Razbunarea securistilor

 

Brasovenii din Asociatia ”15 Noiembrie '87” spun ca se simt hartuiti de ”fostii securisti care au ramas in SRI” l Ei cred ca se incearca dezbinarea si compromiterea celor care au luptat acum 15 ani

Brasovenii care au trecut prin anchetele Securitatii dupa revolta din 15 Noiembrie '87 au fost socati de ultima declaratie facuta de SRI. Cum ca intre cei arestati si batuti in '87 erau si informatori ai Securitatii. Ei cred ca se incearca dezbinarea si compromiterea celor care au iesit in strada acum 15 ani. Presedintele Asociatiei, Florin Postolachi, considera ca declaratia SRI este un atac al fostilor securisti care mai lucreaza in SRI. Presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987, Florin Postolachi, spune ca el si colegii lui au fost socati de ultima declaratie facuta de SRI, cum ca intre cei arestati si batuti dupa revolta din '87 erau si informatori ai Securitatii. El considera ca acest atac este o reactie la faptul ca Asociatia l-a demascat pe fostul ofiter de securitate Ristea Priboi. Si mai ales la faptul ca brasovenii au cerut sa-si vada dosarele de la Securitate. ”E o reactie care aproape nu ne mira, pentru ca sintem in razboi direct cu ei. Ne asteptam sa apara, de acum, tot felul de astfel de scenarii. Fostii securisti din SRI se lupta cu noi prin intermediul declaratiilor. Mai intii Priboi l-a facut pe Werner Sommerauer nebun, iar acum sintem facuti securisti. Ne cheama in instanta, iar judecatorii nici nu se feresc sa tina cu ei pe fata. Trebuie sa stie ca nu ne vor potoli declaratiile lor care deformeaza adevarul, asa cum au fost invatati”, explica Florin Postolachi.

Informatii virusate

In urma cu citeva zile, presedintele Comisiei SRI, Ioan Stan, a declarat ca SRI a facut precizari in legatura cu evenimentele de la Brasov din 1987. SRI a informat ca, din cele 61 de persoane arestate, sapte nu sint cunoscute in evidenta SRI, iar altor sase persoane, cunoscute pentru activitatea lor informativ-operativa, le-au disparut dosarele in timpul Revolutiei din decembrie 1989. Stan a mai declarat ca 11 dosare au fost puse la dispozitia CNSAS, iar pentru restul dosarelor SRI asteapta cererea CNSAS pentru a le furniza. Membrii asociatiei au depus cereri de a-si vedea dosarele cu multa vreme in urma, dar au primit doar raspunsuri negative. ”Vor sa ne dezbine” ”Sint stupefiat de aceasta declaratie. Ma indoiesc ca printre cei 61 de brasoveni arestati si torturati ar fi fost si informatori. Cred ca se incearca doar dezbinarea noastra. M-au indignat si declaratiile care se tot fac in apararea lui Priboi. Toti ar trebui sa-si ceara scuze”, spune Danut Iacob, vicepresedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987. Werner Sommerauer a fost chemat in judecata de Ristea Priboi care s-a considerat calomniat de fostul detinut, dupa ce brasoveanul l-a recunoscut ca fiind unul dintre tortionarii sai. Werner Sommerauer va fi supus expertizei psihiatrice ”Sommerauer va fi supus unei expertize psihiatrice la comisia ce se va intruni la Serviciul de Medicina Legala Brasov. Pentru a-i arata lui Priboi actul oficial si a vedea ca omul nu este nebun, asa cum declara el. Asteptam raspunsul, pentru ca apoi sa deschidem si noi proces impotriva lui Priboi. Vom incerca sa obtinem, de la Curtea Constitutionala, si declaratia lui cum ca n-a facut politie politica. Vrem sa ne facem dreptate. Iar daca in tara noastra nu vom avea cistig de cauza, vom incerca sa ne gasim dreptatea pe la curtile straine. Vom inainta si o actiune impotriva statului roman. Vom cere despagubiri morale pentru ce s-a intimplat in 15 Noiembrie 1987. Am discutat deja cu avocatii saptamina trecuta”, spune Postolachi.

Dovezi in labirint

Saptamina trecuta, senatorul PNL Radu F. Alexandru a adus noi dovezi ca deputatul Ristea Priboi ar fi facut politie politica. Ion Stan, presedintele comisiei SRI, crede insa ca doar CNSAS este abilitata sa stabileasca implicarea lui Priboi in politia politica. Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, spune ca documentul prezentat de Radu F. Alexandru este autentic, dar nu este relevant. Si ca, din cauza scandalului din interiorul Colegiului, nu poate lua o decizie in cazul Priboi. Ministerul Public a tinut sa precizeze imediat ca procurorii nu se pot autosesiza in cazul Ristea Priboi. Intrucit asteapta un raspuns din partea CNSAS.

Incurajari de afara

Membrii Asociatiei 15 Noiembrie 1987 se bucura de sustinerea a tot mai multor straini. Care trimit tot mai multe mesaje de incurajare brasovenilor, pe adresa site-ului Asociatiei, www.brasov87.ul.ro. ”Ne-au scris americani, italieni si alti straini. Sint interesati de tot ce s-a intimplat in 1987 si ne cer sa le trimitem cartea «Ziua care nu se uita». Si sa nu renuntam la dreptatea noastra. Majoritatea ne-au sugerat sa publicam si o editie si in limba engleza a cartii”, spune Florin Postolachi. FOTO Sediul Securitatii in 22 decembrie '89 cind, spune SRI, au disparut citeva dosare ale ”informatorilor” de la 15 Noiembrie

       Camelia CSIKI