Romanii din diaspora ii cer socoteala premierului

 

Consiliul Romanilor de Pretutindeni afiliat PNTCD, prin presedinta sa, Stefana Bianu, i-a adresat primului-ministru Adrian Nastase Ð prin intermediul mass-media Ð o serie de intrebari. CRP a luat cunostinta de recenta intalnire de la Mangalia a premierului cu reprezentantii diasporei romanesti, in care delegatii i s-au plans premierului, timp de doua ore, deÉ spaga impusa de portarii consulatelor si de taxele ridicate, excluzand, fireste, omagiile aduse guvernarii PSD. Stefana Bianu crede ca, "daca la Mangalia ar fi fost invitati reprezentantii autentici ai exilului si ai emigratiei, altele ar fi fost plangerile formulate catre premierul Adrian Nastase si alta ar fi fost greutatea dezbaterii". Presedinta CRP a formulat un set de intrebari pe care Ð crede aceasta Ð comunitatile romanesti ce reprezinta legal Romania in exil le-ar fi adresat primului ministru, daca ar fi fost invitate la intalnirea cu pricina.

De ce, domnule NastaseÉ?  

Prima curiozitate a romanilor din diaspora este urmatoarea: "De ce suntem ultima dintre fostele tari socialiste care nu restituie proprietatile confiscate de comunisti?". CRP crede ca ceea ce se intampla astazi in Republica Moldova este rezultatul politicii externe duse de actualul regim PSD si ca incheierea Tratatului Romano - Rus din aprilie 1991 a facut jocul Moscovei si a pecetluit, sub semnatura lui Iliescu, o tragedie: "Basarabia sa fie si sa ramana ruseasca". Drept urmare, vine intrebarea: "Cum intelege actualul prim-ministru sa repare greselile majore din 1991, cand in iulie 2004, aflat in vizita la Moscova, fata in fata cu presedintele Putin, n-a ridicat problemele romanilor tratati cu barbarie in Transnistria?". Seria continua cu o intrebare care "se invarte" in jurul Legii lustratiei: "De ce mentine actuala putere fostii colaboratori si agenti ai Securitatii in structurile ei administrative si de ce, odata deconspirati, premierul si presedintele nu contenesc sa-i apere?". Un recent raport al Bancii Mondiale constata ca, "avand inca 2.000 de intreprinderi de stat, Romania are mai mult de privatizat decat toate tarile din Europa de est la un loc". Romanii din diaspora ar mai vrea sa afle de la premier "de ce Romania merge cu pasi atat de nesiguri spre aderarea europeana?"

"Romanii e destepti"  

ÉSpune titlul unei carti aparute recent. Si pentru ca romanii, chiar si cei care traiesc in afara tarii, nu sunt atat de naivi pe cat ar vrea premierul Nastase, urmatoarea intrebare suna asa: "Crede primul- ministru ca romanii din exil, informati cu privire la marile afaceri de coruptie din Romania, si-ar fi manifestat, la o intalnire cu domnia sa, doar interesul pentru spaga de 10 euro de la consulate?". In fine, ultima intrebare e, mai degraba, un repros: "Decat sa plateasca din banii publici deplasarea pe litoral, cu tot confortul, a delegatiilor diasporei din 17 tari, nu considera domnul Nastase ca aceste fonduri ar fi fost mai inteligent si mai profitabil cheltuite pentru ajutorarea sinistratilor din Romania ?". Asteptam, cu nerabdare, raspunsurile!

Alina STRUGARIU