Adevarul despre 15 Noiembrie 1987

  • La 18 ani de la revolta anticomunista a muncitorilor brasoveni, membrii Asociatiei „15 Noiembrie 1987“ au decis sa rupa tacerea


Au trecut 18 ani de la revolta anticomunista a muncitorilor brasoveni. Asociatia „15 Noiembrie 1987“ a decis sa rupa tacerea si va organiza, în zilele de sîmbata si duminica, la Reduta, simpozionul cu tema „Totul despre 15 Noiembrie“. Programul va cuprinde marturii ale participantilor la revolta din 15 Noiembrie 1987, precum si despre arestarile, deportarile si torturile la care au fost supusi. „Am considerat de cuviinta ca a venit momentul sa spunem adevarul. Multi au spus ca e mai bine sa povestim ce s-a întîmplat cu adevarat. Motivul pentru care s-a pastrat tacerea este ca multi nu au vrut sa retraiasca acele momente. Dar pe zi ce trece se uita ca au fost oameni care au suferit atunci, iar diferite personaje care au participat la acele torturi si anchete sînt în momentul de fata persoane publice“, a spus Florin Postolachi, presedintele Asociatiei „15 Noiembrie 1987“.

Confiscarea simbolului „15 Noiembrie“

Asociatia promite ca va aduce „marturii inedite despre amenintarile, încercarile de intimidare, tentativele de cumparare sau confiscare a simbolului «15 Noiembrie»“. „Demnitarii sînt solidari cu noi, însa doar în aceasta perioada de început de noiembrie, nu si în decursul anului. E o lipsa de respect în general, ca atitudine, fata de detinutii politici“, a adaugat Postolachi (foto). Presedintele Asociatiei „15 Noiembrie“ îi acuza pe oficiali si pe politicieni ca folosesc simbolul „15 Noiembrie“ cu prilejul unor vizite externe sau al primirii unor delegatii straine, însa pe plan intern ignora drepturile legale ale Asociatiei, cum ar fi cele legate de Decretul-Lege 118/1990 prin care s-a hotarît oferirea de medicamente si asistenta medicala gratuita detinutilor politici.

Monumentul „15 Noiembrie“

Anul acesta, Asociatia va lansa si un concurs pentru realizarea unui nou monument dedicat evenimentelor din '87. Suma pusa în joc pentru acest proiect este de 30.000 lei noi (300 milioane lei vechi). Artistul care va realiza monumentul va fi premiat cu 3.000 lei noi (30 milioane lei vechi). Tot în cadrul programului dedicat evenimentelor de acum 18 ani se va desfasura, sîmbata, un Cros international cu premii totale în valoare de 30.000 lei noi (300 milioane lei vechi). Ziua de 15 Noiembrie va fi dedicata depunerilor de coroane în memoria victimelor revolutiei brasovene.

Pentru manifestarile din aceste zile, Asociatia „15 Noiembrie“ are la dispozitie un buget estimat la 130.000 lei noi (1,3 miliarde lei vechi), din care 25.000 lei noi provin de la Consiliul Judetean si 15.000 lei noi de la Consiliul Local. Diferenta va fi alocata de Guvern.

Invitati de marca

• Printre invitatii de marca la simpozionul de la Reduta se va numara ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Jacek Paliszewski, care va primi, în numele fostului presedinte al Sindicatului „Solidaritatea“ din Polonia, Lech Walesa, titlul de Membru de Onoare al Asociatiei „15 Noiembrie 1987“. Alte personalitati care si-au confirmat participarea la simpozion sînt Marius Oprea, Ion Gavrila Ogoranu, Radu Filipescu, Traian Orban, Dan Pavel, Arman Gosu, Mona Musca, Stejarel Olaru, Anton Niculescu, Adrian Cioroianu etc.

 

de: » Mihaela COJOCARIU
11.11.2005