Asociatia 15 Noiembrie 1987 vrea sa apeleze la

Tribunalul Penal International

Gestul deputatului PSD Ristea Priboi - de a-i actiona in instanta pentru calomnie pe cei care au afirmat sau au dat publicitatii declaratiile potrivit carora acesta s-ar fi numarat printre tortionarii participantilor la revolta anticomunista din 15 Noiembrie 1987 - are efect de bumerang. Indarjiti de faptul ca din victime au devenit acuzati, membrii Asociatiei 15 Noiembrie au decis sa il dea la randul lor in judecata pe Ristea Priboi pentru calomnie, pentru ca l-a declarat bolnav psihic pe Werner Sommmerauer, muncitorul brasovean care l-a identificat drept tortionar, dupa ce, in prealabil, vor obtine un certificat medico-legal care sa ateste ca Sommerauer este in deplinatatea facultatilor mintale. "Vom apela la un medic psihiatru strain rezident in Bucuresti, pentru a avea mai multa credibilitate. Vrem de asemenea, daca nea Werner este de acord, sa se supuna si unei testari cu detectorul de minciuni, alaturi de Ristea Priboi, chiar in direct la emisiunea «Masina adevarului»", a declarat Danut Iacob, vicepresedintele asociatiei.
Totodata, conducerea asociatiei intentioneaza sa dea in judecata Statul Roman, prin Tribunalul Penal International, capul de acuzare fiind "crime impotriva umanitatii", pentru torturile fizice si psihice la care au fost supusi atat in timpul anchetei de acum 15 ani, cat si in cei doi ani de deportare sau domiciliu fortat pe care i-au avut de indurat. "Crimele impotriva umanitatii nu se prescriu, de aceea studiem posibilitatea de a da in judecata si persoane, nu doar Statul, numai ca trebuie sa stim exact cine sunt aceia. Oricum, in procesul cu Priboi vom ajunge pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru ca nu credem ca justitia romana ne va da noua dreptate, dupa cum s-au aratat de binevoitori judecatorii cu domnul deputat. Insa speram ca daca ajungem la Strasbourg, CEDO va cere si nu i se va putea refuza, sa fie deschise dosarele noastre si asa ne vom afla si noi tortionarii. Asta, daca nu se invoca iarasi ca deconspirarea ar atenta la siguranta nationala si dosarele sa se poata deschide dupa 30, 50 sau 70 de ani", spune Iacob.

Asociatia se judeca de 5 ani cu Statul pentru incalcarea Constitutiei

Asociatia 15 Noiembrie 1987 a mai actionat in instanta Statul Roman in 1997, procesul fiind inca pe rol la instantele bucurestene. Luptatorii din '87 au decis sa se judece cu institutia statala, pentru ca incalca in mod repetat articolul 43 din Constitutie care prevede ca Statul este obligat sa ia toate masurile prin care sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. "Procesul inca se judeca, fiindca si acum Statul incalca acel articol din Constitutie. Cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, iar judecatorii dau din umeri si pentru ca nu au stiut ce sa faca, ne-au cerut noua sa dovedim ca suntem cetateni romani, iar noi le-am aratat buletinele", a afirmat vicepresedintele asociatiei. Cartea "Ziua care nu se uita.15 Noiembrie 1987" - pentru care deputatul Priboi le-a intentat proces penal lui Sommerauer, ziaristilor Cornel Nistorescu si Petre Mihai Bacanu si istoricului Marius Oprea - a avut parte de succes de public si de vanzare la Targul de carte "Gaudeamus", unde a fost lansata a doua zi dupa primul termen al procesului. Cartea a fost prezentata in premiera la Brasov, cu ocazia implinirii celor 15 ani de la revolta, si urmeaza a fi lansata in curand la Iasi si Cluj. (L.J.)