbelice. Fundatia "Academia Civica" - animata de cei care au fost si au ramas sufletul Aliantei Civice, Ana Blandiana si Romulus Rusan - a intreprins la Sighet nu doar o opera culturala, de restaurare a crudului adevar istoric, ci mai ales o necesara opera de asanare morala. Cu toate ca nu a existat sprijin din partea oficialitatilor noastre, cu toate ca au fost si "minti luminate" din lumea democratica, producatoare de false argumente impotriva ideii generoase a Memorialului, an de an acesta s-a imbogatit cu pretioase relicve ale groaznicului sistem concentrationar romanesc, dar si cu tulburatoare opere de arta care spiritualizeaza imensa suferinta prin care au trecut detinutii politici. Mai mult, Memorialul este un muzeu viu, prin Centrul international de studii asupra comunismului si prin Simpozioanele organizate aici an de an.

Acum se desfasoara cel de al X-lea Simpozion de istorie contemporana, ale carui comunicari vor constitui materia prima a unui nou volum din seria "Analelor Sighet", intrand totodata in banca de date a Memorialului.

Zilele desfasurarii Simpozionului vor fi 5-7 iulie 2002, iar tema generala a dezbaterilor este "Anii 1973-1989 - Cronica unui sfarsit de sistem".

Ca si in anii precedenti, vor participa istorici din tara si din strainatate, precum si actori, martori, supravietuitori ai evenimentelor.

Dintre evenimentele si temele in jurul carora se vor purta discutiile, le amintim pe cele privind istoria ultimelor decenii ale comunismului romanesc:

Ceausescu in relatiile internationale - vizitele in Occident si Orient Relatiile cu Pactul de la Varsovia si C.A.E.R. Intrarea Romaniei in organismele economice internationale Clauza natiunii celei mai favorizate Comertul exterior Comertul cu oameni - Integrarea germanilor si evreilor Ceausescu - constructor si demolator Industrializarea fortata Navetismul Cartierele dormitor Casa Poporului Planul de sistematizare a satelor Daramarea bisericilor Reactia Occidentului - "Operation Villages Roumains" De la greva minerilor din Valea Jiului la miscarile de la Brasov Miscarea Goma Sindicatul liber al oamenilor muncii Acte de sfidare si sabotaj Proteste individuale A fost sau nu o rezistenta a culturii? De la Tezele din Iulie (1971) la Tezele de la Mangalia (1983) Cultul personalitatii, "Cantarea Romaniei", "Anii lumina", "Epoca de Aur" Manipularea in masa a populatiei, programele de televiziune - "omul nou" Politica demografica Falimentul nivelului de trai Iernile anilor '80 Prezenta Securitatii in viata cotidiana.

Cum se vede, o tematica extrem de bogata si interesanta, cu incursiuni intr-un trecut pe care multi ar vrea sa-l faca uitat.

Mihai Creanga