Asociatia "15 Noiembrie 1987" sprijina victimele lui Priboi

Muncitorul Werner Sommerauer a dezvaluit ca deputatul PSD l-a torturat in timpul revoltei de la Brasov * Membrii asociatiei declara ca vor sesiza forurile internationale daca nu vor avea acees la dosarele care le-au fost intocmite de Securitate * Acestea sunt cerute de zece ani de zile * Asociatia a fost refuzata sistematic pe motiv de "atingere a sigurantei nationale" * Mircea Dinescu acuza SRI ca vrea sa ascunda adevarul * Ministrul Cozmana, in numele PSD, spune ca "nu poate fi pus la zid un om nevinovat" fara probe solide

Reprezentantii Asociatiei "15 Noiembrie 1987" au anuntat, ieri, ca il vor sustine pe muncitorul brasovean participant la revolta din '87, care a lansat acuzatii la adresa deputatului PSD Ristea Priboi. "I-am promis lui Werner Sommerauer ca vom merge cu totii la proces sa-l sustinem, daca se va pune problema unui proces. Daca Ristea Priboi se considera nevinovat ni se pare normal sa il actioneze in instanta pe Werner", a declarat Danut Iacob, vicepresedintele asociatiei, citat de Mediafax. La randul sau, presedintele asociatiei, Florin Postolachi, a opinat ca Werner Sommerauer "este cinstit prin excelenta si nu ar glumi cu astfel de acuzatii". In plus, presedintele Postolachi a sustinut ca membrii asociatiei vor apela la forurile internationale daca nu le vor fi aratate dosarele care le-au fost intocmite de fosta Securitate. "Am mai facut o adresa in luna septembrie catre CNSAS prin care am solicitat sa ne vedem dosarele. Stim ca exista atat dosare individuale, cat si un dosar cadru cu ce s-a intamplat atunci in noiembrie 1987 si vrem sa stim si noi cine ne-a batut. Ni s-a spus ca trebuie sa asteptam pana cand organismele care se ocupa de studierea dosarelor sa vada daca ni le pot pune sau nu la dispozitie pentru a se vedea daca nu aduc atingere sigurantei nationale", a afirmat Postolachi.

Florin Postolachi a mai spus ca membrii Asociatiei solicita dosarele de securitate inca din urma cu zece ani. "Stim ca exista la SRI o caseta cu revolta din 1987 filmata de un belgian si vrem sa o vedem si noi", a precizat acesta.

Cele mai noi dosare primite de CNSAS sunt din anii '70

Referitor la pozitia Asociatiei, Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS, a declarat, pentru Mediafax, ca este de acord cu atitudinea membrilor acesteia. "Nu este singurul caz in care oameni urmariti de fosta Securitate nu-si pot vedea propriile dosare. Li se da o hartiuta in care scrie ca documentele nu exista sau sunt amanati la nesfarsit", a adaugat Dinescu. El a precizat ca aceasta situatie este cauzata de SRI. "Nu e de mirare modul in care sunt refuzati cei de la Brasov. Noua, la CNSAS, ni se dau numai dosare vechi, din anii '50, '60 si '70. Cele mai proaspete sunt puricate mai intai de persoane care mai sunt si acum in functii. Asa s-a intamplat si cu dosarele de la Brasov", a mentionat Dinescu. In opinia lui, CNSAS nu este decat "o curea de transmisie" intre SRI si solicitantii de dosare. "Cei de la SRI ne raspund, in scris, ca nu exista unul sau altul dintre dosare, iar cele pe care ni le dau sunt incomplete", a subliniat reprezentantul Colegiului CNSAS.

PSD vrea dovezi solide

De altfel, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca "PSD nu se solidarizeaza cu Ristea Priboi de dragul solidarizarii, ci trebuie sa existe dovezi clare si indubitabile privind vinovatia acestuia, inainte ca partidul sa ia o masura". "Deocamdata, nu avem dovezi privind vinovatia lui Ristea Priboi, lucreaza Comisia parlamentara SIE", a precizat Cozmanca, adaugand ca "nu poate fi pus la zid un om nevinovat". In cazul in care se confirma acuzatiile la adresa lui Priboi privind faptul ca ar fi fost tortionar, PSD va lua masuri de excludere din partid sau retragerea sprijinului politic. (A.A.)