11 ani de la sacrificiul lui Liviu Babes

  • in 2 martie 1989, protestind fata de teroarea comunismului, artistul brasovean si-a dat foc pe pirtia Bradul

Ieri, Asociatia ”15 Noiembrie 1987” a organizat in Poiana Brasov, comemorarea a 11 ani de la sacrificiul martirului brasovean Liviu Cornel Babes. Babes a considerat ca singura forma de protest prin care mai poate atrage atentia lumii intregi asupra terorii regimului Ceausescu este sa isi dea foc. In data de 2 martie 1989, printr-un gest disperat, artistul brasovean a coborit pe schiuri pirtia Bradul din Poiana Brasov, transformindu-se intr-o torta vie. A lasat in urma o sotie si o fiica indurerate. Dupa evenimentele din decembrie '89, strada pe care locuia, Rindunicii, a capatat numele lui.

Ieri, comemorarea a avut loc la crucea ridicata linga pirtie, chiar pe locul unde Babes s-a stins din viata. Doi preoti au tinut o slujba de pomenire, iar cei prezenti au depus coroane de flori si au aprins luminari. Pe linga membrii asociatiei ”15 Noiembrie 1987”, au fost prezenti si citiva reprezentanti ai Sindicatului ”15 Noiembrie 1987” si reprezentantii filialei locale a Partidului Liberal Democrat. Organizatorii au fost dezamagiti de faptul ca nici o personalitate politica sau administrativa a orasului nu a crezut de cuviinta sa ia parte la acest eveniment important pentru comunitate. Asociatia ”15 Noiembrie 1987” comemoreaza in fiecare an sacrificiul lui Liviu Babes.

”In fiecare an asociatia noastra a stiut sa ii aduca un pios omagiu celui care a facut acel gest de sacrificiu suprem. Din pacate, edilii orasului nu au venit si nu ar fi de mirare ca, peste citiva ani, pe locul unde este acum crucea lui Babes sa apara cine stie ce vila. Pentru lipsa lor de colaborare tin sa le transmit ca sint lipsiti de orice bun simt. Din pacate, constatam ca se asterne uitarea peste eroul Liviu Babes”, ne-a declarat Marius Boieriu, presedintele Asociatiei ”15 Noiembrie 1987”.

Inainte de caderea comunismului, acelasi gest extrem a fost facut, in Cehoslovacia, de catre Ian Palah. Dupa instaurarea democratiei, Ian Palah a fost decretat in Cehia erou national.

Alina ANDREI