In timp ce Parchetul asteapta deconspirarea deputatului-securist de catre CNSAS,

Gheorghe Onisoru lanseaza carti si baiguie scuze pentru Ristea Priboi

"Din informatiile noastre, dl. Priboi era tanar pe vremea aceea. Abia terminase studiile de specialitate. Poate ca ceea ce facea dansul era un fel de practica... Documentul prezentat presei nu este relevant pentru a afirma ca dl. Priboi a facut politie politica. Trebuie sa adunam mai multe probe pentru a ne elucida in aceasta privinta". Consideratiile baiguite mai sus ii apartin presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, si se refera la un document din care reiese negru pe alb ca un june securist (acum deputat si om de incredere al premierului) consemna, in 1969, o turnatorie despre continutul "dujmanos" al operei unui scriitor.
Pentru Gheorghe Onisoru, asadar, atentatul grosolan la libera exprimare nu constituie politie politica, ci practica postuniversitara. Gheorghe Onisoru zice ca are nevoie de mai multe probe, pe care trebuie sa le dezbata, conform legii, impreuna cu ceilalti zece membri ai Colegiului CNSAS. Votul Colegiului urmeaza sa stabileasca daca Ristea Priboi a facut politie politica si sa probeze daca acesta a mintit in declaratia data la inceputul mandatului, cum ca el a fost un securist patriot, de treaba. Numai ca, de vreo doua luni de zile, Gheorghe Onisoru a paralizat Colegiul, fiindca nu vrea cu nici un chip sa plece din jiltul prezidential. Majoritatea vrea sa-l schimbe, dar domnia sa si cei patru care-l sustin au grija sa chiuleasca de la sedinte. Nu se aduna cvorumul, nu se deconspira politia politica, nu se deconspira Priboi. "Colegiul nu se poate intruni din cauza crizei interne. Asteptam subcomisia parlamentara sa vina si sa faca ordine", explica Gheorghe Onisoru.
Institutia in care s-au pompat salarii grase, termopane, frigidere, filtre de cafea, aparate de aer conditionat si secretare sexy nu-si mai indeplineste, asadar, menirea data de lege: deconspirarea securistilor. In schimb, face simpozioane, cercetari stiintifice si editeaza carti. Ieri, la libraria "Sadoveanu", sub patronajul lui Gheorghe Onisoru, s-a lansat primul volum din seria "Arhivele Securitatii". Cu acest prilej, presedintele paralizatului Colegiu spunea: "Institutia isi poate gasi menirea prin astfel de evenimente, pentru ca aici vorbim fara patima si fara ura". In timp ce Gheorghe Onisoru vorbea fara patima si fara ura, Parchetul Curtii Supreme de Justitie anunta ca nu se poate autosesiza pentru fals in declaratii in afacerea "Priboi", intrucat se asteapta un raspuns si, eventual, o sesizare de la CNSAS.