PNL cere demisia lui Priboi

PNL cere demisia din Parlament a deputatului PSD Ristea Priboi, acuzat ca ar fi unul dintre tortionarii implicati in represiunea ceausista impotriva muncitorilor brasoveni, pe 15 noiembrie 1987. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a solicitat conducerilor SIE si SRI sa puna la dispozitia opiniei publice dosarul lui Ristea Priboi, pentru a se face lumina in acest caz. Nicolaescu a acuzat PSD ca, de la preluarea puterii, a protejat o serie de persoane controversate: "In jurul Guvernului s-a adunat un borhot urat mirositor de fosti securisti. Dupa ce presa a dezvaluit, anul trecut, ca Priboi a fost ofiter in cadrul Directiei de Informatii a Securitatii, in jurul deputatului pededist a izbucnit un nou scandal. Werner Sommerauer, unul dintre muncitorii arestati in timpul revoltei de la Brasov, l-a recunoscut pe Priboi ca fiind unul dintre tortionarii securisti.

Ristea Priboi - un securist "onest", recuperat si refolosit in afaceri dubioase

Deputatul PSD Ristea Priboi a ajuns in centrul atentiei publice in februarie 2001, imediat dupa alegerea sa la presedintia Comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Presa a dezvaluit apartenenta lui Priboi la Directia de Informatii Externe (DIE) din fosta Securitate. Fost ofiter, Ristea Priboi a fost implicat in actiunile regimului comunist impotriva postului de radio Europa Libera. Priboi s-a aparat sustinand ca nu a facut politie politica. El a admis insa ca, pana in 1994, a facut parte din cadrele SIE, iar pana in 1997 a fost detasat la Camera Deputatilor, in calitate de consilier pe probleme de aparare al presedintelui de atunci al Camerei, Adrian Nastase. Care, ajuns peste ani presedinte al partidului de guvernamant, nu a uitat ajutorul pe care i l-a dat sfatuitorul sau. Nastase a venit cu teza unui joc politic intern, indreptat impotriva lui Priboi, "om care, si inainte si dupa '89, s-a preocupat de interesele statului roman. El si-a facut datoria ca ofiter". Mai mult, secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, a recunoscut ca partidul a stiut ca Priboi a fost ofiter activ al DIE si ulterior al SIE, dupa care a trecut in rezerva, in 1997. Si presedintele Ion Iliescu i-a sarit in ajutor fostului securist, declarand ca Priboi "are dreptul la reintegrare". In scena a intrat si CNSAS, care, in martie 2001, i-a dat certificat de buna purtare deputatului PSD, desi nu avusese acces decat partial la arhivele SIE. Semnalele negative primite din mediile politice si jurnalistice internationale au determinat autoritatile de la Bucuresti sa-si revizuiasca atitudinea, desi au facut acest lucru in termeni vagi. Tonul l-a dat, la inceputul lunii aprilie, Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii, care punea in legatura rezolvarea cazului Priboi cu eforturile Romaniei de integrare in NATO. A urmat apoi Ion Iliescu, apreciind ca numirea in functii importante a unor fosti ofiteri ai Securitatii poate afecta integrarea in Alianta Nord-Atlantica. In sfarsit, dupa aproape trei luni de scandal mediatic si politic, Ristea Priboi a consimtit, pe 19 aprilie, sa demisioneze de la presedintia Comisiei SIE, ramanand insa membru al acestei structuri. In mod deloc surprinzator, Priboi s-a declarat victima unui joc politic intern, dupa cum anuntase, inca de la inceput, Adrian Nastase. Scapat de grijile legate de trecutul sau cetos, Priboi s-a adancit in afaceri la fel de mocirloase, numele sau aparand in diverse scandaluri si tranzactii in cele mai diverse zone ale tarii, de la Vrancea la Olt, din Constanta in Sibiu.

Deputatul se crede victima celor care vor sa compromita viitorul Romaniei

Deputatul PSD Ristea Priboi neaga, intr-un comunicat remis agentiei Mediafax, informatiile privind implicarea sa in anchetarea muncitorilor participanti la evenimentele din 15 noiembrie 1987, de la Brasov. "Precizez cu toata fermitatea ca nimic din ce se invoca in legatura cu o presupusa implicare a mea in evenimentele de la Brasov din 15 noiembrie 1987 nu este adevarat! Nu am avut niciodata nici un fel de legatura cu faptele invocate si nu am intalnit in viata mea persoanele la care se face referire", sustine Ristea Priboi. El considera ca "este vorba din nou de un scenariu tipic de intoxicare si dezinformare, comandat de cei care urasc stabilitatea politica si perspectivele pe care aceasta le creeaza pentru viitorul Romaniei". Deputatul PSD sustine ca persoana care il acuza in volumul "Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov", aparut in aceasta saptamana, a mai fost implicata intr-un scandal de presa, in urma cu 10-12 ani, cand atacul a fost indreptat impotriva unui procuror. Potrivit lui Priboi, atunci s-a demonstrat "cu acte in regula" ca acuzatorul este o persoana bolnava psihic, deci iresponsabila pentru "declaratiile ce i se pun in gura".
Un muncitor brasovean, participant la revolta din 1987, a lansat acuzatii la adresa lui Priboi, in volumul "Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov", aparut in aceasta saptamana, sub semnatura istoricilor Marius Oprea si Stejarel Olaru. "Capitanul care ma ancheta mi-a pus pistolul in gat. In fata lui se afla Ristea Priboi. Nici Priboi nu s-a lasat mai prejos, m-a lovit peste palme, m-a intins pe masa si m-a lovit peste talpi", declara muncitorul brasovean.

Liliana RUSE