18 ani de la revolta din 15 noiembrie 1987

Anticomunistii brasoveni, aproape uitati

Din cei 61 de brasoveni deportati in urma revoltei de la 15 noiembrie 1987 impotriva comunismului mai supravietuiesc 51 de persoane. La implinirea a 18 ani de la evenimentele care au zguduit regimul comunist, membrii Asociatiei "15 Noiembrie 1987" sunt tot mai dezamagiti de faptul ca sunt aproape uitati de autoritati.

Presedintele asociatiei, Florin Postolachi, a declarat ca singurul lucru pe care l-au cerut de la statul roman cei deportati a fost legat de un tratament medical corespunzator, deoarece multi dintre cei anchetati acum 18 ani la sediul Militiei din Bucuresti sufera acum de boli grave. Nici pana acum nu au fost date publicitatii documentele din arhivele Securitatii privindu-i pe cei deportati si anchetati la Brasov . Timp de doua zile, in Sala Reduta din oras, membrii Asociatiei "15 Noiembrie 1987" au rememorat evenimentele de atunci, dar au pus in discutie si rezultatul revoltei brasovenilor asupra vietii pe care o au astazi cetatenii Romaniei. La eveniment a fost prezent si ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Excelenta Sa Jacek Paliszewski, care a primit diploma de "Membru de onoare" acordata liderului miscarii sindicale "Solidaritatea", Lech Walesa. La randul sau, oficialul polonez a oferit cateva mici suveniruri celor prezenti. Interesant este ca statutul asociatiei a fost inspirat dupa statutul sindicatului "Solidaritatea". La eveniment au participat istorici, intre care Stejarel Olaru (care a si moderat lucrarile simpozionului), Marius Oprea, dar si membrii CNSAS, precum si oficialitati din administratia publica brasoveana. In mod ciudat, primarul municipiului, George Scripcaru, a parasit sala chiar in mijlocul festivitatii. Printre putinii politiceni care au onorat invitatia s-au numarat deputatul liberal Ioan Ghise, consilierul judetean Stefan Aranzosi (UDMR), senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL). Sambata a avut loc si crosul "15 Noiembrie", la care au participat aproape 1.000 de sportivi care au parcurs traseul facut de salariatii de la Uzina "Steagul Rosu" pana la cladirea care adapostea Comitetul Judetean al PCR, astazi Prefectura Brasov.

In ziua de 15 noiembrie, marti, vor fi depuse coroane de flori la troita ridicata in memoria celor care au avut curajul ca, in urma cu 18 ani, sa se revolte impotriva comunismului.

Un articol de Vasile Selaru