Asociatiile romanesti din strainatate sustin Proclamatia pentru Romania

Berlin , Germania/Romanian Global News   

13 May 2005

Mai multe asociatii si comunitati de romani din strainatate sustin si incurajaza apelul publicat in presa in 30 aprilie 2005, de Sorin Iliesiu, referitor la Proclamatia pentru Romania, continuatoare a Proclamatiei de la Timisoara, care duce mai departe seria actiunilor initiate si sustinute in ultimii 15 ani de asociatii si grupuri din tara si din exil, informeaza rom2.de.

Sustinerea vine intr-un moment istoric in care se comemoreaza 60 de ani de la terminarea celui de al doilea Razboi Mondial, iar expunerea publica a adevarului despre Tratatul de la Yalta si despre Pactul Ribbentrop-Molotov, dar si evidentierea consecintelor geopolitice si morale care decurg sunt iminente. Semnatarii considera ca reangajarea Societatii Civile, din tara si din afara hotarelor, in acest moment istoric, intr-un program amplu, sugerat si de Sorin Iliesiu, de Ioan Rosca si de altii, reprezinta modalitatea prin care natiunea romana isi mai poate recapata demnitatea.

Apelul lui Sorin Iliesiu, care este membru al Grupului pentru Dialog Social din aprilie 1990, membru fondator al Aliantei Civice -1990 si al Fundatiei Academia Civica -1994, membru al Senatului Academiei Civice (2000-2005) si al Consiliului director al Fundatiei Academia Civica (1994-2005), a fost facut catre organizatiile non-guvernamentale care au alcatuit in anul 2004 "Coalitia pentru un Parlament Curat". Acestea sunt Societatea Academica din Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia pentru Apararea drepturilor omului din Romania - Comitetul Helsinki, Freedom House Romania, Asociatia revolutionarilor fara privilegii, Asociatia Studentilor in Stiinte Politice, Liga Romana de Presa, Transparency International Romania, precum si catre alte organizatii non-guvernamentale, in primul rand: Societatea Timisoara, Fundatia Academia Civica si Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania. Principalul punct al apelului il reprezinta constituirea de catre aceste asociatii a Societatii Civile pentru Romania , care sa aiba ca obiectiv principal reforma morala a societatii romanesti. Pe langa acest punct, in apel se mai inscriu si organizarea unor mitinguri pentru lansarea publica a Proclamatiei, un amplu proces de curatarea a Justitiei si de infaptuire a reformei morale a societatii romanesti, dar si infaptuirea unui Proces al Comunismului.

Semnaturi:

Comitetul de Solidaritate si Monitorizare Roman - Franta ( Dan Culcer, Cicerone Ionitoiu, Remus Radina, Maria Bratianu, Victor Popescu, Petre Scutareanu, Paul Goma, Ana Tutuianu, Ilie Mihalcea, George Culica, Vasile Calmatui, Constantin Maltezianu, Gheorghe Cornei, Tatiana Cornei, Matei Cazacu, Radu Negrescu-Sutu, Carmen Mitrea, Bujor Nedelcovici, Stefana Bianu ).
Liga Europeana de Investigare a Crimelor Comunismului -Franta, Presedinte Dan Culcer, Vicepresedinte Stefana Bianu.
LADO- Franta, Presedinta Ana Tutuianu. Asociatia Jurnalistilor Romani din Afara Frontierelor, Presedinte Dan Culcer
Asociatia Pentru Cultul Ortodox Roman APCOR Paris, Presedinte Georges Culica
Asociatia Eparhiei Ortodoxe Romane AEOR, Presedinte Constantin Stoica
Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Afara Frontierelor, Presedinta Stefana Bianu
Consiliul Mondial Roman, Presedinte interimar Smaranda Cazan- Livescu, birou director Nicu Popa
Romanian- American Cultural Center “Athenaeum” of Atlanta, USA
American Romanian Sister Cities Council
Consiliul American Roman din Los Angeles
Youth for a Better World
Asociatia Romanilor din Australia ARA, Sydney, Presedinte Mihai Maghiaru
Societatea “Mihail Eminescu”, Australia, Presedinte George Mitin
Comunitatea Romana din Oslo, Presedinte Valeriu Pavel
Asociatia Culturala Romana, Hamilton, Canada, Presedinte Mihaela Moisin
Comitetul Romanilor de Pretudindeni- PPCD, Presedinta Stefana Bianu, vicepresedinte Marius Mina

Asociatia Culturala Germano-Romana Heidelberg, Presedinte Josif Herlo
Cuvantul Romanesc, Canada, editor George Balasu
Lumea Romaneasca, Michigan-SUA, editor Mihai Gheorghiu
NY Magazin, editor Grigore L. Culian
Aurel Sergiu Marinescu, publicist New York
Timotei Ursu , New York

Nitza Fron , New York
Lia Lungu, artis New York
Mariana si Gheorghe Sasarman, München
Andreias si Lucia Marderosian
Pavel Chihaia, scriitor Munchen-Germania

Lista semnaturilor ramane deschisa, cei interesati putand sa o contacteze pe Stefana Bianu, e-mail : stefanabianu2002@yahoo.com , telefon: 0033607491442.