ANCD.
ALTERNATIVA VICTOR CIORBEA

 

Interviu cu Stefana Bianu ,
animatoare a vietii publice romanesti la Paris

Liviu Valenas.: -Stimata d-na Stefana Bianu, ati luat parte recent la congresul Aliantei National Crestin Democrate, care s-'a desfasurat în sala Teatrului National din Bucuresti. Care au fost impresiile dv asupra congresului?

Stefana Bianu.: - Trebuie sa marturisesc ca am plecat în tara la acest congres cu o mare speranta în suflet, mai ales ca eram la curent cu nasterea si dezvoltarea Aliantei Nationale Crestin Democrate. Pot sa spun ca aceasta speranta mi-a fost întarita si confirmata la acest congres. Au participat 1.500 de delegati din toate judetele tarii si foarte multi invitati din strainatate. Participarea a fost extrem de vie, dl Victor Ciorbea a raspuns la toate întrebarile, a condus lucrarile cu mult dinamism si cu mult profesionalism. Nu s'a simtit la domnia sa ca a facut vreun efort. Ceea ce m'a impresionat în mod deosebit a fost comuniunea de vointa, de a face ceva pentru tara. Cauza ANCD, asa cum se stie din programul sau, este curajoasa, vrea sa aduca poporului rom'n o alternativa la actuala situatie din tara, care ne-a dezamagit pe toti.

L.V.: - ANCD este singurul partid din Rom'nia care nu a uitat de rom'nii din afara granitelor tarii, ce ne puteti spune în acest sens? Mai am o întrebare, dupa parerea dv, în Occident rom'nii reprezinta Diaspora sau Exilul?

S.B.: - Eu una m'am simtit de la bun început în Exil si stiu ce înseamna Exilul. El a fost inima comunitatilor rom'nesti de peste tot, la Paris în mod special. Eticheta care s'a dat de diaspora a fost numai pentru a face tabula rassa Exilul, dorita de "Ministerul Imaginii" de la Bucuresti si de "departamentele" rom'nilor de peste hotare, inclusiv de cel actual. Este pentru prima data c'nd un partid, prin statut, nu neglijeaza existenta rom'nilor din afara actualelor hotare ale tarii si dreptul lor de a participa la viata politica din Rom'nia. Este vorba nu numai de minoritatile nationale rom'nesti, dar si de rom'nii din Exil.

L.V.: - Cum sunt reprezentanti rom'nii din Exil în structurile de conducere ale ANCD?

S.B.: - Rom'nii din Exil care au si cetatenia rom'na pot face parte din conducerea ANCD. Cei care nu mai au cetatenia rom'na, sunt membri sustinatori, cazul meu de pilda. însa cererea de înscriere în partid, ca membru sustinator, este identica ca si pentru membrii plini, inclusiv declaratia morala care trebuie completata, iar semnatura se considera, la aceasta declaratie, ca un juram'nt dat în fata Domnului. De asemenea, în ANCD functioneaza un consiliu al rom'nilor de pretudindeni.

L.V.: - în ce consta aceasta declaratie?

S.B.: - Este o declaratie politico-morala, prin care semnatarul declara ca nu a facut parte din structurile Securitatii, nu a semnat niciun angajament fata de Securitate, nu a suferit nici o condamnare penala, nu face parte din structurile de tip mafiot care actioneaza în Rom'nia, nu este santajabil, nu a detinut functii politice si salarizate în PCR, nu a participat la actiuni îndreptate împotriva partidelor istorice înainte de 1948 sau dupa 1989, nu a participat la reprimarea populatiei în decembrie 1989, nu a luat parte la mineriade, iar daca va detine demnitati publice nu va face parte din consiliile de administratie (CA) sau din adunarile generale ale actionarilor (AGA) si în plus va milita pentru corelarea veniturilor demnitarilor în raport cu nivelul de viata al populatiei. în cazul în care persoana semnatara se dovedeste ca nu a spus adevarul, este sanctionata moral si exclusa automat din partid. Deocamdata suntem singurul partid din Rom'nia care cere aceasta declaratie politico-morala membrilor lui.
L.V.: - Cu toate acestea, multi îl critica pe dl. Victor Ciorbea pentru ca s'ar fi înconjurat si de persoane cu un trecut mai mult sau mai putin neclar...

S.B.: - întrebarea este bine venita caci trebuie lamurite anumite neclaritati. Dl Victor Ciorbea este constient ca în absenta unui acces real la dosarele de Securitate, singurul lucru tehnic care se poate face concret acum este aceasta declaratie politico-morala. Pentru noi oricum a fost stupefiant ca dl H.R. Patapievici, candidatul PNtCD în comisia care va "gestiona" dosarele de Securitate, nu a fost votat în Parlament, desi era singurul candidat al PNtCD. Se vede deci înca o data dificultatea guvernarii tarii de catre actuala coalitie.

L.V.: - Daca H.R.Patapievici nu a fost votat, pe motiv ca "a denigrat poporul rom'n" (ceea ce nu figureaza în textul de lege), în schimb PD-ul si-a impus doi oameni, fosti membri PCR (Mircea Dinescu si Andrei Plesu) în aceasta comisie, însa legea nu le permitea membrilor PCR sa faca parte din ea... Deci deja se încalca grosolan legea abia votata si promulgata de presedintele Constantinescu!...

S.B.: - Tocmai din ce spuneti dv. rezulta marea slabiciune a presedintelui Emil Constantinescu, care se lasa incontinuu santajat de un partid foarte mic, Partidul Democrat!

L.V.: - Ce rom'ni din Exil fac parte din actuala conducere a ANCD?

S.B.: - în prezidiul de onoare al ANCD figureaza dl stefan Issarescu, un vicepresedinte al ANCD este dl. Mircea Roman de la Universitatea din Moncton, Canada, iar în biroul permanent este dl. Andrei Costin din California.

L.V.: - ANCD s'a desprins anul trecut din PNtCD, definit de Corneliu Coposu (într'o discutie cu subsemnatul în 1994) ca "un partid de centru-dreapta" (înainte de al doilea razboi mondial, PNt era însa un partid de centru-st'nga, a devenit de dreapta dupa 1944), în ce parte a spectrului politic situati ANCD?

S.B.: - ANCD este un partid modern si dupa mine un partid modern nu poate fi dec't la centru-dreapta spectrului politic.

L.V.: - Acum doi ani d-na Doina Cornea a lansat o doctrina politica, rezumata la ideea "altul mai bun nu avem", cu alte cuvinte cuvinte în Rom'nia nu exista un candidat mai bun la alegerile prezidentiale din anul 2000 dec't actualul presedinte, Emil Constantinescu... Ce parere aveti de aceasta idee?

S.B.: - Eu cred ca d-na Cornea, c't si alti intelectuali din Rom'nia, care sunt oameni de mare calitate si care vor binele tarii, nu vor sa atace un principiu, acela de "fidelitate în esec". Acest principiu este corect c'nd ai un prieten aflat în esec, nu este permis sa-l parasesti. însa c'nd este vorba de o cauza majora care afecteaza direct natiunea rom'na, acest principiu nu poate fi o solutie! Personal cred ca se face o confuzie periculoasa si este o lipsa de capacitate a întelegerii situatiei reale din tara. Dl Victor Ciorbea a explicat dificultatea deciziei de a parasi PNtCD-ul, împreuna cu fondatorii ANCD. Dar noi toti stim ca a fost singura solutie de a salva doctrina si crezul crestin-democrat.

L.V.: - Dupa desfasurarea congresului ANCD, d-na Cornea si sustinatorii d'nsei (mai precis spus, sustinatorii d-lui Constantinescu) au lansat un manifest semnat de peste 700 de persoane, majoritatea din mediul universitar (de unde provine de fapt presedintele Constantinescu), pentru sustinerea neconditionata a Presedintelui... Ce parere aveti de aceasta initiativa? Este lansarea ei, imediat dupa congresul ANCD, numai înt'mplatoare ca temporalitate?

S.B.: - Mi-e teams ca lansarea acestei intiative nu a fost deloc înt'mplatoare, mai ales ca ea a coincis cu iminenta schimbare a d-lui Radu Vasile si cu recunoasterea implicita a esecului guvernarii sale. Cred ca este si un raspuns la atitudinea continua obstructionista a Partidului Democrat. în plus, din acest manifest, rezulta teama fata de posibilitatea unor alegeri anticipate.

L.V.: - Aceasta initiativa si lista aferenta ei a fost comandata de la Cotroceni, ridicolul situatiei este ca pe lista figureaza si o persoana decedata (si mortii sunt alaturi de presedintele Constantinescu...), iar altele au declarat ulterior ca au fost incluse fara a fi consultate si contrar optiunilor lor politice... Pe de alta parte, comentatorul politic serban Orescu a afirmat, anul trecut, ca cei care îl sustin neconditionat pe presedintele si candidatul Constantinescu, netezesc în fapt calea pentru un al treilea mandat pentru Ion Iliescu. Ce parere aveti?

S.B.: - Sigur, asa este! Eu ma consult continuu cu o serie de tineri rom'ni, aflati temporar la studii (la facultate sau la doctorat) în Franta. Tinerii acestia l-au sprijinit bineînteles pe Emil Constantinescu în 1996. Ei spun ca au votat pentru presedintele Constantinescu ca sa fie garant al statului de drept si nu al statului mafiot de astazi. Tinerii sunt de parere ca dl Emil Constantinescu ar trebui sa se retraga si sa lase locul altora, altuia.

L.V.: - Trist... Dar care este starea de spirit a Exilului din Franta fata de presedintele Constantinescu? Eram la Paris înaintea alegerilor prezidentiale din 1996, turul al doilea, si tin minte ca toata lumea îl sprijinea pe Emil Constantinescu. Mai mult chiar, domnea o reala îngrijorare ca s'ar putea sa piarda alegerile. Ce s'a ales din acest sprijin aproape unanim din 1996, în cadrul comunitatii rom'nesti din Franta?

S.B.: - Pot sa spun ca Exilul din Franta nu a înteles de ce presedintele Constantinescu nu si-a îndeplinit promisunile facute. Nu am înteles de asemenea multe din declaratiile sale, cum a fost declaratia ca "a c'stigat alegerile, dar nu si puterea", sau cea facuta la Timisoara, imediat dupa ce a fost ales presedinte, ca "Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara nu mai este de actualitate"... Nu am înteles nici declaratia ca coruptia este sub control. Noi credem acum ca presedintele Constantinescu este înca o pagina întoarsa din istoria Rom'niei. El a cedat continuu PD-ului si PDSR-ului, uitati-va la investiturile în noul guvern Isarescu!

L.V.: - Exilul este practic unanim în cererea sa, ca Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara sa fie aplicat, chiar si dupa 10 ani de la Revolutie. Candidatul Constantinescu a promis, peste tot, ca, daca va fi ales presedinte, va aplica acest punct, dar odata ajuns în aceasta functie, a declarat complet altceva. Nu este mult cinism în aceasta contradictie?

S.B.: - Afirmatia presedintelui Constantinescu facuta la Timisoara, acum trei ani, a fost o lovitura pentru noi toti. Este de neînteles de ce Rom'nia este singura tara din cele foste comuniste, în care nu s'a aplicat o lege a lustratiei, este singura tara neepurata de nomenclatura comunista ai de "fosta" politie politica. Acest lucru explica de ce Rom'nia a esuat pentru intrarea în NATO, explica esecul economic intern, explica starea crunta de saracie a populatiei.

L.V.: - Daca dl Victor Ciorbea ajunge presedintele Rom'niei, el va aplica Punctul 8 de la Timisoara?

S.B.: - Sigur ca da! Este un punct foarte important pentru noi, ajunge sa vedeti statutul si programul ANCD, ca si declaratia politico-morala. Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara este un punct extrem de important. în Rom'nia, în decembrie 1989 puterea a fost preluata, prin lovitura de stat, de puterea politica comunista si de politia politica secreta. Tot ce a fost viabil în tara a fost "privatizat" în m'inile acestor forte, nu a existat tranzitie de la un sistem centralizat catre piata libera capitalista, a existat doar tranzitia în m'inile gruparilor mafiote, exact ca si în Rusia, ceea ce descrie foarte bine de altfel Vladimir Bukovski în cartea sa "Jougement a Moscou". Rom'nia este singura tara care a preluat "modelul" rus cu mare fidelitate...

L.V.: - Cum vedeti reflectarea acestui nou partid, ANCD, în presa din Rom'nia?

S.B.: - Presa din tara, cel putin în 1999, a fost extrem de absenta fata de partidul nostru. Ea a fost atenta mai mult la scandaluri si senzatii. Presa nu a vrut sa vada c't de puternica este vointa Aliantei National Crestin Democrate pentru a schimba situatia în tara, pentru a schimba cursul lucrurilor din Rom'nia. Ea a neglijat un partid la care ar trebui sa se înhame toti rom'nii cu o constiinta curata. însa, ca sa fiu dreapta, remarc acum o schimbare de atitudine, fata de noi, în presa din Rom'nia. Astfel, în revista "22", nr. din 28 decembrie 1999, dl. Gabriel Andreescu a scris un articol foarte obiectiv si foarte interesant, "De ce nu Victor Ciorbea?", or, p'na acum revista "22" era favorabila numai si numai presedintelui Constantinescu. Cred ca si lumea din presa rom'neasca începe sa se trezeasca la realitate. Niciodata nu este prea t'rziu...

L.V.: - Pentru analistii politici nu este clar ce va face Alianta National Crestin Democrata pentru alegerile din anul 2000: va merge singura în alegeri sau va încheia o alianta pre-electorala?

S.B.: - Eu am înteles din declaratiile d-lui Victor Ciorbea, ca aliantele din aceeasi familie sunt dorite si binevenite, însa nu este sigur daca acest lucru se va înt'mpla înainte de alegeri, mai degraba dupa alegeri. Trebuiesc însa înainte lamurite motivele pentru care noi ne-am separat de PNtCD si gasite solutiile de revenire la aceeasi morala crestin-democrata. Acum se discuta, daca ANCD va candida singur în alegeri, va obtine sau nu cei 5%, adica va trece de pragul minim pentru intrarea în Parlament. Eu însa sunt convinsa ca oamenii de buna credinta, care au fost dezamagiti si în care a fost inoculata ideea nociva de a nu face politica, vor avea acea trezire de constiinta si vor raspunde datoriei de salvare a tarii. Eu sper deci ca acesti oameni nu numai ca vor vota ANCD-ul, dar vor si adera la partidul nostru.

L.V.: - Acum fostul premier Radu Vasile a fost exclus din PNtCD, dezavuat public, iar gruparea sa, asa numitul "grup de la Brasov", a iesit puternic slabita. în aceasta situatie nu ar exista o posibilitate ca ANCD sa revina în PNtCD, eventual sub forma unei fuziuni?

S.B.: - Nu, de fuziune nu cred ca poate fi vorba.

L.V.: - înainte de congresul ANCD, d-na Ana Blandiana a sustinut ideea, ca fortele de dreapta, care provin de fapt din aceasi familie, adica din CDR, PNtCD, PNL, ANCD si UFD, ar trebui de urgenta sa se înt'lneasca si sa stabileasca o strategie comuna în vederea viitoarelor alegeri, pentru a bara accesul st'ngii comuniste (neocomunismul este, dupa parerea mea, un eufemism) la putere... Ce parere aveti de acest îndemn?

S.B.: - Este foarte meritorie initiativa d-nei Ana Blandiana, sunt convinsa ca daca nu vor fi aliante înainte de alegeri, macar dupa alegeri ele vor putea fi stabilite.

L.V.: - Tare ma tem ca dupa alegeri va fi prea t'rziu...

S.B.: - Noi, care suntem din aceeasi familie politica, trebuie sa fim foarte atenti sa nu facem, prin comportarea noastra, campania electorala a actualei opozitii...

L.V.: - Ce se va înt'mpla daca totusi alegerile din anul 2000 vor fi c'stigate de Ion Iliescu si respectiv PDSR? Pe moment toate, dar absolut toate sondajele de opinie spun acelasi lucru...

S.B. - Am convingerea ca sondajele de opinie vor arata peste c'teva luni alte procente, nu pot ram'ne la procentele de acum. Acele persoane nehotarîte, sau care nu vor sa participe la alegeri, vor avea posibilitatea sa-si recapete încrederea fata de ANCD. De asemenea cred ca si celelalte partide de centru-dreapta si dreapta vor face eforturi sa se alieze, cel putin în punctele esentiale, la aceeasi cauza, pentru ca de fapt nu este numai o chestiune electorala, în fata noastra sta salvarea natiunii, ca natiune, or, acest lucru nu ne poate lasa indiferenti! tara trebuie salvata de cine stie ce alte diversiuni care mai pot urma, poate chiar o dezmembrare, daca st'nga ajunge la putere. Am suferit destule p'na acum, cu nefastul tratat cu Ucraina de pilda, cu dramatica pastrare a Basarabiei în afara tarii... Daca ajunge din nou la putere, Ion Iliescu va continua politica pe care a dus-o în trecut, o politica antinationala, de vasalitate fata de Rusia. Ion Iliescu va continua sa aplice "modelul" rusesc, adica împingerea tarii spre o crunta mizerie.

L.V.: - îmi permit sa precizez ca nu Ion Iliescu a încheiat tratatul cu Ucraina, ci Emil Constantinescu...

S.B.: - Este adevarat, dar ca sa se parafeze acest tratat, dl Constantinescu a apelat tot la oamenii lui Ion Iliescu, la oamenii vechiului regim. Cel care a negociat tratatul tehnic a fost actualul amabasador al Rom'niei la Paris, Dumitru Ciausu. Deci presedintele Constantinescu a lucrat cu aceleasi structuri, care au fost intruse si în toate partidele istorice si care si-au continuat acelasi program si activitate pe care le aveau înainte.

L.V.: - Ce se poate face pentru fostul electorat al CDR, care este foarte dezamagit si cel putin jumatate din el nu mai doreste sa participe la alegeri?

.B.: - în fata noastra sta o alternativa. Sa alegem calea progresului pe care rom'nii pot sa se angajeze, bineînteles cu ajutoarele financiare de la Uniunea Europeana, sau sa pierdem orice sanse de integrare în UE si în NATO, probabil si independenta si integritatea teritoriala a Rom'niei, daca vine st'nga la putere si va adopta linia apropierii de Moscova...

L.V.: - Dupa care alerga si fostul prim ministru (din PNtCD?) Radu Vasile...

S.B.: - Daca Ion Iliescu si PDSR vin la putere, ceea ce depinde de noi toti sa nu se înt'mple, vor adopta tactica ruseasca de a pacali incontinuu Occidentul, pentru a primi credite si apoi de a împarti tara între clientela mafiota a neocomunistilor. Alternativa este nu numai dramatica, dar si foarte clara. Ar trebui sa ne amintim de refrenul unei colinde c'ntate înainte de ultimul Craciun de copiii strazii din Bucuresti :
DACĂ VINE MOS CRĂCIUN
AJUTATI SA FIE
BUN...
Liviu Valenas
Paris, 12 ianuarie 2000