"Dupa absolvire, am fost recrutat direct de serviciul de informatii externe"
- declara deputatul Ristea Priboi

- Domnule Ristea Priboi, dupa acuzatiile muncitorilor brasoveni, v-ati ferit sa dati explicatii. Acum, senatorul PNL Radu F. Alexandru a anuntat ca il va sesiza in scris pe procurorul general Tanase Joita, acuzandu-va de fals si uz de fals in problema declaratiei dvs. referitoare la faptul ca nu ati facut politie politica. De data asta nu mai puteti evita un raspuns.
- Cred ca Radu F. Alexandru este un politician mult prea avid de publicitate. Dupa ce a pierdut calitatea de sef al grupului senatorilor PNL si alegerile interne pentru functia de presedinte al PNL Bucuresti, probabil ca domnul Radu F. Alexandru s-a speriat ca ar putea intra intr-un con de umbra. De atunci s-a decis sa se agite pe acest subiect. Este trist sa vezi un lider politic care din disperare politica lanseaza acuzatii nefondate doar pentru a mai scrie ziarele despre el. Partea mai trista este aceea ca se acorda credibilitate unui politician care a trecut de la PD la liberali fara cea mai mica remuscare, fara a avea nici o problema de moralitate politica.

- Totusi, ce veti face in cazul unei posibile anchete a Parchetului General?
- Categoric nu ma tem de o ancheta! Asa cum am mai spus, m-am pus din proprie initiativa la dispozitia parlamentarilor in vederea realizarii unei anchete a eventualelor incompatibilitati intre activitatea mea de dinainte de 1989 si statutul meu actual. Sunt dispus sa fac acelasi lucru si acum. Stiu mai bine decat oricine altcineva ce am facut inainte de 1989 si nu am nici o retinere in a explica ceea ce am facut inainte de 1989.
- Unde erati in 1987, in perioada represiunii manifestatiei de la Brasov?
- Probabil undeva in strainatate. Din nefericire pentru cei care au lansat tot scandalul, exista si martori care pot proba acest lucru. O simpla verificare a acestei informatii ar fi evitat tot acest spectacol mediatic.
- Il cunoasteti pe Werner Sommerauer, muncitorul care v-a acuzat ca l-ati batut, alaturi de alte persoane, cu ocazia acelei represiuni?
- Am vorbit cu acest om, in cadrul unei emisiuni de televiziune. Acest om a trecut prin foarte multe suferinte, are o anumita varsta si pentru aceasta eu il respect. Dar nu pot sa fiu de acord cu declaratiile sale, pentru ca sunt pur si simplu false. Sunt surprins de fermitatea cu care domnul Sommerauer sustine ca m-a recunoscut, desi au trecut foarte multi ani de atunci. Sunt ferm convins ca acest om s-a inselat.
- Si ce interes ar fi avut un om simplu sa spuna lucruri atat de grave despre dvs. daca nimic nu ar fi real?
- Nu vreau sa speculez prea mult pe aceasta tema. Din punctul meu de vedere, domnul de la Brasov este mai degraba o victima, de care cineva a incercat sa profite. Era foarte simplu sa induci cuiva o idee.
- Cu alte cuvinte, pretindeti ca ar fi vorba de o manipulare...
- O putem interpreta in fel si chip! Vreau sa spun doar ca e foarte interesanta mediatizarea acestui atac. Imediat dupa ce s-a anuntat implicarea mea in represiunea de la Brasov, au aparut mai multe persoane, cu tot felul de documente si de acuzatii. Multe documente sunt false, iar restul sunt tendentios interpretate! Cu putina atentie, se poate remarca usor cine sunt cei care lanseaza acuzatiile.
- Cu ce va ocupati inainte de Revolutie? Lucrati la Securitate?
- Lucram intr-o unitate a serviciului de informatii externe din acea perioada. Concret, eram responsabil de culegerea de informatii din Europa Occidentala. Si acesta este un lucru despre care s-a vorbit mai putin. Atributiile mele de serviciu nu au avut nici o legatura cu evenimentele de la Brasov.
- De la inceput ati lucrat la serviciul de informatii externe? Se stie ca toti angajatii DIE isi faceau mai intai ucenicia la Securitate. Nu cumva ati omis acea perioada din declaratia existenta acum la CNSAS, ca act oficial?
- Am avut norocul ca, imediat dupa absolvire, sa ma numar printre cei 7 care au fost selectati, din cateva sute, sa lucreze direct in serviciul extern. Deci am avut sansa sa nu fiu obligat sa trec prin anticamera Securitatii si sa ma fac vinovat de actiuni de politie politica.
- Si totusi, s-au invocat dovezi privind legatura dvs. cu actiunile Securitatii impotriva Europei Libere.
- Nu am avut nici o atributie de serviciu legata de postul de radio Europa Libera in perioada indicata.
- Dar chiar dvs. ati spus, mai devreme, ca va ocupati de relatia cu Occidentul. Cum va putea scapa tocmai Europa Libera?
- Se incearca legarea mea de perioada 1980-1987 pentru a se sustine acuzatia ca as fi desfasurat activitati de politie politica. Asa cum am mai precizat cu alte ocazii, doar in anii 1988-1989 am lucrat in colectivul care monitoriza activitatea unor posturi de radio straine cu emisiuni in romana.
- Invocati tot timpul o conspiratie impotriva dvs. Cine ar avea interesul sa lanseze acuzatii false impotriva dumneavoastra?
- Oricine poate vedea cine sunt cei care m-au atacat. Marius Oprea, initiatorul intregului scandal, a fost consilier al fostului presedinte Emil Constantinescu. Imediat dupa acesta, un alt istoric, Adrian Cioroianu, un apropiat al liderului PNL, si senatorul liberal Radu F. Alexandru au extins atacurile si in alte directii. Legatura acestuia cu fostul presedinte, desi mai putin clara, este si ea notorie. Din punctul meu de vedere, este evidenta tentativa fostului presedinte, sau a grupului din jurul sau, de a lansa pe piata un nou scandal. O alta ciudatenie, poate cea mai mare, este momentul in care a fost lansat scandalul. De ce abia acum acel muncitor a declarat ca m-a recunoscut, cand avea mai mult timp la dispozitie sa o faca? Daca ar fi sa credem declaratiile domnului Sommerauer, acesta i-a povestit lui Marius Oprea despre mine de mai bine de o luna. De ce a asteptat atat de mult timp pana cand a facut publice aceste informatii? Apropierea de momentul summitului de la Praga mi se pare prea mare pentru a nu lua in calcul si aceasta optiune. Si ar mai fi ceva. Dl. Sommerauer, in 1990, la doar 3 ani de la evenimentele din 1987, declara in scris ca altele au fost persoanele care l-au anchetat si batut! Ce s-a intamplat dupa alti 12 ani?
- Daca se va dovedi ca nu spuneti adevarul?
- Toate lucrurile se platesc in viata. Daca se va dovedi ca mint, imi voi primi pedeapsa. Dar nu mint. Mint cei care au nascocit acest scandal. Din pacate, astfel de oameni nu au inteles motivele pentru care au fost aruncati la periferia istoriei. Ei cred ca Puterea se tine prin minciuna.

A. M.