In preziua aniversarii manifestatiei de la Brasov
Comisia SIE il scoate curat pe Ristea Priboi

Comisia parlamentara pentru controlul SIE a verificat documentele existente in arhiva Serviciului de Informatii Externe si a ajuns la concluzia ca deputatul Ristea Priboi si serviciul din care a facut parte inainte de 1989 (Centrul de Informatii Externe) nu au fost implicati in anchetele manifestantilor de la Brasov din 1987 si nici in alte activitati de represiune interna, a declarat ieri presedintele Comisiei, senatorul Constantin Nicolescu. "S-a concluzionat ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare in perioada respectiva, competentele Centrului de Informatii Externe priveau exclusiv culegerea de informatii din exterior. De altfel, statutul conspirat al ofiterilor CIE excludea participarea acestora la activitati ce puteau conduce la relevarea calitatii lor reale", a mai spus Constantin Nicolescu.

Deputatul PSD se considera tinta atacurilor celor care nu vor Romania in NATO
Ristea Priboi a declarat, la randul sau, ca toate acuzatiile ce i se aduc privind participarea sa la represiunea manifestatiei de la Brasov reprezinta o inscenare cu scop politic, pusa la cale de adepti ai razboiului rece. "In spatele atacului la adresa mea sunt adepti ai razboiului rece, care nu vad cu ochi buni intrarea Romaniei in NATO, pentru ca isi pierd obiectul muncii", a spus el. Deputatul a precizat ca i-a dat in judecata pe cei care il calomniaza si a cerut daune foarte mari. Intre cei actionati in instanta se afla si Werner Sommerauer, arestat in noiembrie 1987 la Brasov, care sustine ca Ristea Priboi l-a batut in timpul anchetei. Ristea Priboi a afirmat ca sumele pe care le va castiga in instanta le va dona victimelor represiunii de la Brasov, deci si lui Werner Sommerauer! Deputatul a negat vehement ca ar fi facut politie politica pe vremea cand a activat ca ofiter al Securitatii. El a respins acuzatiile ca ar fi participat la anchetarea Cazului "Meditatia transcendentala", spunand ca toate informatiile aparute in aceasta privinta sunt bazate pe falsuri. "In ceea ce priveste Meditatia transcendentala, am facut o documentare si am raportat superiorilor ca nu tine de serviciul nostru si am declarat ca refuz sa ma implic. Acest raport m-a salvat", a precizat Ristea Priboi. Actualul deputat PSD a respins si acuzatiile privind participarea sa la actiuni de represalii impotriva postului "Europa Libera".
Fost presedinte al Comisiei SIE, Ristea Priboi a demisionat din aceasta functie in urma scandalului declansat de dezvaluirile privind activitatea sa de ofiter al Securitatii.

I.M.I.