Se inmultesc marturiile care il acuza pe deputatul PSD

“La semnele lui Priboi, dadeau si mai tare”

Silvia Vrinceanu, Teodora Georgescu
Luni, 18 Noiembrie 2002

Gheorghe Duduc este a doua persoana care sustine ca Ristea Priboi a participat, in 1987, la anchetarea muncitorilor brasoveni

Inca o marturie acuza implicarea deputatului PSD Ristea Priboi in anchetele Securitatii din timpul revoltei de la Brasov, din 1987. Declaratia apartine unuia dintre liderii miscarii de la Brasov, Gheorghe Duduc, cel care a dat jos tabloul dictatorului Ceusescu de pe peretii Uzinei Tractorul. Liberalii  au prezentat, ieri, transcrierea interviului realizat pe 14 noiembrie de istoricul Stajerel Olaru cu Gheorghe Duduc, la intilnirea celor care au declansat revolta anticomunista de la Brasov.
“Dupa patru zile de ancheta am fost introdus intr-o camera patrata, la subsol, am fost rastignit in acea camera. Am stat o ora si jumatate acolo”, a declarat Gheorghe Duduc. El a precizat ca Ristea Priboi nu a fost de fata cind l-au rastignit cu lanturi si bile la picioare, dar ca Priboi a asistat, ulterior, la anchetarea sa. “Dupa ce mi-au scos lanturile si bila de la picioare am cazut, m-au ridicat doi militieni sau securisti, m-au luat de subsori si m-au dus la ancheta. Am intrat intr-un birou, la etajul unu sau doi, erau trei persoane civile si un cetatean cu par alb, pe care acum doua zile l-am vazut la televizor de patru ori. I-am spus fiului meu: acesta a fost la ancheta la mine”, a declarat Gheorghe Duduc. Intrebat daca Priboi l-a anchetat, Duduc a negat: “A asistat doar la intrebarile care imi erau puse de cei trei indivizi”. De asemenea, el a adaugat ca a fost batut de fata cu Priboi, care “nu a spus absolut nimic”. Fostul protestatar de la Brasov mai spune ca pe durata anchetei,  “aproximativ 45 de minute”, Priboi  “facea niste semne catre cei care erau acolo, inclusiv catre cel care ma batea pe mine”.
Duduc a povestit ca la semnele facute de Priboi,  cei care il bateau “dadeau mai tare si ma loveau cit se putea de tare. Nu-mi dadeau in fata, numai la stomac si in spate, cu pumnii in ficat”. Marturia lui Gheorghe Duduc este a doua facuta dupa cea a lui Werner Sommerauer, cel care le-a declarat istoricilor Stajerel Olaru si Marius Oprea  ca a fost batut de catre Ristea Priboi. Actualul deputat PSD si fost ofiter al Directiei Informatii Externe Ristea Priboi a respins vehement acuzatiile, spunind ca activitatea sa nu a avut legatura cu evenimentele de la Brasov. Mai mult, Priboi l-a dat in judecata pe Sommeraurer, dar si pe istoricii care i-au preluat marturia. Priboi a mai fost implicat intr-un scandal de presa,  legat de presiunile Securitatii asupra postului de radio Europa Libera. Conform BBC, Gheorghe Duduc a declarat ca el era un ascultator fidel al postului Europa Libera si ca in timpul anchetei de la Brasov a fost intrebat frecvent despre Europa Libera. Istoricul Olaru ne-a spus ca stia de multa vreme de Gheorghe Duduc, dar ca nu a putut lua legatura cu el mai repede, astfel incit sa-i poata publica marturia linga cea a lui Sommeraurer deoarece Duduc este pensionar si traieste intr-un sat.

CNSAS trebuie sa se axeze pe studii istorice
La Vrancea, scut in jurul lui Ristea Priboi

Parlamentarii PSD de Vrancea fac scut in jurul colegului lor Ristea Priboi, acuzat ca i-a anchetat pe grevistii de la Brasov. Atit  Fevronia Stoica, senator, cit si deputatul Catalin Popescu i-au luat apararea lui Priboi si sustin ca e o victima a fostei puteri. “Noi nu credem ca este adevarat ca domnul Ristea Priboi a fost tortionar la Brasov”, a spus Catalin Popescu. Cei doi parlamentari sustin ca PSD Vrancea i-a acordat o “incredere totala” lui Ristea Priboi, “care este un bun coleg, iar candidatura sa a fost benefica pentru judet”. Deputatul Popescu crede ca acest scandal e cusut cu ata alba intrucit a fost declansat la 12 ani de la revolutie, de oameni care au fost in solda fostei puteri. In plus, el are suspiciuni cu privire la sanatatea mintala a celor care il acuza pe Priboi. Pesedistii vrinceni au facut o paralela intre compromiterea fostului securist ajuns deputat de Vrancea si fostul lider al PSD, Marian Oprisan, care i-a catalogat “mercenari de presa” pe cei care au “pus la cale scenariile si mizeriile”. De altfel, Fevronia Stoica nu prea intelege roul CNSAS si patima cu care unii vor sa-i deconspire pe cei care i-au turnat la Securitate. “Cui foloseste?”, s-a intrebat ea referindu-se la demersurile celor care vor sa afle “care le-a fost steaua nenorocoasa”. “Viitorul acestei institutii va fi de studii istorice”, a subliniat Fevronia Stoica.