ASOCIATIA 15 NOIEMBRIE 1987

Str. Muresenilor, nr. 5, cod 500030, Brasov România

0268 317018 Cont BCR Sucursala Brasov: 2511.1.-3493.1/ROL

 

  Nr. 31, din 19. 03. 2004

MOTIVATIE

Motivele care stau la baza initiativei legislative care sa vina în sprijinul membrilor Asociatiei 15 Noiembrie 1987:

Decretul 118 din 1990 a fost acordat fostilor detinuti politici de catre Presedintele României, dl. Ion Iliescu Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România, asociatie care cuprinde si muncitorii arestati si deportati în timpul revoltei din 1987 de la Brasov, membrii ai Asociatiei 15 Noiembrie 1987.

Decretul a fost conceput la vremea respectiva pentru a raspunde doleantelor si necesitatilor fostilor detinuti politici la vremea respectiva, fiind axat în special pe problematica specifica fostilor detinuti politici din prima perioada a comunismului, persoane care, în acel moment (1990), aveau deja o anumita vârsta, majoritatea fiind deja pensionari.

Spre deosebire de marea majoritate a fostilor detinuti politici din tara noastra, revolta din Brasov având loc la finalul perioadei comuniste, marea majoritate a membrilor Asociatiei 15 Noiembrie 1987 sunt persoane înca active, doar 10 dintre ei, dintr-un total de 120, fiind pensionari.

Majoritatea membrilor Asociatiei 15 Noiembrie 1987 au fost angajati ai S.C. ROMAN S.A., întreprinderea de autocamioane unde a si izbucnit revolta din 1987. Dupa 1989, au fost invitati sa se reîntoarca din deportare la vechile lor locuri de munca, invitatie careia i-au dat curs de la începutul anului 1990.

Succesivele restructurari ale S.C. ROMAN S.A., care de fiecare data au constat si în masive disponibilizari de personal, au afectat si membrii asociatiei angajati ai acestei întreprinderi. Ultimele doua, cea din iunie 2003, respectiv februarie 2004, au dus la intrarea în somaj a ultimilor membri ai aociatiei ce mai aveau un loc de munca.

Situatia generata de aceste masive si repetate disponibilizari a dus la crearea unei crize a locurilor de munca în judetul Brasov, criza care afecteaza grav si membrii Asociatiei 15 Noiembrie 1987, oameni care în acest moment se gasesc în segmentul de vârsta, 40-50 de ani, care, conform statisticilor, reuseste cel mai greu sa ocupe un nou loc de munca.

Acesti oameni nu îsi mai gasesec locuri de munca în meseriile si specializarile pe care le aveau, existând o mare supraoferta în acest domeniu, în acelasi timp nu au nici vârsa de pensionare, ceea ce a dus deja lo o grava criza în rândurile lor si a familiilor lor.

O alta problema majora a acestui grup de oameni este si starea precara a sanatatii majoritatii membrilor asociatiei, ca urmare a anchetelor si torturilor la care au fost supusi în trecut, precum si a dificultatilor întâmpinate în procurarea medicamentelor necesare si a imposibilitatii efectuarii unor controale medicale periodice gratuite.

Nu în ultimul rând, unul dintre motivele care stau la baza solicitarii membrilor Asociatiei 15 Noiembrie 1987 este asigurarea unui nivel de trai decent, fie el chiar si minim, celor care au adus o contributie evidenta la înlaturarea regimului dictatorial si instaurarea democratiei în România.

Mentionam ca fiind vorba de un numar restrâns de persoane, fosti anchetati, arestati, deportati, consideram ca nu ar fi o problema pentru Guvernul României sa legifereze acordarea unor facilitati membrilor Asociatiei 15 Noiembrie 1987, efortul bugetar cerut de aceasta ne fiind unul semnificativ.

Ar fi si o urmare fireasca a gestului pe care Guvernul României l-a facut în anul 2002, prin intermediul Prefecturii Brasov, când a acordat Diplome de Onoare membrilor asociatiei.

Asociatia 15 Noiembrie 1987