In cazul Priboi, Asociatia "15 Noiembrie 1987" isi va cauta dreptatea la Strasbourg

Statul roman va fi dat in judecata pentru "crima impotriva umanitatii"

La primul termen in procesul in care Ristea Priboi ii acuza de calomnie pe istoricul Marius Oprea si pe Werner Sommerauer, conducerea Asociatiei "15 Noiembrie 1987" considera ca acest proces va continua la Strasbourg, deoarece in Romania "nu se va face dreptate". Ei sunt sustinuti de avocatii celor chemati in instanta de Priboi, care spun ca judecatorii bucuresteni dau dovada de exces de zel. "Plangerea lui Ristea Priboi a fost inregistrata pe 12 noiembrie. In aceeasi zi, presedintele instantei de judecata a trimis un formular tipizat la IJP Brasov pentru obtinerea cazierului judiciar al lui Marius Oprea. Aceasta procedura s-a facut inainte cu o zi de a fi inregistrata plangerea, inainte ca dosarul sa primeasca un numar si in ciuda faptului ca doar in sedinta publica poate fi solicitat cazierul judiciar al partilor", explica avocatul Rodica Mocuta, cea care-l apara pe istoricul Marius Oprea.

Florin Postolachi, presedintele acestei asociatii, impreuna cu vicepresedintele Danut Iacob, au fost prezenti in sala de judecata a procesului din Tribunalul Muncipiului Bucuresti si s-au declarat socati cand judecatorii completului penal i-au sugerat lui Ristea Priboi sa deschida si un proces civil pentru despagubiri.

Considerand ca, in aceste conditii, nu se va face dreptate, asociatia a hotarat sa apeleze, in ultima instanta, la CEDO. "Consideram ca a fost Çcrima impotriva umanitatiiC si vrem sa scoatem in evidenta atrocitatile comise impotriva noastra", a declarat Danut Iacob, vicepresedintele asociatiei. El a mai spus ca asociatia il va actiona in judecata si pe Ristea Priboi, sub acuzatia de calomnie, si ca vor cere "sa fie supusi la proba cu detectorul de minciuni atat Sommerauer, cat si Priboi".

Asociatia "15 Noiembrie 1987" a hotarat sa dea in judecata statul roman pentru torturile indurate, in urma cu 15 ani, de membrii asociatiei participanti la prima revolta anticomunista, dupa ce au inteles ca procesul intentat de Ristea Priboi este judecat pe fata, de instanta bucuresteana, in favoarea fostului ofiter al securitatii. Primul termen in procesul in care Ristea Priboi ii acuza de calomnie pe istoricul Marius Oprea si pe Werner Sommerauer, participant la revolta din 15 noiembrie 1987, a avut loc vineri, la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Florin Postolachi, presedintele Asociatiei "15 Noiembrie 1987", impreuna cu vicepresedintele Danut Iacob, prezenti in sala de judecata, cred ca acest proces va continua la Strasbourg deoarece in Romania "nu se va face dreptate". Ei au fost socati cand judecatorii completului penal i-au sugerat lui Ristea Priboi sa deschida si un proces civil pentru despagubiri. Conducerea Asociatiei "15 Noiembrie 1987" a hotarat sa dea in judecata statul roman pentru torturile indurate, in urma cu 15 ani, de membrii asociatiei participanti la prima revolta anticomunista. "Consideram ca a fost Çcrima impotriva umanitatiiC si vrem sa scoatem in evidenta atrocitatile comise impotriva noastra. N-am facut acest lucru pana acum, dar faptul ca deputatul Ristea Priboi sustine ca este nevinovat si faptul ca l-a actionat in judecata, pe nedrept, pe colegul nostru Werner Sommerauer ne deranjeaza", a declarat Danut Iacob, vicepresedintele Asociatiei "15 Noiembrie 1987". El a mai spus ca asociatia il va actiona in judecata si pe Ristea Priboi, sub acuzatia de calomnie.

Exces de zel judecatoresc

Primul termen in procesul intentat de Ristea Priboi a avut loc vineri, la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Marius Oprea si Sommerauer au lipsit. Ristea Priboi a fost insa prezent. Urmatoarea infatisare a fost fixata pentru 10 ianuarie 2003. Florin Postolachi, presedintele Asociatiei "15 Noiembrie 1987", impreuna cu vicepresedintele Danut Iacob au fost prezenti la proces. Ei cred ca Ristea Priboi va avea castig de cauza intrucat judecatorii s-au aratat, inca de la primul termen, extrem de binevoitori cu deputatul PSD.

Avocatii celor chemati in instanta de Ristea Priboi cred ca judecatorii bucuresteni dau dovada de exces de zel. "Plangerea lui Ristea Priboi a fost inregistrata pe 12 noiembrie. In aceeasi zi, presedintele instantei de judecata a trimis un formular tipizat la IJP Brasov pentru obtinerea cazierului judiciar al lui Marius Oprea. Aceasta procedura s-a facut inainte cu o zi de a fi inregistrata plangerea, inainte ca dosarul sa primeasca un numar si in ciuda faptului ca doar in sedinta publica poate fi solicitat cazierul judiciar al partilor. Cererea pentru cazier a ajuns la Brasov in 15 noiembrie 2002. Instanta din Bucuresti a primit cazierul in 26 noiembrie, inainte de primul termen in acest proces", explica avocatul Rodica Mocuta, cea care-l apara pe istoricul Marius Oprea.

Se cere proba cu detectorul de minciuni

Danut Iacob, vicepresedintele Asociatiei "15 Noiembrie 1987", prezent la primul termen al procesului de la Bucuresti, spune ca judecatoarea i-a sugerat lui Priboi sa deschida si un proces civil impotriva celor pe care i-a chemat in fata instantei penale. "Ni se pare ca lucrurile se misca extrem de repede in acest proces. Si nu in favoarea noastra. Noi am cerut sa i se faca o expertiza medicala lui Werner Sommerauer, pentru a se demonstra ca nu este nebun, asa cum sustine deputatul", explica Iacob. Vicepresedintele mai spune ca asociatia intentioneaza sa apeleze la un renumit medic spaniol, specialist in domeniu. "Vom cere sa fie supusi la proba cu detectorul de minciuni, atat Sommerauer, cat si Priboi", mai spune Iacob. El este convins ca acest proces va ajunge la Strasbourg, pentru ca "aici nu se va face dreptate".

Un nou volum cu marturii

Dupa proces, conducerea Asociatiei "15 Noiembrie 1987" a participat la Targul de carte din Bucuresti, unde a fost prezentat volumul "Ziua care nu se uita. 15 Noiembrie 1987, Brasov", lansat in 15 noiembrie 2002 la Brasov. "Este printre cele mai vandute volume de la Targul de carte. Aceasta demonstreaza ca romanii incep sa-si recupereze memoria", spune Stejarel Olaru, unul dintre autorii cartii. Cei doi istorici pregatesc o completare a volumului. "Este vorba de o completare cu declaratiile celor care si-au retras marturiile inainte de a tipari cartea si care acum, dupa scandalul cu Priboi, s-au razgandit si vor sa le publice. Si o completare cu declaratiile celor pe care nu i-am gasit, pentru ca nu mai locuiesc in Brasov", spune Olaru.

Scandalul Ristea Priboi

Deputatul PSD Ristea Priboi a fost iritat de cartea "Ziua care nu se uita. 15 Noiembrie 1987", semnata de istoricii Marius Oprea si Stejarel Olaru, inca inainte de lansarea volumului. Pasaje din declaratia lui Werner Sommerauer, participant la revolta din ´87, despre torturile la care a fost supus de catre Ristea Priboi in anchetele de la Bucuresti au fost publicate in presa inainte de aparitia volumului. Deputatul PSD i-a dat in judecata pe Marius Oprea si pe Werner Sommerauer. Priboi a recunoscut ca a fost ofiter de securitate timp de 28 de ani, dar sustine ca acuzatiile la adresa sa sunt "calomnii".

Reteaua Curentul - Monitorul