Solidarnosc, impreuna cu
Asociatia "15 Noiembrie 1987"!
Asociatia “15 Noiembrie 1987”
(scurt istoric)

 

Revolta anticomunista de la Brasov, din 15 Noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anuntat prabusirea iminenta a comunismului în România. Revolta s-a declansat la Întreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva începuta în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pâna în centrul orasului, în fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Român. Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de catre multimea adunata. Portretul dictatorului Ceausescu a fost doborât de pe frontispiciul cladirii si incendiat. A urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile, torturile etc. Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotarârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, un numar de 61 de muncitori si schimbând locurile de munca ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate în sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, majoritatea celor deportati s-au reîntors în Brasov. Vasile Vieru, unul dintre cei 61 de muncitori deportati, decedase însa la Bârlad, în septembrie 1988, la mai putin de un an de la ancheta, în urma maltratarilor la care a fost supus la Inspectoratul General al Militiei din Bucuresti.

I. - În 2 ianuarie 1990 a avut loc la Brasov constituirea Asociatiei “15 Noiembrie 1987”.

II. - Concomitent cu demersurile facute pentru repunerea în drepturi a membrilor sai întorsi din deportare, la 10 mai 1990, Asociatia “15 Noiembrie 1987” îsi face cunoscuta pozitia în calitate de segment al societatii civile din România. Astfel, în scopul aplanarii conflictelor din societatea româneasca, aflata în preajma primelor alegeri libere de dupa razboi, s-a cerut ca presedintele României sa fie ales numai dupa elaborarea noii Constitutii a tarii.

III. - La aproape 3 luni de la tragicele evenimente din 13-15 iunie de la Bucuresti, care au produs o scindare în societatea româneasca, Asociatia “15 Noiembrie 1987” organizeaza Prima Întrunire a Rezistentei Române, la Brasov, în perioada 7-9 septembrie 1990. Au participat personalitati proeminente ale societatii civile din România. Cu acest prilej s-a reusit aruncarea unei punti între studentii Pietii Universitatii si delegatii minerilor din Valea Jiului.

IV. - Noiembrie 1990 - se constituie Alianta Civica în cadrul careia Asociatia “15 Noiembrie 1987” este membru fondator.

V. - 13-15 Noiembrie 1990 - prima aniversare în libertate a revoltei anticomuniste de la Brasov. În zilele de 13 si 14 noiembrie are loc un simpozion pe aceasta tema, iar în ziua de 15 noiembrie 1990 sute de mii de români ies în strada în cele mai importante orase ale tarii, cerând demisia Guvernului si a presedintelui Ion Iliescu. La mitingul din Brasov, precum si la cele din alte orase din tara, s-a dat citire Proclamatiei de la Brasov.

VI. - Constienti de rolul nefast jucat de postul national de televiziune (TVR), care a dezinformat si învrajbit societatea româneasca, începând chiar cu data de 22 decembrie 1989, membrii Asociatiei “15 Noiembrie 1987” initiaza un protest,în fata Senatului României, care a durat 27 de zile. Cu aceasta ocazie s-au cerut: demiterea conducerii Televiziunii Române, punerea sub controlul societatii civile a acestei institutii, precum si publicarea listelor cu informatorii si colaboratorii securitatii. Protestul s-a derulat în intervalul 27 aprilie - 23 mai 1991.

VII. - 13-15 noiembrie 1991 - are loc cea de-a doua Întrunire a Rezistentei Române. Au participat personalitati din tara si strainatate. S-a dat citire mesajului Majestatii Sale Regele Mihai I al României adresat Asociatiei “15 Noiembrie 1987”.

VIII. - Din initiativa si sub directul patronaj al Asociatiei “15 Noiembrie 1987”, se constituie Societatea “Satul Românesc”, având ca principal scop revenirea la normalitate a micii gospodarii taranesti, prin facilitarea unor contracte avantajoase pentru agricultorul român, cât si încurajarea practicarii unei agriculturi moderne, de tip occidental.

  Pagina 2 >>

 


Copyright © 2005 - Asociatia 15 Noiembrie 1987 Produs de Innovative Software