Ultima sansã: 'Proclamatia pentru România'

Wednesday, July 20 @ 00:00:00 CEST

Convorbire cu Stefana Bianu

D-na Stefana Bianu este o animatoare a vietii publice romanesti din Paris . Fiica de fost detinut politic, a plecat din Romania din 1975. Alte amanunte despre biografia dumneaei pe site-ul Partidului Popular Crestin Democrat aici.

       Liviu Vãlenas : - Pe data de 25 aprilie a. c. a avut loc semnarea tratatului de aderare al României si Bulgariei la Uniunea Europeanã, care prevede, cel putin pentru România, o datã teoreticã de aderare la UE: 1 ianuarie 2007. Dvs. ati participat la reuniunea de la Luxemburg?

       Stefana Bianu : - Nu am participat pentru cã nu am fost invitatã...

       L.V.: ?!

       S.B.: Exact cum v-am spus. Am aflat însã ulterior dezamãgirea celor prezenti din toate colturile lumii. Presupun, pe de altã parte, cã invitatiile pentru Luxemburg au avut aceasi sursã de "inspiratie", ca si pentru "faimoasele întâlniri" de la Mangalia, ale "diasporei".

       L.V.: - Printre cei care au "lucrat" la lista de invitatii este Tudorel Postolache, împreunã cu preotul ortodox, obedient lui ÎPS Serafim, Constantin Dutuc. Au lucrat pe baza indicatiilor precise primite de la Ion Iliescu, Adrian Nãstase, Mircea Geoanã si Titus Corlãtean, iar acest lucru s-a petrecut dupã aproape patru luni de la preluarea puterii de cãtre Traian Bãsescu si Cãlin Popescu-Tãriceanu...

       S.B.: Atunci ar fi de neînteles de ce autorii listei de invitati au "organizat" totul ca întâlnirea cu presedintele Traiana Bãsescu si cu premierul Cãlin Popescu-Tãriceanu sã nu aibã loc.

       L.V.: - Nu este esential acest lucru... Sau, de ce nu? probabil cã si presedintele, cât si premierul, nu au dorit sã se compromitã întâlnindu-se cu acesti "reprezentanti" ai

"diasporei"... Sã se întâlneascãcu colonelul de Securitate Stefan Brãileanu (Stefan Breiller)? Sau cu Timotei Ursu, cel care a vândut revista " Lumea liberã româneascã " guvernului Nãstase? Sau cu neocomunistul Theodor Ban, lobbystul oficial (?!) al guvernului Nãstase? Cu ei ati fi vrut sã se întâlneascã cei doi demnitari români?

        S.B.: - Eu cred cã vechii functionari diplomatici, cu rãdãci­ni din "epocã", nu mai fac fatã procesului de integrare cerut României. Nu reusesc sã evolueze, sunt depãsiti.

       L.V.: - Si mã rog, de ce nu ar fi posibil sã fie schimbati, TOTI? În fond cei care au votat la 28 noiembrie si la 12 decembrie 2004 alianta între PNL si PD si pe Traian Bãsescu, tocmai acest lucru l-au dorit...

       S.B.: - Îmi este teamã cã Presedintelui si Guvernului li se "fabricã" continuu prioritãti suprapuse. De altfel si în tarã functionari publici au aceleasi mentalitãti comuniste.

       L.V.: - Revenind la Luxemburg, cine a participat din cadrul comunitãtii românesti din Paris, în fond cea mai mare si cea mai veche, pe "fatidica" datã de 25 aprilie 2005?

       S.B.: - Nu stiu, poate Doru Novacovici? Participant în trecut la toate "întâlnirile" "diasporei" de la Mangalia. " Diaspora " - denumire de laborator , pentru a sterge rana existentei Exilului si hemoragia emigratiei. Cei care au pretins sau pretind cã reprezintã comunitãtile românesti din afara hotarelor sunt organizatii subventionate din bugetul statului român. Este revoltãtor si complet neserios. Trebuie cã face parte dintr-un anumit program de imagine a României. Însã nici un specialist profesionist nu poate crea o imagine artificialã, fãrã sã fie perceputã ca atare.

       L.V.: - De ce nu protestati?

       S.B.: - Forta stã în vointa societãtii civile din tarã si din afara hotarelor, dezabuzatã de regimul fostului presedinte Emil Constantinescu. Acum societatea civilã din România a sesizat o nouã sansã de recuperare a demnitãtii nationale, prin presedintele Traian Bãsescu, de aceea a fost si ales! Definitivãm " Proclamatia cãtre România ". Vã asigur cã am înteles la Timisoara, în martie a. c., când am participat la festivitãtile ocazionate de împlinirea a 15 ani de la " Proclamatia de la Timisoara ", cã aceastã proclamatie are incidentã, relativ la lustratie, numai asupra celor ce se dovedesc responsabili pentru crimele comuniste pânã în 1989. Or, de aproape 16 ani suntem unde suntem, adicã într-o situatie jalnicã. O mare dramã este desigur si Parlamentul României.

       L.V.: - Un parlament cu Nicolae Vãcãroiu, presedintele Senatului si cu Adrian Nãstase, presedintele Camerei Deputatilor! Mai doriti ceva?

       S.B.: - Mã refer la toate parlamentele României, din 1990 încoace! Pe urmã nu s-au deschis arhivele politiei politice, ale partidului comunist de dinainte de 1989. Cei care au activat în aceste structuri au jucat si joacã "roluri" si acum, chiar dacã este vorba de esaloanele doi si trei ale partidului comunist si ale politiei politice. Deci " Proclamatia pentru "România " lãrgeste incidenta si pentru responsabilii crimelor politice economice si sociale din ultii 15 ani.

       L.V.: - Da? îi veti putea arunca dupã gratii pe indivizi gen Adrian Nãstase, Ion Tiriac, Petru Roman, Ion Iliescu etc. etc. etc? Concret, ce puteti face, vorbesc de Exilul Românesc? Întrebarea este retoricã, pentru cã vãd cã regimul Bãsescu-Tãriceanu se încãpãtâneazã sã lucreze tot cu vechii securisti... Pentru ei nu existã economie de la bugetul de stat! Pentru sinistratii inundatiilor, da! Atunci nu avea dreptate presedintele interimar al PD, Emil Boc, care a declarat, acum vreo trei luni: "Cãlin Popescu-Tãriceanu este cel mai bun prim ministru pe care l-a avut vreodatã regimul Iliescu" ?

       S.B.: - Sunt optimistã, pentru cã am înteles cu totii, inclusiv presedintele Traian Bãsescu, cã nu va avea loc integrarea României în UE la 1 ianuarie 2007 pânã nu vom face curãtenie la noi acasã! Nenumãrate organizatii ale românilor din afara hotarelor au semnat comunicatul de susutinere al Proclamatiei pentru România". În 24 de ore numai! Vã asigur însã cã nu am primit nici o semnãturã de la vreo "comunitate" "româneascã" care a participat în trecut la "întâlnirile" "diasporei" de la Mangalia! Se aleg apele, dar mai repede decât puteam spera. Ce cerem noi prin " Proclamatia pentru România " (printre altele):

       1. Transparentã legatã de "asociatiile românesti" si presa din afara hotarelor,

subventionate din bugetul României.

       2. Lista consulilor onorifici ai României.

       3. Lustratia în cadrul serviciului diplomatic si centrelor culturale.

       4. Lista clerului ortodox trimis cu "misiune" nereligioasã.

       5. Redarea automatã a cetãteniei române celor care au pierdut-o pânã în 1989 si simplificarea prelungirii pasapoartelor românesti. (Procedurile sunt absolut feliniene, se cer acte de parcã am fi nativi coreeni sau togolezi si optãm pentru România, pentru cã ar fi un paradis economico-financiar!!?

       Calea acestor schimbãri este deschisã acum si nu vor mai exista deosebiri între "noi" si "voi". Si presedintele Traian Bãsescu s-a propuntat în acest sens.

       L.V.: - Dacã s-a pronuntat, este complet inutil, pentru cã falia, în loc sã se micsoreze, vãd cã se mãreste incontinuu. Ajunge sã vedem ce s-a întâmplat în Luxemburg sau sã constatãm cã "întâlnirile" "diasporei" de la Mangalia, organizate, ca si în trecut, la nivel de mahala (concursul "Miss Diaspora" de pildã), în loc sã fie stopate pur si simplu, continuã, sunt programate si în acest an, tot pe baza listelor fãcute de Adrian Nãstase, Mircea Geoanã si Titus Corlãtean!

       S.B.: - Sunteti un provocator mai rar întâlnit, în sensul bun al cuvântului, provocati interlocutorul la gândire si la rãspunsuri sincere...

       L.V.: - Sunteti foarte amabilã, vã multumesc!

Liviu Vãlenas